03/02/2023
//

3 manieren om met trauma’s om te gaan

trauma

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van een trauma. Je kunt het van de buitenkant niet zien, maar je voelt het zelf wel. Bij veel mensen lukt het zelf niet om het een plek te geven. Maar er zijn verschillende manieren om dit te kunnen doen. Na het lezen van deze blog weet je wat trauma is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat is trauma?

De term trauma wordt gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft hangen in negatieve gevoelens zoals angst en woede. Seksueel misbruik gevolgen behoren ook tot trauma. Je spreekt pas van trauma als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren. Klachten die je kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld minder controle over gevoelens en je gedrag.

Soorten trauma’s

Er zijn twee soorten trauma’s:

  • Enkelvoudig trauma

Bij een enkelvoudig trauma maak je 1 keer iets heftigs mee. Doordat de gebeurtenis niet goed verwerkt wordt leidt dit tot een trauma.

  • Meervoudig of complex trauma

Een meervoudig trauma ontwikkel je als je meerdere keren of voor een langere periode iets vervelends meemaakt. Doordat je deze trigger meerdere keren mee hebt gemaakt kunnen de klachten hoog oplopen.

Kunst

Kunst is een van de manieren om trauma te overwinnen. Het is een middel waarmee je contact maakt met het diepste deel van jezelf en die pijnlijke gebeurtenis(sen) opnieuw vorm geeft. Het stelt ons in staat om de emoties die ons hinderen te communiceren in een andere vorm. Dit stelt mensen in staat tot bevrijding en emotionele controle.

Gerelateerd nieuws  Wat betekent het als de rentes stijgen?

Psychotherapie

Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode, waarbij gesprekken tussen de cliënt en de deskundige hulpverlener centraal staan. Het doel van psychotherapie is het verminderen van klachten of het beter hanteerbaar maken van de klachten. Het resultaat van de behandelingen is afhankelijk van de aard van de problemen en iemand zijn persoonlijke mogelijkheden. De behandelingen zijn vaak hard werken voor een cliënt. Met behulp van psychotherapie kan de cliënt zijn/haar problemen beter hanteren, maar er kan niet worden gegarandeerd dat de cliënt de rest van zijn/haar leven gelukkig kan zijn.

Vind een vertrouweling

Na een traumatische gebeurtenis kan het voelen alsof je gevangen zit. Het is dan fijn om een vertrouweling te vinden om een stukje mee te delen. Zorg ervoor dat het iemand is bij wie je je veilig voelt. Je kunt dan rustig het aantal mensen uitbreiden met wie je iets deelt. Zo sta je er niet meer alleen voor. Door te delen met anderen geef je je gevoel een uitweg en maak je ruimte in jezelf.

Meer in deze categorie

Waarom jij zou moeten investeren in een airco

Het is geen geheim dat het klimaat aan het veranderen is en dat de zomers steeds heter worden. In Nederland hebben we de laatste jaren regelmatig te maken gehad met hittegolven en het lijkt erop dat deze trend zich voortzet. Als je nog steeds twijfelt over de aanschaf van een airconditioner, dan is het hoog tijd om de voordelen ervan te overwegen. In deze blog zullen we bespreken waarom jij zou moeten investeren in een airco in Zuid Limburg en hoe dit apparaat je leven comfortabeler en gezonder kan maken. Comfort in extreme hitte Een van de meest voor de hand liggende redenen om te investeren in een airco is voor de comfort tijdens de hete zomermaanden. Als de temperatuur […]

Betrokken bij een ongeval? Dit moet je weten!

Een ongeval kan ons allemaal overkomen, of we nu achter het stuur zitten of gewoon op de verkeerde plaats en het verkeerde moment zijn. Het is een schrikbeeld dat we liever vermijden, maar soms is het onvermijdelijk. In deze blog wil ik met je delen wat je moet doen als je betrokken bent bij een ongeval. We zullen specifiek ingaan op wat te doen bij een verkeersongeval en hoe je als getuige een schade kunt melden. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, zodat je weet hoe je moet handelen als de situatie zich voordoet. Wat te doen bij een verkeersongeval Verkeersongevallen zijn helaas een veelvoorkomende realiteit op onze wegen. Of je nu zelf de bestuurder bent of het slachtoffer […]

7 redenen waarom een hond je gelukkig kan maken

Honden, de trouwe metgezellen van de mens, zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van onze samenleving. Ze bieden niet alleen gezelschap, maar hebben ook bewezen ons gelukkiger te maken. In deze blog zullen we daarom 7 redenen behandelen waarom een hond je gelukkig kan maken. Alleen zijn is over Honden staan bekend om hun onvoorwaardelijke liefde en toewijding. Ze begroeten je altijd met opwinding en genegenheid, ongeacht hoe je dag is geweest. Deze constante bron van liefde kan je stemming aanzienlijk verbeteren. Daarnaast staan honden bekend om hun komische capriolen en eigenzinnige gedragingen. Ze kunnen je dag opvrolijken met hun speelsheid en grappige acties. Een hond in huis hebben kan als laatste een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. Het […]

Zo zorg je voor meer aantrekkingskracht in je relatie

Hoe kort of lang je relatie ook mag zijn, soms kan het voorkomen dat niet alles meer even vers is als het ooit was. Dit kan aan een tal van redenen liggen die we niet voor je gaan invullen, want elke relatie is natuurlijk anders. Deze blog is gemikt op één specifiek probleem die voor kan komen binnen relaties, namelijk: aantrekkingskracht. Er komt een punt dat je niet meer in de honeymoon-fase zit, wanneer dit gebeurd dan is het normaal dat de aantrekkingskracht daalt. Dit betekent zeer zeker niet dat je niet van elkaar houdt, maar het kan alsnog tot problemen leiden. Daarom hebben wij deze blog geschreven, om er voor te zorgen dat je weer meer aantrekkingskracht krijgt in […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!