03/02/2023
//

3 manieren om met trauma’s om te gaan

trauma

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van een trauma. Je kunt het van de buitenkant niet zien, maar je voelt het zelf wel. Bij veel mensen lukt het zelf niet om het een plek te geven. Maar er zijn verschillende manieren om dit te kunnen doen. Na het lezen van deze blog weet je wat trauma is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat is trauma?

De term trauma wordt gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft hangen in negatieve gevoelens zoals angst en woede. Seksueel misbruik gevolgen behoren ook tot trauma. Je spreekt pas van trauma als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren. Klachten die je kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld minder controle over gevoelens en je gedrag.

Soorten trauma’s

Er zijn twee soorten trauma’s:

  • Enkelvoudig trauma

Bij een enkelvoudig trauma maak je 1 keer iets heftigs mee. Doordat de gebeurtenis niet goed verwerkt wordt leidt dit tot een trauma.

  • Meervoudig of complex trauma

Een meervoudig trauma ontwikkel je als je meerdere keren of voor een langere periode iets vervelends meemaakt. Doordat je deze trigger meerdere keren mee hebt gemaakt kunnen de klachten hoog oplopen.

Kunst

Kunst is een van de manieren om trauma te overwinnen. Het is een middel waarmee je contact maakt met het diepste deel van jezelf en die pijnlijke gebeurtenis(sen) opnieuw vorm geeft. Het stelt ons in staat om de emoties die ons hinderen te communiceren in een andere vorm. Dit stelt mensen in staat tot bevrijding en emotionele controle.

Gerelateerd nieuws  Leuke ideeën voor een vrouwenavond

Psychotherapie

Psychotherapie is een effectieve gespreksbehandelmethode, waarbij gesprekken tussen de cliënt en de deskundige hulpverlener centraal staan. Het doel van psychotherapie is het verminderen van klachten of het beter hanteerbaar maken van de klachten. Het resultaat van de behandelingen is afhankelijk van de aard van de problemen en iemand zijn persoonlijke mogelijkheden. De behandelingen zijn vaak hard werken voor een cliënt. Met behulp van psychotherapie kan de cliënt zijn/haar problemen beter hanteren, maar er kan niet worden gegarandeerd dat de cliënt de rest van zijn/haar leven gelukkig kan zijn.

Vind een vertrouweling

Na een traumatische gebeurtenis kan het voelen alsof je gevangen zit. Het is dan fijn om een vertrouweling te vinden om een stukje mee te delen. Zorg ervoor dat het iemand is bij wie je je veilig voelt. Je kunt dan rustig het aantal mensen uitbreiden met wie je iets deelt. Zo sta je er niet meer alleen voor. Door te delen met anderen geef je je gevoel een uitweg en maak je ruimte in jezelf.

Meer blogs lezen? Lees dan Groen en duurzaam: sedumplanten rondom je woning?

Meer in deze categorie

De voor- en nadelen van een veranda

De laatste tijd is het laten plaatsen van een dak of het plaatsen van een overkapping in de tuin erg populair geworden. Voor veel mensen is dit een verstandig besluit, want door een overkapping te plaatsen, kun je jouw tuin in alle jaargetijden benutten. Als je een veranda wilt laten plaatsen, moet je natuurlijk alle voor- en nadelen op een rij zetten. Het is tenslotte een beslissing voor de lange termijn. In deze blog help ik je door alle voor- en nadelen van een veranda op een rijtje te zetten. De voordelen van een veranda Voordeel 1. Extra leefruimte Een veranda vergroot je leefruimte aanzienlijk. Je kunt er een tuinkamer van maken, waar je kunt loungen, eten, of zelfs werken. […]

Tips voor een eclectische stijl in huis

Als je huis toe is aan een vernieuwd interieur, maar je bent wel uitgekeken op het landelijke dan is een minder bekende optie de stijl voor jou. De eclectische stijl voegt een perfecte manier van moderne technologie en woonbaarheid samen. Wat is een eclectische stijl in huis? Een elektrische stijl in huis verwijst meestal naar een interieurontwerpstijl die geïnspireerd is op moderne technologie, futuristische elementen en innovatieve materialen. Het doel is om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Hierop wordt veelal de nadruk op geavanceerde elektronica, slimme apparaten en strakke, minimalistische ontwerpen gelegd. Dit kan in verschillende elementen teruggevonden worden. Denk bijvoorbeeld aan een slim beveiligingssysteem of een thermostaat die je van afstand al kan […]

Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping?

Een prieel en een overkapping lijken op het eerste gezicht op elkaar. Beide zijn ze constructies in de tuin die je beschutting bieden tegen de zon en regen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In deze tekst leggen we uit wat die verschillen zijn, zodat je kunt bepalen wat voor jouw tuin de beste keuze is. Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping? Kies je voor een prieel of een overkapping? Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je de verschillen goed weet. Hieronder leggen we alles uit over het verschil tussen een prieel en een overkapping! De vorm en functie zijn verschillend bij een prieel en overkapping Een prieel is […]

Waarom je een personenbusje moet huren voor jouw groepsuitje

Het organiseren van een groepsuitje is een leuke manier zijn om qualitytime door te brengen met vrienden, familie of collega's. Maar om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en iedereen op de bestemming aankomt, is het overwegen van een personenbusje een slimme keuze. In deze blog bespreken de redenen waarom het huren van een personenbusje een goed idee is voor jouw volgende groepsuitje! Ruime en comfortabele zitplaatsen Een van de belangrijkste voordelen van een personenbusje is de ruimte en comfortabele zitplaatsen die het biedt. In vergelijking met krappe auto's kunnen passagiers in een personenbusje gemakkelijk zitten en zich ontspannen tijdens de reis. Tip: Controleer van tevoren het aantal zitplaatsen om er zeker van te zijn dat er voldoende […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!