29/03/2023
//

Gevaarlijke stoffen: welke zijn er en waar moet je op letten?

Antigifcentrum Nederland

Gevaarlijke stoffen zijn overal om ons heen en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te weten welke stoffen gevaarlijk zijn en waar je op moet letten om jezelf te beschermen. In deze blog gaan we een aantal gevaarlijke stoffen langs.

Onder gevaarlijke stoffen vallen stoffen die giftig zijn, stoffen die kunnen ontploffen, kankerverwekkende en mutagene stoffen en stoffen die schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren kind of de vruchtbaarheid van een vrouw.

Radioactieve stoffen

Deze stoffen worden vooral gebruikt in de zorg, de industrie en ze worden gebruikt om energie op te wekken. Als je blootgesteld wordt aan radioactieve stoffen kan dit leiden tot kanker of andere ernstige gezondheidsproblemen. Als je bent blootgesteld bent aan radioactieve stoffen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een medische professional.

Lood

Lood kan op heel veel plekken of in veel producten gevonden worden zoals verf, drinkwater of in oude gebouwen. Lood kan leiden tot neurologische schade of andere gezondheidsproblemen. Als je woont in een huis dat voor 1978 gebouwd is, laat  dan een loodinspectie uitvoeren voordat je gaat verbouwen of renoveren.

Chemische stoffen

Er zijn heel veel chemische stoffen die schadelijk voor je gezondheid zijn. Deze zijn echt overal om je heen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, verf, oplosmiddelen en vele andere huishoudelijke middelen. Het is belangrijk dat je altijd goed het etiket leest voordat je hiermee aan de slag gaat.

Gerelateerd nieuws  Biologisch eten: beter voor het milieu?

Asbest

Asbest is een giftige stof dat vroeger werd gebruik in isolatiemateriaal in huizen. Asbest zit dan vaak ook in oude gebouwen die nooit echt gerenoveerd of gecontroleerd zijn. Als je in aanraking bent geweest met asbest kan dit leiden tot ziektes zoals asbestose en longkanker. Als je denkt dat asbest in je woning zit neem dan contact op met een professional die dit voor je zal verwijderen.

In het kort

Er zijn talloze andere gevaarlijke stoffen die in verschillende omgevingen voorkomen, zoals op het werk en in de natuur. Het is belangrijk om altijd bewust te zijn van je omgeving en eventuele gevaren die zich daar kunnen bevinden. Als je weet dat je moet werken zorg dat je de juiste beschermingsmiddelen draagt. Als je vermoedt dat je bent blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, neem dan onmiddellijk contact op met een medische professional.

 Als je op je werkplek een noodgeval heeft plaatsgevonden met gevaarlijke stoffen dan kun je het beste contact opnemen met het antigifcentrum Nederland. Het antigifcentrum In Nederland weet precies de gevaren van alle gevaarlijke stoffen en zij helpen je om het probleem zo veilig mogelijk op te lossen.

Meer in deze categorie

Waarom het inhuren van een schoonmaakbedrijf in Limburg een goed idee is

In Limburg, waar de groene heuvels samenkomen, is het zorgen voor een schone omgeving van groot belang. Of het nu gaat om een bedrijfspand, een woonhuis of een andere omgeving. Het zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving maar ook voor de duurzaamheid van het gebouw. De keuze om een schoonmaakbedrijf in te huren in Limburg kan hiervoor een super oplossing zijn! Invloed van het weer Limburg staat ook bekend om de wisselende weerpatronen. Het kan variëren van een koud winterseizoen tot aan 35 graden in de zomer. Deze omstandigheden kunnen een zware tol eisen van bijvoorbeeld de gevels van een gebouw. Hierom is het dan ook verstandig eens in de zoveel tijd gevelonderhoud te laten doen, zodat deze er […]

Dromen dat je zwanger bent: dit betekent het

Dromen zijn een apart onderdeel van ons leven. Er zijn mensen die elke avond dromen en deze ook onthouden, maar ook mensen die niks onthouden van dromen. Ze kunnen ons meenemen naar onze diepste verbeelding, maar soms zelfs onze diepste angsten en verlangens onthullen. Een veelvoorkomende droom van vrouwen is dat ze zwanger zijn. Zit er een bepaalde gedachten achter? Wat betekent het als je droomt dat je zwanger bent? In dit artikel zullen we dieper hierop ingaan en gaan wij proberen te begrijpen welke betekenis hier achter zit. Verbeelding of een voorgevoel? Dromen over zwangerschap kunnen vaak verwarrend zijn. Sommige mensen beschouwen ze als een product van hun verbeelding, maar andere geloven dat er een diepere betekenis achter zit. […]

3 tips waarmee de batterij van je telefoon langer meegaat

Onze telefoons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We gebruiken ze echt bijna overal. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar telefoon zo lang mogelijk meegaat, want een lege batterij is super vervelend. Hieronder hebben wij drie tips voor jou neergezet, zodat jouw batterij minder snel leeg zal gaan. Minder helderheid om batterij te besparen Een van de grootste energievreters op je telefoon is natuurlijk het scherm. Om de levensduur van de batterij te verlengen is het slim om de helderheid van je scherm aan te passen. Je kunt de automatische helderheidsregeling inschakelen, zodat je telefoon de helderheid aanpast aan de omgeving. Ook kun je de helderheid handmatig omlaag doen als je in een donkere omgeving bent. […]

Wie moet toezien op duurzaamheid in jouw gemeente?

Duurzaamheid is een begrip dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Het gaat om het behouden van onze planeet voor toekomstige generaties en het verminderen van de impact die we hebben op het milieu. Wie moet er eigenlijk toezien op duurzaamheid in jouw gemeente? In deze blog gaan we in op deze vraag. Duurzaamheid als prioriteit Duurzaamheid is niet langer een optioneel concept; het is een essentiële prioriteit geworden in gemeenten. Het gaat om het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen, het verminderen van de ecologische voetafdruk en het zorgen voor een leefbare omgeving voor toekomstige generaties. De verantwoordelijkheid van gemeenten Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen en te ondersteunen. Dit omvat het ontwikkelen van beleid, het betrekken van […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!