Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld


De gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel van elke samenleving en kan aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste gezondheidszorgsystemen over de hele wereld en bekijken we hoe dit zit ten opzichte van Nederland eruit ziet.
Ranglijst van zorg over de hele wereld
Het medisch wetenschappelijk blad The Lancet heeft de zorg van ongeveer 200 landen vergelen en op basis hiervan een ranglijst gemaakt. Nederland staat hier op plaats 9. Als je kijkt naar deze ranglijst zie je dat Europese landen het heel erg goed doen. In de top 20 beste gezondheidzorg instellingen ter wereld staan 17 Europerse landen. De enige niet Europeaanse landen in de top 20 zijn, Japan, Australië en Canada.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten staan op nummer 35 op deze lijst. Dit is opmerkelijk zeker aangezien in het land per hoofd van de bevolking 9000 Dollar aan gezondheidzorg wordt betaald. Dit zijn de hoogste kosten per inwoner van alle landen op deze lijst. In de Verenigde Staten is het gezondheidszorgsysteem grotendeels particulier. Dit betekent dat individuen of werkgevers betalen voor de zorg die ze ontvangen. Zorgverzekering is verplicht, maar sommige mensen kunnen het zich niet veroorloven om het te betalen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk aantal onverzekerde mensen en hogere zorgkosten voor degenen die wel verzekerd zijn.
Japan
Japan heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat wordt gefinancierd door zowel de overheid als individuen. Patiënten betalen 30% van de medische kosten uit eigen zak, maar de overheid reguleert de kosten en onderhandelt met artsen en ziekenhuizen om de prijzen laag te houden. Dit systeem biedt een hoge kwaliteit van zorg en een breed scala aan diensten, maar sommige patiënten kunnen problemen hebben met het vinden van een arts die hun taal spreekt.
Portugal
De gezondheidzorg in Portugal gebruikt de Europese standaarden, dus de zorg is best wel goed. De zorg is een mix van openbaar en privaat. De openbare zorg wordt gefinancierd door de overheid en is voor iedereen. De private gezondheidzorg in Portugal is duurder maar ook kwalitatief beter. Toch zijn er ook een paar nadelen als je de openbare zorg hebt. Er zijn vaak lange wachtrijen en je hebt ook geen recht op een vrije dokter keuze. Als je dus emigreert naar het land dan is de kans heel groot dat je een dokter hebt die geen Engels spreekt.
In het kort
Er is een redelijk duidelijk overzicht welke zorg systemen goed scoren en welke minder. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het land en de behoeften van de bevolking. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk systeem werkt en welke uitdagingen ze tegenkomen bij het bieden van zorg aan hun burgers. Door kennis te nemen van deze verschillen, kunnen we inzicht krijgen in hoe gezondheidszorgsystemen over de hele wereld functioneren en hoe we ze kunnen verbeteren. Uiteindelijk draait het erom dat we voor zoveel mogelijk mensen toegankelijke, kwalitatieve zorg kunnen bieden.
Het is uiteindelijk ook belangrijk dat je zelf bezig bent met je gezondheid. Het creëren van een gezondere levensstijl is erg belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.
Meer in deze categorie

De kracht van een verhaal: hoe merkidentiteit begint met betekenis
Een sterk merk voelt vertrouwd. Niet door een logo of kleur, maar door wat het oproept. Herinneringen, emoties of een gevoel van herkenning. Dat ontstaat niet zomaar. Het begint bij een verhaal dat ergens over gaat. Een merk zonder betekenis verdwijnt tussen alle anderen. Terwijl een merk met inhoud blijft hangen. Mensen voelen of iets klopt. Ze herkennen wanneer een merk zegt wat het doet, maar vooral wanneer het laat zien waarvoor het staat. Betekenis geeft richting. Niet alleen voor je klant, ook voor jezelf. Je weet waarvoor je kiest. Je weet hoe je communiceert. Alles valt dan op zijn plek. Zo wordt jouw merk niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. Dat effect ontstaat niet door toeval, maar door keuze. […]

Hoe snel verdien je de investering in een warmtepomp terug?
Steeds meer mensen overwegen slimme en duurzame investeringen voor in huis. We geven steeds meer om het klimaat en daar hoort ook een energiezuinig huis bij. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld al veel zonnepanelen op daken gemonteerd. Een ideale oplossing om groenere stroom binnen te krijgen. Innovaties voor in het huis verschijnen ook steeds meer op de markt. Eén oplossing die een groot verschil kan maken, is het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp. Net zoals bij de aankoop van zonnepanelen, is de aankoop van een warmtepomp ook even een flinke investering. De warmtepomp is echter een duurzamer alternatief en past beter bij de tijdsgeest. Wat kun je van jouw toekomstige warmtepomp verwachten? En hoe snel verdien je […]

De 5 mooiste wandelroutes met een historisch verhaal in Nederland
Wandelen biedt rust, ruimte en frisse lucht. Toch kan een route meer geven dan alleen natuur. Sommige paden vertellen verhalen die je zelden in een boek vindt. Je ontdekt restanten van oude kastelen, verlaten vestingwerken of plekken waar soldaten ooit waakten. Zo krijgt elke stap meer betekenis. Je leert kijken met andere ogen. Je ziet niet alleen bomen of water, maar herkent ineens een oude loopgraaf of middeleeuwse muur. Dat maakt wandelen niet alleen ontspannend, maar ook verrassend leerzaam. Nederland zit vol verborgen sporen van het verleden. Je hoeft er niet ver voor te reizen. Vaak ligt zo’n route dichterbij dan je denkt. Trek je wandelschoenen aan en laat het landschap jou iets vertellen wat je nog niet wist. Terug […]

Leren omgaan met stress op het werk: zo doe je dat
Stress op het werk is iets waar veel mensen mee te maken hebben en het kan een grote invloed hebben op zowel je gezondheid als je prestaties. Of het nu komt door een te hoge werkdruk, moeilijke collega's of simpelweg te veel te doen, werkstress is een veelvoorkomend probleem in de moderne werkwereld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om beter met stress om te gaan en je werk weer met meer balans en energie aan te pakken. In deze blog lees je waarom stress op het werk een probleem kan zijn, wat de oorzaken zijn, hoe je de symptomen herkent en wanneer het tijd is om hulp te zoeken. Waarom is stress op het werk een probleem? Stress op het […]