01/09/2022
//

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen.

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor:

Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties.

People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant.

Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld. Dit worden ook wel de OESO-richtlijnen genoemd. Deze richtlijnen houden in wat de overheid van het gedrag van de bedrijven verwacht. Op vandaag zijn de Sustainanable Development Goals leidend. De Sustainanable Development Goals zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wat kunnen bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Bedrijven kunnen op een aantal manieren aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste om mee te doen aan MVO-activiteiten, is dat er aandacht wordt besteedt aan profit, people of planet.

Voor een bedrijf is het al erg makkelijk om te groeien op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een manier om al te kunnen groeien op het gebied maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan door goede werkomstandigheden te hebben voor het personeel. Niet alleen het personeel van het eigen bedrijf is van belang, maar ook het personeel van het bedrijf waar de producten worden ingekocht. Als het bedrijf weet waarvan het product gemaakt is, dan kan dit al veel helpen op het gebied van MVO. Als een bedrijf weet welke grondstoffen zijn gebruikt, kan het bedrijf weten of er slim is omgegaan met de grondstoffen. Zo kan een bedrijf erachter komen of er gebruik is gemaakt van groene stroom. Daarbij is het transport ook een belangrijke factor in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het transport vanuit de leverancier of het transport naar de klant.

Gerelateerd nieuws  Gevaarlijke stoffen: welke zijn er en waar moet je op letten?

De productie zelf is ook van belang bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het van belang hoe een bedrijf omgaat met het afval. Een bedrijf kan al beginnen met recyclen. In een verder stadium kan een bedrijf verbeteren door te proberen het afval te verminderen.

Verplicht

Ondanks dat MVO een steeds belangrijker begrip wordt, is het niet verplicht. Wel levert MVO voordelen op voor het bedrijf. Zo kan een bedrijf bewijzen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een keurmerk. Ook kan het bedrijf een duurzaamheidsverslag presenteren met alle MVO-activiteiten.

Grote inspanning

Ondanks dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, zal een bedrijf een grote inspanning moeten leveren om zich te blijven verbeteren. Daarom is het handig om een tijdregistratie bij te houden, om de inspanningen per jaar te bekijken.

Lees ook: Tips voor het organiseren van een succesvol evenement of feest.

Meer in deze categorie

Alles wat je moet weten over sneakers

Sneakers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn populair onder jong en oud. Of je nu sportief of casual gekleed gaat, ze passen bij elke outfit. Ze bieden comfort en stijl in één. De welbekende scheon is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen uit sportieve modellen of juist trendy designs. Je bent vast benieuwd hoe deze schoenen zo populair zijn geworden. Het is interessant om te ontdekken hoe sneakers door de jaren heen zijn geëvolueerd. In deze blog duiken we in de wereld van sneakers. We geven je tips en informatie om je kennis over de populaire schoensoort te vergroten. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over deze veelzijdige schoenen. […]

Boho thema feest: dit mag niet ontbreken

Een boho feest is de perfecte manier om een ontspannen, creatieve en stijlvolle sfeer te creëren voor jou en je gasten. Of je nu een verjaardag, bruiloft of gewoon een zomerse bijeenkomst plant, een boho feest zal zeker indruk maken. Daarom hebben wij een complete gids voor je opgesteld om het perfecte boho thema feest te organiseren. Pampas gras Iets wat niet weg te denken is tijdens een boho feest is pampas gras. Je kunt het gebruiken ter decoratie op de muur, maar ook op een tafel of op de taart. Ook wordt het vaak gebruikt bij een welkomstbord bij de entree. Het staat speels en chique tegelijkertijd. Lantaarns en kaarsen Voeg een warme en uitnodigende gloed toe met lantaarns, […]

De leukste duurzame cadeau-ideeën

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die steeds meer invloed heeft op hoe we consumeren als mensen. Cadeaus geven is een prachtige manier om liefde en waardering te tonen. Maar het kan ook een manier zijn om bewustzijn en respect voor het milieu te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de leukste duurzame cadeau-ideeën die bijzonder zijn. Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid betekent het gebruik van middelen op een manier die de milieu-impact minimaliseert en toekomstige generaties niet benadeelt. In de context van cadeaus gaat het om het kiezen van producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Ook gaat het om artikelen met een lange levensduur. Het idee is om geschenken te geven die de gever […]

De voor- en nadelen van een veranda

De laatste tijd is het laten plaatsen van een dak of het plaatsen van een overkapping in de tuin erg populair geworden. Voor veel mensen is dit een verstandig besluit, want door een overkapping te plaatsen, kun je jouw tuin in alle jaargetijden benutten. Als je een veranda wilt laten plaatsen, moet je natuurlijk alle voor- en nadelen op een rij zetten. Het is tenslotte een beslissing voor de lange termijn. In deze blog help ik je door alle voor- en nadelen van een veranda op een rijtje te zetten. De voordelen van een veranda Voordeel 1. Extra leefruimte Een veranda vergroot je leefruimte aanzienlijk. Je kunt er een tuinkamer van maken, waar je kunt loungen, eten, of zelfs werken. […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!