01/09/2022
//

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor:

Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties.

People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant.

Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. Dit worden ook wel de OESO-richtlijnen genoemd. Deze richtlijnen houden in wat de overheid van het gedrag van de bedrijven verwacht. Op vandaag zijn de Sustainanable Development Goals leidend. De Sustainanable Development Goals zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wat kunnen bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Bedrijven kunnen op een aantal manieren aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste om mee te doen aan MVO-activiteiten, is dat er aandacht wordt besteedt aan profit, people of planet.

Voor een bedrijf is het al erg makkelijk om te groeien op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een manier om al te kunnen groeien op het gebied maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan door goede werkomstandigheden te hebben voor het personeel. Niet alleen het personeel van het eigen bedrijf is van belang, maar ook het personeel van het bedrijf waar de producten worden ingekocht. Als het bedrijf weet waarvan het product gemaakt is, dan kan dit al veel helpen op het gebied van MVO. Als een bedrijf weet welke grondstoffen zijn gebruikt, kan het bedrijf weten of er slim is omgegaan met de grondstoffen. Zo kan een bedrijf erachter komen of er gebruik is gemaakt van groene stroom. Daarbij is het transport ook een belangrijke factor in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het transport vanuit de leverancier of het transport naar de klant.

Gerelateerd nieuws  De voordelen van standaardisatie van werkprocessen

De productie zelf is ook van belang bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het van belang hoe een bedrijf omgaat met het afval. Een bedrijf kan al beginnen met recyclen. In een verder stadium kan een bedrijf verbeteren door te proberen het afval te verminderen.

Verplicht

Ondanks dat MVO een steeds belangrijker begrip wordt, is het niet verplicht. Wel levert MVO voordelen op voor het bedrijf. Zo kan een bedrijf bewijzen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een keurmerk. Ook kan het bedrijf een duurzaamheidsverslag presenteren met alle MVO-activiteiten.

Grote inspanning

Ondanks dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, zal een bedrijf een grote inspanning moeten leveren om zich te blijven verbeteren. Daarom is het handig om een tijdregistratie bij te houden, om de inspanningen per jaar te bekijken.

Meer in deze categorie

De voordelen van standaardisatie van werkprocessen

Als je als organisatie doorlopende kwaliteit wil bieden is het belangrijk dat je werkprocessen gaat standaardiseren. Het staan echter niet bij ieder bedrijf hoog in de agenda. Dit is ontzettend jammer, want het is een belangrijke sleutel tot succes! Nu is het wel belangrijk dat we weten wat standaardisatie is. In het kort is het dat je een norm oplegt voor interne en externe processen van het bedrijf. Dit wordt dan gehanteerd bij bijvoorbeeld het ontwerpen, testen of inrichten van een bepaald werk- of productieproces. Standaardisatie zorgt voor duidelijkheid Binnen bedrijven kom je vaak in aanraking met complexe processen. Met behulp van standaardisatie geef je een duidelijke instructie waarmee je verschillende soorten werkprocessen tot in detail kunt inrichten. Je krijgt […]

Feestdagen verlof: dit zijn de regels

Nederland kent een aantal feestdagen. Niet elk bedrijf kent dezelfde regels, ook als het aankomt op feestdagen. Zo kan bij het personeel bij het ene bedrijf vrij zijn, maar zal het personeel van het ander bedrijf gewoon moeten werken. Wettelijk afspraak Volgens de wet heeft niet iedereen officieel recht op een vrije dag op een van de wettelijke feestdagen. In de CAO of arbeidsovereenkomst staat of een werknemer vrij is op een van deze feestdagen. Het kan dus zijn dat de een op Koningsdag vrij heeft en personeel van het ander bedrijf op de werkvloer wordt verwacht, terwijl Koningsdag juist de dag is waar de vlag aan de vlaggenmast gehangen kan worden. In totaal kent Nederland 11 wettelijke feestdagen. De […]

Alles over latex lingerie

Latex lingerie wordt onder velen gezien als zeer sexy lingerie. Latex is een prachtig, uniek materiaal dat verleidelijkheid, kracht en vrouwelijkheid uitstraalt. Het dragen van een latex lingerie-setje kan je dan ook een echte powerboost geven tijdens een romantische of spannende avond of date. Maar latex lingerie is niet altijd even handig. In deze blog vertellen we je een aantal dingen die je moet weten over latex lingerie. Het aantrekken van latex lingerie Het aantrekken van latex kleding, dus ook het aantrekken van latex lingerie, is niet altijd even gemakkelijk. Het materiaal blijft namelijk makkelijk aan je huid kleven. Dus wil je bijvoorbeeld lange kousen van latex onder je latex lingerie setje aantrekken? Dan raden we je aan om de […]

Top 5 mannelijke beroepen

In Nederland zijn er veel beroepen te vinden. Ondanks dat er steeds meer gelijkheid komt tussen de rechten van de vrouw en man, blijven er toch beroepen waar de man in de meerderheid is. Vaker iss te zien, dat de jeugd een invloed heeft gehad op het beroep. In deze blog zijn de mannelijkste beroepen te vinden. It-medewerker Bij de IT-afdelingen is een duidelijk verschil te zien tussen de mannen en vrouwen. De reden hiervoor is, dat vrouwen minder geïnteresseerd zijn in deze branche. Bij de mannen begint het al op jonge leeftijd met gamen. Hierdoor hebben de mannen op jonge leeftijd al vaker een technische voorsprong op de vrouwen. De vrouwen zijn vaker op deze leeftijd nog geïnteresseerd in […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!