01/09/2022
//

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor:

Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties.

People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant.

Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. Dit worden ook wel de OESO-richtlijnen genoemd. Deze richtlijnen houden in wat de overheid van het gedrag van de bedrijven verwacht. Op vandaag zijn de Sustainanable Development Goals leidend. De Sustainanable Development Goals zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wat kunnen bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Bedrijven kunnen op een aantal manieren aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste om mee te doen aan MVO-activiteiten, is dat er aandacht wordt besteedt aan profit, people of planet.

Voor een bedrijf is het al erg makkelijk om te groeien op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een manier om al te kunnen groeien op het gebied maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan door goede werkomstandigheden te hebben voor het personeel. Niet alleen het personeel van het eigen bedrijf is van belang, maar ook het personeel van het bedrijf waar de producten worden ingekocht. Als het bedrijf weet waarvan het product gemaakt is, dan kan dit al veel helpen op het gebied van MVO. Als een bedrijf weet welke grondstoffen zijn gebruikt, kan het bedrijf weten of er slim is omgegaan met de grondstoffen. Zo kan een bedrijf erachter komen of er gebruik is gemaakt van groene stroom. Daarbij is het transport ook een belangrijke factor in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het transport vanuit de leverancier of het transport naar de klant.

Gerelateerd nieuws  De voordelen van standaardisatie van werkprocessen

De productie zelf is ook van belang bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het van belang hoe een bedrijf omgaat met het afval. Een bedrijf kan al beginnen met recyclen. In een verder stadium kan een bedrijf verbeteren door te proberen het afval te verminderen.

Verplicht

Ondanks dat MVO een steeds belangrijker begrip wordt, is het niet verplicht. Wel levert MVO voordelen op voor het bedrijf. Zo kan een bedrijf bewijzen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een keurmerk. Ook kan het bedrijf een duurzaamheidsverslag presenteren met alle MVO-activiteiten.

Grote inspanning

Ondanks dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, zal een bedrijf een grote inspanning moeten leveren om zich te blijven verbeteren. Daarom is het handig om een tijdregistratie bij te houden, om de inspanningen per jaar te bekijken.

Meer in deze categorie

Tips om de kinderkamer in te richten

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Ga je een nieuwe babykamer inrichten of de slaapkamer van je groeiende kind een make-over geven? Er zijn genoeg manieren om een gezellige en functionele ruimte te creëren waarin je kind zich prettig voelt. In deze blog geven we jou enkele handige tips om de perfecte kinderkamer te ontwerpen. Kies een thema Een thema kan de leidraad vormen voor de inrichting van de kinderkamer. Denk aan sprookjes, dieren, ruimtevaart of een favoriete tekenfilm. Het thema kan als inspiratie dienen voor kleuren, meubels en decoraties. Zorg ervoor dat het thema leeftijdsgeschikt is en gemakkelijk aan te passen is naarmate je kind ouder wordt. Een vintage interieur zal voor kinderen […]

Waarom je een personenbusje moet huren voor jouw groepsuitje

Het organiseren van een groepsuitje is een leuke manier zijn om qualitytime door te brengen met vrienden, familie of collega's. Maar om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en iedereen op de bestemming aankomt, is het overwegen van een personenbusje een slimme keuze. In deze blog bespreken de redenen waarom het huren van een personenbusje een goed idee is voor jouw volgende groepsuitje! Ruime en comfortabele zitplaatsen Een van de belangrijkste voordelen van een personenbusje is de ruimte en comfortabele zitplaatsen die het biedt. In vergelijking met krappe auto's kunnen passagiers in een personenbusje gemakkelijk zitten en zich ontspannen tijdens de reis. Tip: Controleer van tevoren het aantal zitplaatsen om er zeker van te zijn dat er voldoende […]

Wat betekent de Opiumwet?

De Opiumwet is een cruciale wetgeving in Nederland die de regulering van verdovende middelen en psychotrope stoffen beheert. Deze wet is van groot belang, omdat ze de basis vormt voor het beheer van drugs en de handhaving van drugswetten in het land. In deze blog gaan we dieper in op de Opiumwet, wat deze wet inhoudt, hoe deze is gestructureerd en waarom ze zo belangrijk is voor de Nederlandse samenleving. De oorsprong van de Opiumwet De geschiedenis van de Opiumwet gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1912 werd de eerste Opiumwet ingevoerd, gericht op het reguleren van opium, morfine en cocaïne. Later, in 1928, volgde een herziening van de wet om ook cannabis te omvatten. Deze […]

De trends voor interieurdesign in 2024

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om vooruit te kijken naar de trends die op kunnen komen door heen jaar 2024 heen. Of je nu van plan bent om je huis op te frissen, een nieuw project te starten of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er in de wereld van interieurdesign gaande is. Wij gaan voor jou de opkomende trends uitlichten, zodat jij voorbereid bent op het nieuwe jaar. Biophilic design Een van de meest opvallende trends in het interieurdesign voor 2024 is de voortdurende opkomst van biophilic design. Deze benadering streeft ernaar om de natuur naar binnen te brengen door middel van gebruik te maken van natuurlijke materialen, veel planten en organische vormen. […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!