24/04/2023
//

Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld

Gezondheidzorg Portugal

De gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel van elke samenleving en kan aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste gezondheidszorgsystemen over de hele wereld en bekijken we hoe dit zit ten opzichte van Nederland eruit ziet.

Ranglijst van zorg over de hele wereld

Het medisch wetenschappelijk blad The Lancet heeft de zorg van ongeveer 200 landen vergelen en op basis hiervan een ranglijst gemaakt. Nederland staat hier op plaats 9. Als je kijkt naar deze ranglijst zie je dat Europese landen het heel erg goed doen. In de top 20 beste gezondheidzorg instellingen ter wereld staan 17 Europerse landen. De enige niet Europeaanse landen in de top 20 zijn, Japan, Australië en Canada.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan op nummer 35 op deze lijst. Dit is opmerkelijk zeker aangezien in het land per hoofd van de bevolking 9000 Dollar aan gezondheidzorg wordt betaald. Dit zijn de hoogste kosten per inwoner van alle landen op deze lijst. In de Verenigde Staten is het gezondheidszorgsysteem grotendeels particulier. Dit betekent dat individuen of werkgevers betalen voor de zorg die ze ontvangen. Zorgverzekering is verplicht, maar sommige mensen kunnen het zich niet veroorloven om het te betalen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk aantal onverzekerde mensen en hogere zorgkosten voor degenen die wel verzekerd zijn.

Japan

Japan heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat wordt gefinancierd door zowel de overheid als individuen. Patiënten betalen 30% van de medische kosten uit eigen zak, maar de overheid reguleert de kosten en onderhandelt met artsen en ziekenhuizen om de prijzen laag te houden. Dit systeem biedt een hoge kwaliteit van zorg en een breed scala aan diensten, maar sommige patiënten kunnen problemen hebben met het vinden van een arts die hun taal spreekt.

Gerelateerd nieuws  Waarom een apothekerskast in de keuken handig is

Portugal

De gezondheidzorg in Portugal gebruikt de Europese standaarden, dus de zorg is best wel goed. De zorg is een mix van openbaar en privaat. De openbare zorg wordt gefinancierd door de overheid en is voor iedereen. De private gezondheidzorg in Portugal is duurder maar ook kwalitatief beter. Toch zijn er ook een paar nadelen als je de openbare zorg hebt. Er zijn vaak lange wachtrijen en je hebt ook geen recht op een vrije dokter keuze. Als je dus emigreert naar het land dan is de kans heel groot dat je een dokter hebt die geen Engels spreekt.

In het kort

Er is een redelijk duidelijk overzicht welke zorg systemen goed scoren en welke minder. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het land en de behoeften van de bevolking. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk systeem werkt en welke uitdagingen ze tegenkomen bij het bieden van zorg aan hun burgers. Door kennis te nemen van deze verschillen, kunnen we inzicht krijgen in hoe gezondheidszorgsystemen over de hele wereld functioneren en hoe we ze kunnen verbeteren. Uiteindelijk draait het erom dat we voor zoveel mogelijk mensen toegankelijke, kwalitatieve zorg kunnen bieden.

Het is uiteindelijk ook belangrijk dat je zelf bezig bent met je gezondheid. Het creëren van een gezondere levensstijl is erg belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.

Meer in deze categorie

De leukste duurzame cadeau-ideeën

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die steeds meer invloed heeft op hoe we consumeren als mensen. Cadeaus geven is een prachtige manier om liefde en waardering te tonen. Maar het kan ook een manier zijn om bewustzijn en respect voor het milieu te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de leukste duurzame cadeau-ideeën die bijzonder zijn. Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid betekent het gebruik van middelen op een manier die de milieu-impact minimaliseert en toekomstige generaties niet benadeelt. In de context van cadeaus gaat het om het kiezen van producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Ook gaat het om artikelen met een lange levensduur. Het idee is om geschenken te geven die de gever […]

De voor- en nadelen van een veranda

De laatste tijd is het laten plaatsen van een dak of het plaatsen van een overkapping in de tuin erg populair geworden. Voor veel mensen is dit een verstandig besluit, want door een overkapping te plaatsen, kun je jouw tuin in alle jaargetijden benutten. Als je een veranda wilt laten plaatsen, moet je natuurlijk alle voor- en nadelen op een rij zetten. Het is tenslotte een beslissing voor de lange termijn. In deze blog help ik je door alle voor- en nadelen van een veranda op een rijtje te zetten. De voordelen van een veranda Voordeel 1. Extra leefruimte Een veranda vergroot je leefruimte aanzienlijk. Je kunt er een tuinkamer van maken, waar je kunt loungen, eten, of zelfs werken. […]

Tips voor een eclectische stijl in huis

Als je huis toe is aan een vernieuwd interieur, maar je bent wel uitgekeken op het landelijke dan is een minder bekende optie de stijl voor jou. De eclectische stijl voegt een perfecte manier van moderne technologie en woonbaarheid samen. Wat is een eclectische stijl in huis? Een elektrische stijl in huis verwijst meestal naar een interieurontwerpstijl die geïnspireerd is op moderne technologie, futuristische elementen en innovatieve materialen. Het doel is om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Hierop wordt veelal de nadruk op geavanceerde elektronica, slimme apparaten en strakke, minimalistische ontwerpen gelegd. Dit kan in verschillende elementen teruggevonden worden. Denk bijvoorbeeld aan een slim beveiligingssysteem of een thermostaat die je van afstand al kan […]

Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping?

Een prieel en een overkapping lijken op het eerste gezicht op elkaar. Beide zijn ze constructies in de tuin die je beschutting bieden tegen de zon en regen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In deze tekst leggen we uit wat die verschillen zijn, zodat je kunt bepalen wat voor jouw tuin de beste keuze is. Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping? Kies je voor een prieel of een overkapping? Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je de verschillen goed weet. Hieronder leggen we alles uit over het verschil tussen een prieel en een overkapping! De vorm en functie zijn verschillend bij een prieel en overkapping Een prieel is […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!