24/04/2023
//

Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld

Gezondheidzorg Portugal

De gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel van elke samenleving en kan aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste gezondheidszorgsystemen over de hele wereld en bekijken we hoe dit zit ten opzichte van Nederland eruit ziet.

Ranglijst van zorg over de hele wereld

Het medisch wetenschappelijk blad The Lancet heeft de zorg van ongeveer 200 landen vergelen en op basis hiervan een ranglijst gemaakt. Nederland staat hier op plaats 9. Als je kijkt naar deze ranglijst zie je dat Europese landen het heel erg goed doen. In de top 20 beste gezondheidzorg instellingen ter wereld staan 17 Europerse landen. De enige niet Europeaanse landen in de top 20 zijn, Japan, Australië en Canada.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan op nummer 35 op deze lijst. Dit is opmerkelijk zeker aangezien in het land per hoofd van de bevolking 9000 Dollar aan gezondheidzorg wordt betaald. Dit zijn de hoogste kosten per inwoner van alle landen op deze lijst. In de Verenigde Staten is het gezondheidszorgsysteem grotendeels particulier. Dit betekent dat individuen of werkgevers betalen voor de zorg die ze ontvangen. Zorgverzekering is verplicht, maar sommige mensen kunnen het zich niet veroorloven om het te betalen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk aantal onverzekerde mensen en hogere zorgkosten voor degenen die wel verzekerd zijn.

Japan

Japan heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat wordt gefinancierd door zowel de overheid als individuen. Patiënten betalen 30% van de medische kosten uit eigen zak, maar de overheid reguleert de kosten en onderhandelt met artsen en ziekenhuizen om de prijzen laag te houden. Dit systeem biedt een hoge kwaliteit van zorg en een breed scala aan diensten, maar sommige patiënten kunnen problemen hebben met het vinden van een arts die hun taal spreekt.

Gerelateerd nieuws  Waarom een apothekerskast in de keuken handig is

Portugal

De gezondheidzorg in Portugal gebruikt de Europese standaarden, dus de zorg is best wel goed. De zorg is een mix van openbaar en privaat. De openbare zorg wordt gefinancierd door de overheid en is voor iedereen. De private gezondheidzorg in Portugal is duurder maar ook kwalitatief beter. Toch zijn er ook een paar nadelen als je de openbare zorg hebt. Er zijn vaak lange wachtrijen en je hebt ook geen recht op een vrije dokter keuze. Als je dus emigreert naar het land dan is de kans heel groot dat je een dokter hebt die geen Engels spreekt.

In het kort

Er is een redelijk duidelijk overzicht welke zorg systemen goed scoren en welke minder. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het land en de behoeften van de bevolking. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk systeem werkt en welke uitdagingen ze tegenkomen bij het bieden van zorg aan hun burgers. Door kennis te nemen van deze verschillen, kunnen we inzicht krijgen in hoe gezondheidszorgsystemen over de hele wereld functioneren en hoe we ze kunnen verbeteren. Uiteindelijk draait het erom dat we voor zoveel mogelijk mensen toegankelijke, kwalitatieve zorg kunnen bieden.

Het is uiteindelijk ook belangrijk dat je zelf bezig bent met je gezondheid. Het creëren van een gezondere levensstijl is erg belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.

Meer in deze categorie

Verschillende soorten beginners camera

Wil je gaan beginnen met fotografie, maar weet je niet welke camera voor jou het meest geschikt is? Er zijn veel soorten camera’s met elk hun eigen kwaliteit. Het is belangrijk om te bepalen wat je gaat fotograferen met een camera. Zo kun je makkelijker je keuze maken welk model het beste bij je keuze past. In deze blog lees je verschillende soorten beginners camera. Welke camera soorten zijn er? Voor elke soort fotografie is er een camera die er perfect bij past zodat jij de mooiste foto’s kan maken. Maar om te weten welke camera soort je nodig hebt is het belangrijk om eerst te weten welke soorten er zijn. Hieronder lees je vier verschillende soorten camera’s 1.      Compact […]

Verbouwen of verhuizen? Zo bepaal je dat!

Als je meer ruimte nodig hebt of als jouw huis niet meer aan jouw wensen voldoet, sta je voor de keuze: ga je verbouwen of verhuizen? Het is een belangrijke beslissing die van invloed is op jouw dagelijks leven en financiën. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen. Financiële haalbaarheid Voordat je kunt gaan denken wat je wilt verbouwen of waar je naar toe wilt verhuizen is het eerst belangrijk om te bekijken wat financieel haalbaar is voor jou. Kijk naar je inkomsten en uitgaven en stel een budget op. Een huis kopen is het duurste van de twee dus als je budget krap is dan valt deze optie af. Maar […]

Kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren

De kijk van het leven wordt verrijkt door kleur. Je staat er waarschijnlijk niet ieder moment bij stil, maar al die kleuren die jij waarneemt hebben verschillende betekenissen. De kleur paars zorgt voor het geven van inspiratie aan bijvoorbeeld spiritueel ontwikkelden. Is paars jouw lievelingskleur en wil je ervaren wat spiritueel ontwikkelden kunnen doen voor jou? Probeer een magnetisering in Limburg. Ben je benieuwd wat andere kleuren betekenen? Lees dan deze blog. Kleur rood Rood wordt geassocieerd met gevaar, kracht, energie, oorlog en vastberadenheid. Rood is de kleur van liefde, passie en verlangen. De kleur rood heeft een hoge zichtbaarheid en wordt daarom ook gebruikt voor signaalkleuren wereldwijd. Denk aan stopborden, brandblussers of stoplichten. Kleur oranje Oranje is een warme […]

5 randzaken die je moet regelen voor een verbouwing

Een verbouwing is een spannende en leuke maar ook een redelijk stressvolle periode. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken en veel randzaken die geregeld moeten worden. Om jou goed op weg te helpen, bespreken we hier 5 randzaken die je moet regelen voor een verbouwing. Vergunningen Voor je gaat beginnen met het bouwen van een huis of bij een verbouwing, is het belangrijk om te controleren of je vergunningen nodig hebt en of er regelgeving is waar je aan zal moeten voldoen. Afhankelijk van de grootte en de soort verbouwing dat op de planning staat, kunnen er verschillende vergunningen nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan omgevingsvergunning of een vergunningen voor het bouwen van een dakkapel. Check daarom […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!