03/02/2023
//

3 manieren om met trauma’s om te gaan

trauma

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van een trauma. Je kunt het van de buitenkant niet zien, maar je voelt het zelf wel. Bij veel mensen lukt het zelf niet om het een plek te geven. Maar er zijn verschillende manieren om dit te kunnen doen. Na het lezen van deze blog weet je wat trauma is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat is trauma?

De term trauma wordt gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft hangen in negatieve gevoelens zoals angst en woede. Seksueel misbruik gevolgen behoren ook tot trauma. Je spreekt pas van trauma als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren. Klachten die je kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld minder controle over gevoelens en je gedrag.

Soorten trauma’s

Er zijn twee soorten trauma’s:

  • Enkelvoudig trauma

Bij een enkelvoudig trauma maak je 1 keer iets heftigs mee. Doordat de gebeurtenis niet goed verwerkt wordt leidt dit tot een trauma.

  • Meervoudig of complex trauma

Een meervoudig trauma ontwikkel je als je meerdere keren of voor een langere periode iets vervelends meemaakt. Doordat je deze trigger meerdere keren mee hebt gemaakt kunnen de klachten hoog oplopen.

Kunst

Kunst is een van de manieren om trauma te overwinnen. Het is een middel waarmee je contact maakt met het diepste deel van jezelf en die pijnlijke gebeurtenis(sen) opnieuw vorm geeft. Het stelt ons in staat om de emoties die ons hinderen te communiceren in een andere vorm. Dit stelt mensen in staat tot bevrijding en emotionele controle.

Gerelateerd nieuws  Wat betekent het als de rentes stijgen?

Psychotherapie

Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode, waarbij gesprekken tussen de cliënt en de deskundige hulpverlener centraal staan. Het doel van psychotherapie is het verminderen van klachten of het beter hanteerbaar maken van de klachten. Het resultaat van de behandelingen is afhankelijk van de aard van de problemen en iemand zijn persoonlijke mogelijkheden. De behandelingen zijn vaak hard werken voor een cliënt. Met behulp van psychotherapie kan de cliënt zijn/haar problemen beter hanteren, maar er kan niet worden gegarandeerd dat de cliënt de rest van zijn/haar leven gelukkig kan zijn.

Vind een vertrouweling

Na een traumatische gebeurtenis kan het voelen alsof je gevangen zit. Het is dan fijn om een vertrouweling te vinden om een stukje mee te delen. Zorg ervoor dat het iemand is bij wie je je veilig voelt. Je kunt dan rustig het aantal mensen uitbreiden met wie je iets deelt. Zo sta je er niet meer alleen voor. Door te delen met anderen geef je je gevoel een uitweg en maak je ruimte in jezelf.

Meer in deze categorie

Zo ga je met een gerust hart op vakantie

Op vakantie gaan is hartstikke leuk, maar er komt vaak ook veel onnodige stress bij kijken. Heb jij een vakantie gepland en wil je ervoor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan? Dan hebben wij hier een aantal tips die je kunnen helpen om stressvrij te kunnen vertrekken, zodat je optimaal van je vakantie kunt genieten. Een goede voorbereiding Door je goed voor te bereiden, kan je al veel onnodige stress voorkomen. Maak voor dat je op vakantie gaat een lijstje van spullen en documenten die je mee moet nemen. Zorg er ook voor dat je op tijd begint met inpakken. Zo kun je je lijstje af gaan om te checken of je alle belangrijke spullen […]

3 tips om de boekhouding bij te houden

Of je nu pas bent begonnen met je bedrijf of al langer zelf bezig bent met de boekhouding, het is een terugkomende taak die moet en zal gebeuren. Tenminste, zolang je besluit je administratie niet uit te besteden aan boekhouders in Limburg bijvoorbeeld.  Zodoende kan je soms vast wel wat tips gebruiken om de boekhouding zo vlot mogelijk te laten verlopen. In deze blog hebben wij 3 tips voor ondernemers voor een perfect beheer van de boekhouding. Behoud je overzicht Een goed begin is het halve werk: zorg dat je werk- en privékosten gescheiden houdt. Voorkom dat jouw privézaken worden betrokken bij een controle door een zakelijke rekening te openen. Ook hoef je jouw privéadministratie slechts vijf jaar te bewaren, […]

Investeren in vastgoed: hier moet je op letten

Investeren in vastgoed kan een slimme zet voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten of voor de groei van het vermogen. Er zijn wel een tal van factoren waar je rekening mee moet houden bij het investeren in vastgoed, denk aan de locatie van het pand tot aan de financiering ervan. In deze blog een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten bij het investeren in vastgoed. Het belang van de locatie Het is heel belangrijk een goede locatie te zoeken voor je vastgoedinvestering, het kan namelijk een enorme invloed hebben op de waarde van je investering. Stel je voor je overweegt een huis te kopen in Zuid-Limburg, dan is verstandig om rekening te houden met […]

Sprookjesachtig wonen in het buitenland

Het idee van sprookjesachtig wonen in het buitenland roept beelden op van pittoreske huisjes op in afgelegen gebieden, omringd door een prachtig landschap met rustgevende geluiden van de natuur. Het is een droom die heel veel mensen koesteren. Wilt je deze droom werkelijkheid maken, dan geven we je in deze blog een paar tips! Locatie Een van de eerste eisen als je sprookjesachtig wilt wonen is natuurlijk een prachtige omgeving. In Nederland zijn genoeg mooie gebieden waar dit kan, maar als je echt sprookjesachtig wilt leven, dan is een mooi pand in het buitenland perfect. Denk aan landen die bekend staan om hun prachtige natuur zoals, Duitsland, Oostenrijk, België in de Ardennen en Scandinavië.    In Duitsland heb je talloze […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!