01/09/2022
//

Waarom recyclen zo belangrijk is

recycelen

In de afgelopen 60 jaar zijn er 4.700.000.000 mensen bijgekomen op aarde. Voor 7,4 miljard mensen op aarde worden dus ook producten gemaakt die niet altijd makkelijk af te breken zijn. Wanneer deze miljarden niet af te breken producten in onze natuur terecht blijven komen hebben we allemaal een gigantisch probleem. Het doel van recyclen is het opnieuw kunnen gebruiken van materialen. Het gros van de grondstoffen die wij gebruiken in onze dagelijkse producten zal sneller opraken dan wij ons realiseren, daarom is het extra belangrijk dat wij hier zorgvuldig mee om gaan. Soms is het lastig om die eerste stap te zetten dus leggen wij hieronder uit welke kleine dingen jij kan doen om mee te helpen!

Lever de plastic flessen in bij de supermarkt

Bij de productie van plastic komen zeer schadelijke chemicaliën vrij in de lucht, iets wat zowel schadelijk is voor de mens als de planeet. Hoe vaker wij flessen gaan inleveren bij de supermarkt (waar je geld voor krijgt trouwens!) hoe minder flessen wij hoeven te produceren in fabrieken. Het is dus niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid, maar ook voor de portemonnee!

IJzer inleveren bij de ijzerboer

Of het nou metaalrecycling, ijzer, koper, aluminium, batterijen of wat dan ook is. Oud ijzer producten zijn, net zoals plastic, heel schadelijk om op consistente wijze te produceren. Hoewel deze productiecentra doorgaans in Noord-Holland staan valt ons op dat de meeste oud ijzer inleveraars in de provincies zitten. Zo is in Parkstad al jaren een circulair economie project bezig. Of het nou om vastgoed gaat of om oud ijzer in Kerkrade, de provincies zijn hard op weg.

Gerelateerd nieuws  Zonnepanelen op jouw dak?

Het ene na het andere huishouden ziet het voordeel van ijzer recyclen. De oude apparaten in de garage of berging staan maar een beetje roest te vangen, waarom zou je die niet inleveren voor extra geld? Ziet het zo: Je levert een oude koelkast in en krijgt er een lekkere lunch voor terug!

Moestuin of planten? Bespaar nu geld!

1 kuub aan compost kost al gauw boven de € 140,-. Je groenten en fruit die over datum zijn gegaan (wat iedereen gebeurt, laten we even eerlijk zijn hier) kan je ook omzetten naar compost voor je moestuin of planten! Het is zo simpel dat echt iedereen het kan, alles wat je nodig hebt is een plek met schaduw en een zeil/folie. Zorg dat je al je groenten resten, fruit resten, snoeiafval, resten van planten en bedenk het zo gek maar op een plek met schaduw legt. Doe er vervolgens een zeil of wat folie overheen en heb geduld. Gefeliciteerd, je hoeft nu niks meer te doen om zowel het milieu te helpen als geld te besparen. Over slapend rijk worden gesproken!

ben je na het lezen van deze blogs ook benieuwd naar onze andere blogs? Wij hebben voor jou 3 tips opgesteld, hoe jij een klimaatneutraal terras kan creëren!

Meer in deze categorie

De kracht van een verhaal: hoe merkidentiteit begint met betekenis

Een sterk merk voelt vertrouwd. Niet door een logo of kleur, maar door wat het oproept. Herinneringen, emoties of een gevoel van herkenning. Dat ontstaat niet zomaar. Het begint bij een verhaal dat ergens over gaat. Een merk zonder betekenis verdwijnt tussen alle anderen. Terwijl een merk met inhoud blijft hangen. Mensen voelen of iets klopt. Ze herkennen wanneer een merk zegt wat het doet, maar vooral wanneer het laat zien waarvoor het staat. Betekenis geeft richting. Niet alleen voor je klant, ook voor jezelf. Je weet waarvoor je kiest. Je weet hoe je communiceert. Alles valt dan op zijn plek. Zo wordt jouw merk niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. Dat effect ontstaat niet door toeval, maar door keuze. […]

Hoe snel verdien je de investering in een warmtepomp terug?

Steeds meer mensen overwegen slimme en duurzame investeringen voor in huis. We geven steeds meer om het klimaat en daar hoort ook een energiezuinig huis bij. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld al veel zonnepanelen op daken gemonteerd. Een ideale oplossing om groenere stroom binnen te krijgen. Innovaties voor in het huis verschijnen ook steeds meer op de markt. Eén oplossing die een groot verschil kan maken, is het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp. Net zoals bij de aankoop van zonnepanelen, is de aankoop van een warmtepomp ook even een flinke investering. De warmtepomp is echter een duurzamer alternatief en past beter bij de tijdsgeest. Wat kun je van jouw toekomstige warmtepomp verwachten? En hoe snel verdien je […]

De 5 mooiste wandelroutes met een historisch verhaal in Nederland

Wandelen biedt rust, ruimte en frisse lucht. Toch kan een route meer geven dan alleen natuur. Sommige paden vertellen verhalen die je zelden in een boek vindt. Je ontdekt restanten van oude kastelen, verlaten vestingwerken of plekken waar soldaten ooit waakten. Zo krijgt elke stap meer betekenis. Je leert kijken met andere ogen. Je ziet niet alleen bomen of water, maar herkent ineens een oude loopgraaf of middeleeuwse muur. Dat maakt wandelen niet alleen ontspannend, maar ook verrassend leerzaam. Nederland zit vol verborgen sporen van het verleden. Je hoeft er niet ver voor te reizen. Vaak ligt zo’n route dichterbij dan je denkt. Trek je wandelschoenen aan en laat het landschap jou iets vertellen wat je nog niet wist. Terug […]

Leren omgaan met stress op het werk: zo doe je dat

Stress op het werk is iets waar veel mensen mee te maken hebben en het kan een grote invloed hebben op zowel je gezondheid als je prestaties. Of het nu komt door een te hoge werkdruk, moeilijke collega's of simpelweg te veel te doen, werkstress is een veelvoorkomend probleem in de moderne werkwereld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om beter met stress om te gaan en je werk weer met meer balans en energie aan te pakken. In deze blog lees je waarom stress op het werk een probleem kan zijn, wat de oorzaken zijn, hoe je de symptomen herkent en wanneer het tijd is om hulp te zoeken. Waarom is stress op het werk een probleem? Stress op het […]

© Copyright Wynpust 2025
hello world!