Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld


De gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel van elke samenleving en kan aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste gezondheidszorgsystemen over de hele wereld en bekijken we hoe dit zit ten opzichte van Nederland eruit ziet.
Ranglijst van zorg over de hele wereld
Het medisch wetenschappelijk blad The Lancet heeft de zorg van ongeveer 200 landen vergelen en op basis hiervan een ranglijst gemaakt. Nederland staat hier op plaats 9. Als je kijkt naar deze ranglijst zie je dat Europese landen het heel erg goed doen. In de top 20 beste gezondheidzorg instellingen ter wereld staan 17 Europerse landen. De enige niet Europeaanse landen in de top 20 zijn, Japan, Australië en Canada.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten staan op nummer 35 op deze lijst. Dit is opmerkelijk zeker aangezien in het land per hoofd van de bevolking 9000 Dollar aan gezondheidzorg wordt betaald. Dit zijn de hoogste kosten per inwoner van alle landen op deze lijst. In de Verenigde Staten is het gezondheidszorgsysteem grotendeels particulier. Dit betekent dat individuen of werkgevers betalen voor de zorg die ze ontvangen. Zorgverzekering is verplicht, maar sommige mensen kunnen het zich niet veroorloven om het te betalen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk aantal onverzekerde mensen en hogere zorgkosten voor degenen die wel verzekerd zijn.
Japan
Japan heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat wordt gefinancierd door zowel de overheid als individuen. Patiënten betalen 30% van de medische kosten uit eigen zak, maar de overheid reguleert de kosten en onderhandelt met artsen en ziekenhuizen om de prijzen laag te houden. Dit systeem biedt een hoge kwaliteit van zorg en een breed scala aan diensten, maar sommige patiënten kunnen problemen hebben met het vinden van een arts die hun taal spreekt.
Portugal
De gezondheidzorg in Portugal gebruikt de Europese standaarden, dus de zorg is best wel goed. De zorg is een mix van openbaar en privaat. De openbare zorg wordt gefinancierd door de overheid en is voor iedereen. De private gezondheidzorg in Portugal is duurder maar ook kwalitatief beter. Toch zijn er ook een paar nadelen als je de openbare zorg hebt. Er zijn vaak lange wachtrijen en je hebt ook geen recht op een vrije dokter keuze. Als je dus emigreert naar het land dan is de kans heel groot dat je een dokter hebt die geen Engels spreekt.
In het kort
Er is een redelijk duidelijk overzicht welke zorg systemen goed scoren en welke minder. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het land en de behoeften van de bevolking. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk systeem werkt en welke uitdagingen ze tegenkomen bij het bieden van zorg aan hun burgers. Door kennis te nemen van deze verschillen, kunnen we inzicht krijgen in hoe gezondheidszorgsystemen over de hele wereld functioneren en hoe we ze kunnen verbeteren. Uiteindelijk draait het erom dat we voor zoveel mogelijk mensen toegankelijke, kwalitatieve zorg kunnen bieden.
Het is uiteindelijk ook belangrijk dat je zelf bezig bent met je gezondheid. Het creëren van een gezondere levensstijl is erg belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.
Meer in deze categorie

Waarom het inhuren van een schoonmaakbedrijf in Limburg een goed idee is
In Limburg, waar de groene heuvels samenkomen, is het zorgen voor een schone omgeving van groot belang. Of het nu gaat om een bedrijfspand, een woonhuis of een andere omgeving. Het zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving maar ook voor de duurzaamheid van het gebouw. De keuze om een schoonmaakbedrijf in te huren in Limburg kan hiervoor een super oplossing zijn! Invloed van het weer Limburg staat ook bekend om de wisselende weerpatronen. Het kan variëren van een koud winterseizoen tot aan 35 graden in de zomer. Deze omstandigheden kunnen een zware tol eisen van bijvoorbeeld de gevels van een gebouw. Hierom is het dan ook verstandig eens in de zoveel tijd gevelonderhoud te laten doen, zodat deze er […]

Dromen dat je zwanger bent: dit betekent het
Dromen zijn een apart onderdeel van ons leven. Er zijn mensen die elke avond dromen en deze ook onthouden, maar ook mensen die niks onthouden van dromen. Ze kunnen ons meenemen naar onze diepste verbeelding, maar soms zelfs onze diepste angsten en verlangens onthullen. Een veelvoorkomende droom van vrouwen is dat ze zwanger zijn. Zit er een bepaalde gedachten achter? Wat betekent het als je droomt dat je zwanger bent? In dit artikel zullen we dieper hierop ingaan en gaan wij proberen te begrijpen welke betekenis hier achter zit. Verbeelding of een voorgevoel? Dromen over zwangerschap kunnen vaak verwarrend zijn. Sommige mensen beschouwen ze als een product van hun verbeelding, maar andere geloven dat er een diepere betekenis achter zit. […]

3 tips waarmee de batterij van je telefoon langer meegaat
Onze telefoons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We gebruiken ze echt bijna overal. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar telefoon zo lang mogelijk meegaat, want een lege batterij is super vervelend. Hieronder hebben wij drie tips voor jou neergezet, zodat jouw batterij minder snel leeg zal gaan. Minder helderheid om batterij te besparen Een van de grootste energievreters op je telefoon is natuurlijk het scherm. Om de levensduur van de batterij te verlengen is het slim om de helderheid van je scherm aan te passen. Je kunt de automatische helderheidsregeling inschakelen, zodat je telefoon de helderheid aanpast aan de omgeving. Ook kun je de helderheid handmatig omlaag doen als je in een donkere omgeving bent. […]

Wie moet toezien op duurzaamheid in jouw gemeente?
Duurzaamheid is een begrip dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Het gaat om het behouden van onze planeet voor toekomstige generaties en het verminderen van de impact die we hebben op het milieu. Wie moet er eigenlijk toezien op duurzaamheid in jouw gemeente? In deze blog gaan we in op deze vraag. Duurzaamheid als prioriteit Duurzaamheid is niet langer een optioneel concept; het is een essentiële prioriteit geworden in gemeenten. Het gaat om het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen, het verminderen van de ecologische voetafdruk en het zorgen voor een leefbare omgeving voor toekomstige generaties. De verantwoordelijkheid van gemeenten Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen en te ondersteunen. Dit omvat het ontwikkelen van beleid, het betrekken van […]