01/09/2022
//

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor:

Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties.

People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant.

Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. Dit worden ook wel de OESO-richtlijnen genoemd. Deze richtlijnen houden in wat de overheid van het gedrag van de bedrijven verwacht. Op vandaag zijn de Sustainanable Development Goals leidend. De Sustainanable Development Goals zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wat kunnen bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Bedrijven kunnen op een aantal manieren aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste om mee te doen aan MVO-activiteiten, is dat er aandacht wordt besteedt aan profit, people of planet.

Voor een bedrijf is het al erg makkelijk om te groeien op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een manier om al te kunnen groeien op het gebied maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan door goede werkomstandigheden te hebben voor het personeel. Niet alleen het personeel van het eigen bedrijf is van belang, maar ook het personeel van het bedrijf waar de producten worden ingekocht. Als het bedrijf weet waarvan het product gemaakt is, dan kan dit al veel helpen op het gebied van MVO. Als een bedrijf weet welke grondstoffen zijn gebruikt, kan het bedrijf weten of er slim is omgegaan met de grondstoffen. Zo kan een bedrijf erachter komen of er gebruik is gemaakt van groene stroom. Daarbij is het transport ook een belangrijke factor in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het transport vanuit de leverancier of het transport naar de klant.

Gerelateerd nieuws  De voordelen van standaardisatie van werkprocessen

De productie zelf is ook van belang bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het van belang hoe een bedrijf omgaat met het afval. Een bedrijf kan al beginnen met recyclen. In een verder stadium kan een bedrijf verbeteren door te proberen het afval te verminderen.

Verplicht

Ondanks dat MVO een steeds belangrijker begrip wordt, is het niet verplicht. Wel levert MVO voordelen op voor het bedrijf. Zo kan een bedrijf bewijzen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een keurmerk. Ook kan het bedrijf een duurzaamheidsverslag presenteren met alle MVO-activiteiten.

Grote inspanning

Ondanks dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, zal een bedrijf een grote inspanning moeten leveren om zich te blijven verbeteren. Daarom is het handig om een tijdregistratie bij te houden, om de inspanningen per jaar te bekijken.

Meer in deze categorie

Het creëren van een gezondere levensstijl

Herken je het missen van motivatie om te gaan sporten? Dan is een personal trainer echt iets voor jou. Na het lezen van dit artikel weet je wat zo'n persoonlijke trainer allemaal doet, en wat dit kan doen voor jou. Waarom een personal trainer? Er zijn verschillende aanleidingen die je kunt hebben om voor een persoonlijke trainer te kiezen. Het meest voor de hand liggende is mensen die af willen vallen, spieren op willen bouwen en vitaler willen worden. Hierbuiten zijn er nog een aantal dingen waarbij een personal trainer kan helpen, zoals: Voordelen personal training Het hebben van een trainer heeft verschillende voordelen, hieronder worden er een aantal toegelicht. Niet iedereen wil dezelfde doelstellingen bereiken met sporten, daarom is […]

Alles wat je moet regelen bij een verhuizing

Ben jij binnenkort van plan om te verhuizen? Dan moet je met een hoop dingen rekening houden. Voor veel mensen is verhuizen erg stressvol, omdat er aan zoveel dingen tegelijk gedacht moet worden. Er komt een hoop op je af en je wilt natuurlijk niks vergeten. Daarom hebben wij voor jou een checklist, om de verhuizing soepel te laten verlopen. Voorbereiden op de verhuizing Terwijl er in de nieuwe woning al flink wordt geklust, moet er nog een hoop voorbereid worden voor de verhuizing. Maak gebruik van onze checklist om ervoor te zorgen dat je niks vergeet. Bepaal allereerst of je zelf gaat verhuizen of dat je een verhuisbedrijf inschakelt. Bij een verhuizing in Brunssum is het makkelijk om een […]

Draaitabel in Excel maken? Zo doe je dat!

Het is een handig programma voor het verzamelen en verwerken van verschillende data: Excel. Toch is het voor velen niet het meest eenvoudige programma om onder de knie te krijgen. Gelukkig hoef je geen Excel specialist te zijn om met Excel aan de slag te kunnen. Zo leggen wij je in dit artikel uit hoe je zelf een draaitabel kunt maken! Op deze manier kun je eenvoudig al jouw gegevens uit tabellen die je in Excel hebt staan samenvoegen en analyseren. Selecteer de gegevens Allereerst is het belangrijk dat je bepaalt welke gegevens je wilt gaan gebruiken in jouw draaitabel. Wanneer je dit helder hebt kun je deze gegevens selecteren. Het is hierbij belangrijk dat je deze gegevens op de […]

Een vintage interieur

Een vintage interieur kenmerkt zich door verschillende antieke meubels, kleuren en een open en bescheiden sfeer. Onder vintage meubels worden oudere meubels bestaan, die al een aantal jaren oud zijn. Vintage kan tweedehands zijn, maar dat hoeft niet. Zo bestaan er genoeg nieuwe meubelstukken, die gemaakt zijn naar een oudere stijl. Met een vintage interieur breng je het verleden in huis. Het is een goede manier om het verleden stijlvol en elegant terug te laten komen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een vintage interieur! Wat is de basis van een vintage interieur De basis voor een antieke inrichting begint bij oude stijlen en elementen. De elementen en stijlen komen terug in de vorm van […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!