30/08/2022
//

Waarom een lichtplan maken een goed idee is

stoelhoezen

Het heeft lang geduurd, maar je hebt je droomkamer ingericht. Alles klopt, maar er ontbreekt nog iets. Zijn het toch de meubels of zijn het toch de verkeerde stoelhoezen? Je weet niet wat het is. Meestal is dit, omdat er geen lichtplan is gemaakt. Licht is binnen je huis ontzettend belangrijk.

Wat is het en waar moet jij op letten?

In veel verschillende woonprogramma’s hebben ze het erover, een lichtplan maken. Hoe pak je dit aan en hoezo zou je dit eigenlijk doen? Bij het creëren van sfeer in je kamer zijn lampen allesbepalend. Op het moment dat er te weinig verlichting is in een kamer is dit onpraktisch, omdat het dan te donker is. Maar als er te hard licht is, maakt dit je kamer meteen heel ongezellig. De belichting moet altijd goed worden verdeeld en dit kun je doen door middel van een lichtplan. Een lichtplan is een ontwerp waarop je duidelijk de indeling van de lampen kunt zien.

Vaak wordt er aangeraden om een plattegrond van de betreffende kamer op schaal te gebruiken. Op het moment dat jij je huis gekregen hebt, heb je een plattegrond van alle kamers gekregen. Het is handig om deze dan te gebruiken en hierop je schets op schaal te maken. De lampen in een woonkamer hebben allemaal verschillende functies. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Verschillende soorten verlichting

  • De basisverlichting: Dit is fel licht wat bedoeld is om snel even aan te zetten, maar niet voor een lange tijd aan te houden. Denk hierbij aan een grote lamp die bedoeld is voor de thuiskomt.  
  • De sfeerverlichting: De betekenis zit eigenlijk al in het woord. Deze zorgt namelijk voor sfeer. Het licht van sfeerverlichting is over het algemeen warm, zacht en wat diffuus.
  • De functionele verlichting: Dit licht is er met een doel en dus ook praktisch. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • De accentverlichting: Wil je ergens de nadruk op leggen in je kamer? Denk hierbij aan een pronkstuk of een mooi schilderij. Dan gebruik je een lampje die dit accent verlicht in je interieur.
Gerelateerd nieuws  Waar ga je best op een date? 

Bedenk goed waar je in je kamer welk soort verlichting gaat gebruiken. Vervolgens kun je de verschillende soorten verlichting intekenen op je plattegrond, maar zorg er dan wel voor dat er overlap zit in de lichtcirkels. Zo zorg je ervoor dat het evenwicht verdeeld wordt. En vergeet de optie tot dimmers niet. Op deze manier kun jij een lamp zowel voor functionaliteit als voor sfeer gebruiken. Vaak zie je dat het maken van een goed lichtplan ontzettend lastig is, waardoor veel mensen dan toch een specialist raadplegen om dit te doen.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het artikel over vloerverwarming of de voordelen van een auto huren!

Meer in deze categorie

Het creëren van een gezondere levensstijl

Herken je het missen van motivatie om te gaan sporten? Dan is een personal trainer echt iets voor jou. Na het lezen van dit artikel weet je wat zo'n persoonlijke trainer allemaal doet, en wat dit kan doen voor jou. Waarom een personal trainer? Er zijn verschillende aanleidingen die je kunt hebben om voor een persoonlijke trainer te kiezen. Het meest voor de hand liggende is mensen die af willen vallen, spieren op willen bouwen en vitaler willen worden. Hierbuiten zijn er nog een aantal dingen waarbij een personal trainer kan helpen, zoals: Voordelen personal training Het hebben van een trainer heeft verschillende voordelen, hieronder worden er een aantal toegelicht. Niet iedereen wil dezelfde doelstellingen bereiken met sporten, daarom is […]

Een vintage interieur

Een vintage interieur kenmerkt zich door verschillende antieke meubels, kleuren en een open en bescheiden sfeer. Onder vintage meubels worden oudere meubels bestaan, die al een aantal jaren oud zijn. Vintage kan tweedehands zijn, maar dat hoeft niet. Zo bestaan er genoeg nieuwe meubelstukken, die gemaakt zijn naar een oudere stijl. Met een vintage interieur breng je het verleden in huis. Het is een goede manier om het verleden stijlvol en elegant terug te laten komen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een vintage interieur! Wat is de basis van een vintage interieur De basis voor een antieke inrichting begint bij oude stijlen en elementen. De elementen en stijlen komen terug in de vorm van […]

Tips voor de aankoop van een jacuzzi

Iedereen heeft wel eens nagedacht om een jacuzzi aan te schaffen, maar dit kun je echt niet zomaar doen. Bij het kopen van een jacuzzi komen ontzettend veel zaken kijken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de aansluitingen of welke jacuzzi moet je kiezen? Heb jij er lang naar uitgekeken en ben je er eindelijk klaar voor? Om je te helpen ga ik een aantal tips geven voor de aankoop van een jacuzzi! Aantal personen Allereerst is het ontzettend belangrijk om na te denken over de aantal zitplaatsen voor in je jacuzzi. Het is natuurlijk ontzettend gezellig om met veel mensen in de jacuzzi te gaan zitten, maar bedenk je ook dat de prijs erg afhankelijk is […]

Microdosering voor- en nadelen

Microdosering is een begrip dat je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Wat microdosering precies is en wat de voor- en nadelen er van zijn, lees je allemaal in deze blog! Wat is microdosering? Microdosering is een kleine dosering van psychedelica, ook wel tripmiddelen genoemd. Het is een dosering die zo klein is dat het bijna niet merkbaar is. Een microdosering is een dosering dat iets kleiner is dan het minimale grensdosering. In de meeste gevallen is dit een tiende van de normale dosering. Een microdosering zorgt ervoor niet high wordt, maar wel veranderingen merkt in je gevoel of gedrag.   De voordelen van microdosering Iedereen kan anders op microdosering reageren. Microdosering kan worden gedaan om verschillende redenen, waarom het verhogen van […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!