29/03/2023
//

Gevaarlijke stoffen: welke zijn er en waar moet je op letten?

Antigifcentrum Nederland

Gevaarlijke stoffen zijn overal om ons heen en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te weten welke stoffen gevaarlijk zijn en waar je op moet letten om jezelf te beschermen. In deze blog gaan we een aantal gevaarlijke stoffen langs.

Onder gevaarlijke stoffen vallen stoffen die giftig zijn, stoffen die kunnen ontploffen, kankerverwekkende en mutagene stoffen en stoffen die schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren kind of de vruchtbaarheid van een vrouw.

Radioactieve stoffen

Deze stoffen worden vooral gebruikt in de zorg, de industrie en ze worden gebruikt om energie op te wekken. Als je blootgesteld wordt aan radioactieve stoffen kan dit leiden tot kanker of andere ernstige gezondheidsproblemen. Als je bent blootgesteld bent aan radioactieve stoffen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een medische professional.

Lood

Lood kan op heel veel plekken of in veel producten gevonden worden zoals verf, drinkwater of in oude gebouwen. Lood kan leiden tot neurologische schade of andere gezondheidsproblemen. Als je woont in een huis dat voor 1978 gebouwd is, laat  dan een loodinspectie uitvoeren voordat je gaat verbouwen of renoveren.

Chemische stoffen

Er zijn heel veel chemische stoffen die schadelijk voor je gezondheid zijn. Deze zijn echt overal om je heen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, verf, oplosmiddelen en vele andere huishoudelijke middelen. Het is belangrijk dat je altijd goed het etiket leest voordat je hiermee aan de slag gaat.

Gerelateerd nieuws  Biologisch eten: beter voor het milieu?

Asbest

Asbest is een giftige stof dat vroeger werd gebruik in isolatiemateriaal in huizen. Asbest zit dan vaak ook in oude gebouwen die nooit echt gerenoveerd of gecontroleerd zijn. Als je in aanraking bent geweest met asbest kan dit leiden tot ziektes zoals asbestose en longkanker. Als je denkt dat asbest in je woning zit neem dan contact op met een professional die dit voor je zal verwijderen.

In het kort

Er zijn talloze andere gevaarlijke stoffen die in verschillende omgevingen voorkomen, zoals op het werk en in de natuur. Het is belangrijk om altijd bewust te zijn van je omgeving en eventuele gevaren die zich daar kunnen bevinden. Als je weet dat je moet werken zorg dat je de juiste beschermingsmiddelen draagt. Als je vermoedt dat je bent blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, neem dan onmiddellijk contact op met een medische professional.

 Als je op je werkplek een noodgeval heeft plaatsgevonden met gevaarlijke stoffen dan kun je het beste contact opnemen met het antigifcentrum Nederland. Het antigifcentrum In Nederland weet precies de gevaren van alle gevaarlijke stoffen en zij helpen je om het probleem zo veilig mogelijk op te lossen.

Meer in deze categorie

Verschillende soorten beginners camera

Wil je gaan beginnen met fotografie, maar weet je niet welke camera voor jou het meest geschikt is? Er zijn veel soorten camera’s met elk hun eigen kwaliteit. Het is belangrijk om te bepalen wat je gaat fotograferen met een camera. Zo kun je makkelijker je keuze maken welk model het beste bij je keuze past. In deze blog lees je verschillende soorten beginners camera. Welke camera soorten zijn er? Voor elke soort fotografie is er een camera die er perfect bij past zodat jij de mooiste foto’s kan maken. Maar om te weten welke camera soort je nodig hebt is het belangrijk om eerst te weten welke soorten er zijn. Hieronder lees je vier verschillende soorten camera’s 1.      Compact […]

Verbouwen of verhuizen? Zo bepaal je dat!

Als je meer ruimte nodig hebt of als jouw huis niet meer aan jouw wensen voldoet, sta je voor de keuze: ga je verbouwen of verhuizen? Het is een belangrijke beslissing die van invloed is op jouw dagelijks leven en financiën. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen. Financiële haalbaarheid Voordat je kunt gaan denken wat je wilt verbouwen of waar je naar toe wilt verhuizen is het eerst belangrijk om te bekijken wat financieel haalbaar is voor jou. Kijk naar je inkomsten en uitgaven en stel een budget op. Een huis kopen is het duurste van de twee dus als je budget krap is dan valt deze optie af. Maar […]

Kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren

De kijk van het leven wordt verrijkt door kleur. Je staat er waarschijnlijk niet ieder moment bij stil, maar al die kleuren die jij waarneemt hebben verschillende betekenissen. De kleur paars zorgt voor het geven van inspiratie aan bijvoorbeeld spiritueel ontwikkelden. Is paars jouw lievelingskleur en wil je ervaren wat spiritueel ontwikkelden kunnen doen voor jou? Probeer een magnetisering in Limburg. Ben je benieuwd wat andere kleuren betekenen? Lees dan deze blog. Kleur rood Rood wordt geassocieerd met gevaar, kracht, energie, oorlog en vastberadenheid. Rood is de kleur van liefde, passie en verlangen. De kleur rood heeft een hoge zichtbaarheid en wordt daarom ook gebruikt voor signaalkleuren wereldwijd. Denk aan stopborden, brandblussers of stoplichten. Kleur oranje Oranje is een warme […]

Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld

De gezondheidszorg is een belangrijk onderdeel van elke samenleving en kan aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste gezondheidszorgsystemen over de hele wereld en bekijken we hoe dit zit ten opzichte van Nederland eruit ziet. Ranglijst van zorg over de hele wereld Het medisch wetenschappelijk blad The Lancet heeft de zorg van ongeveer 200 landen vergelen en op basis hiervan een ranglijst gemaakt. Nederland staat hier op plaats 9. Als je kijkt naar deze ranglijst zie je dat Europese landen het heel erg goed doen. In de top 20 beste gezondheidzorg instellingen ter wereld staan 17 Europerse landen. De enige niet Europeaanse landen in de top 20 zijn, Japan, […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!