01/09/2022
//

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor:

Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties.

People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant.

Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. Dit worden ook wel de OESO-richtlijnen genoemd. Deze richtlijnen houden in wat de overheid van het gedrag van de bedrijven verwacht. Op vandaag zijn de Sustainanable Development Goals leidend. De Sustainanable Development Goals zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wat kunnen bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Bedrijven kunnen op een aantal manieren aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste om mee te doen aan MVO-activiteiten, is dat er aandacht wordt besteedt aan profit, people of planet.

Voor een bedrijf is het al erg makkelijk om te groeien op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een manier om al te kunnen groeien op het gebied maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan door goede werkomstandigheden te hebben voor het personeel. Niet alleen het personeel van het eigen bedrijf is van belang, maar ook het personeel van het bedrijf waar de producten worden ingekocht. Als het bedrijf weet waarvan het product gemaakt is, dan kan dit al veel helpen op het gebied van MVO. Als een bedrijf weet welke grondstoffen zijn gebruikt, kan het bedrijf weten of er slim is omgegaan met de grondstoffen. Zo kan een bedrijf erachter komen of er gebruik is gemaakt van groene stroom. Daarbij is het transport ook een belangrijke factor in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het transport vanuit de leverancier of het transport naar de klant.

Gerelateerd nieuws  De voordelen van standaardisatie van werkprocessen

De productie zelf is ook van belang bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het van belang hoe een bedrijf omgaat met het afval. Een bedrijf kan al beginnen met recyclen. In een verder stadium kan een bedrijf verbeteren door te proberen het afval te verminderen.

Verplicht

Ondanks dat MVO een steeds belangrijker begrip wordt, is het niet verplicht. Wel levert MVO voordelen op voor het bedrijf. Zo kan een bedrijf bewijzen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een keurmerk. Ook kan het bedrijf een duurzaamheidsverslag presenteren met alle MVO-activiteiten.

Grote inspanning

Ondanks dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, zal een bedrijf een grote inspanning moeten leveren om zich te blijven verbeteren. Daarom is het handig om een tijdregistratie bij te houden, om de inspanningen per jaar te bekijken.

Meer in deze categorie

Verschillende soorten beginners camera

Wil je gaan beginnen met fotografie, maar weet je niet welke camera voor jou het meest geschikt is? Er zijn veel soorten camera’s met elk hun eigen kwaliteit. Het is belangrijk om te bepalen wat je gaat fotograferen met een camera. Zo kun je makkelijker je keuze maken welk model het beste bij je keuze past. In deze blog lees je verschillende soorten beginners camera. Welke camera soorten zijn er? Voor elke soort fotografie is er een camera die er perfect bij past zodat jij de mooiste foto’s kan maken. Maar om te weten welke camera soort je nodig hebt is het belangrijk om eerst te weten welke soorten er zijn. Hieronder lees je vier verschillende soorten camera’s 1.      Compact […]

Zo creëer jij je ideale interieur

Een interieur laat zien wat jouw persoonlijke stijl en smaak is. Je kiest niet voor een interieur dat niet bij je past, maar je zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en genieten als je thuis komt. En daar heeft een passend interieur invloed op. Maar hoe creëer je een ideaal interieur? Lees dan deze blog verder en creëer je ideale interieur! Kies een stijl met passende thema’s Voordat je jouw huidige interieur gaat veranderen is het belangrijk om te weten wat voor stijl je gaat kiezen en welke thema’s hier bij passen. Ga je voor een landelijke stijl of eerder bohemian? Ga bij jezelf na wat jij het mooiste vindt. Kies vervolgens passende thema’s bij de gekozen interieurstijl die je […]

Verbouwen of verhuizen? Zo bepaal je dat!

Als je meer ruimte nodig hebt of als jouw huis niet meer aan jouw wensen voldoet, sta je voor de keuze: ga je verbouwen of verhuizen? Het is een belangrijke beslissing die van invloed is op jouw dagelijks leven en financiën. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen. Financiële haalbaarheid Voordat je kunt gaan denken wat je wilt verbouwen of waar je naar toe wilt verhuizen is het eerst belangrijk om te bekijken wat financieel haalbaar is voor jou. Kijk naar je inkomsten en uitgaven en stel een budget op. Een huis kopen is het duurste van de twee dus als je budget krap is dan valt deze optie af. Maar […]

De beste manier om je vitaliteit te verbeteren

Wil jij je vitaliteit verbeteren, maar weet je niet wat je daarvoor nodig hebt? Een gezonde levensstijl is de beste manier om je vitaliteit te verbeteren. Een gezonde levensstijl houdt zowel lichamelijk als mentaal in dat je gezond bent en dat je bezig bent om gezond te zijn. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en daardoor levenskracht, ook wel vitaliteit genoemd. In deze blog lees je hoe je een gezonde levensstijl creëert. Bewegen Bij een gezonde levensstijl hoort bewegen. Zorg voor minimaal 30 minuten beweging per dag. Wat voor soort beweging dat is aan jou. Kies een beweging die je leuk vindt of waar je goed in bent, want je gaat elke dag bewegen dus zorg dat het […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!