30/08/2022
//

Waarom een lichtplan maken een goed idee is

stoelhoezen

Het heeft lang geduurd, maar je hebt je droomkamer ingericht. Alles klopt, maar er ontbreekt nog iets. Zijn het toch de meubels of zijn het toch de verkeerde stoelhoezen? Je weet niet wat het is. Meestal is dit, omdat er geen lichtplan is gemaakt. Licht is binnen je huis ontzettend belangrijk.

Wat is het en waar moet jij op letten?

In veel verschillende woonprogramma’s hebben ze het erover, een lichtplan maken. Hoe pak je dit aan en hoezo zou je dit eigenlijk doen? Bij het creëren van sfeer in je kamer zijn lampen allesbepalend. Op het moment dat er te weinig verlichting is in een kamer is dit onpraktisch, omdat het dan te donker is. Maar als er te hard licht is, maakt dit je kamer meteen heel ongezellig. De belichting moet altijd goed worden verdeeld en dit kun je doen door middel van een lichtplan. Een lichtplan is een ontwerp waarop je duidelijk de indeling van de lampen kunt zien.

Vaak wordt er aangeraden om een plattegrond van de betreffende kamer op schaal te gebruiken. Op het moment dat jij je huis gekregen hebt, heb je een plattegrond van alle kamers gekregen. Het is handig om deze dan te gebruiken en hierop je schets op schaal te maken. De lampen in een woonkamer hebben allemaal verschillende functies. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Verschillende soorten verlichting

  • De basisverlichting: Dit is fel licht wat bedoeld is om snel even aan te zetten, maar niet voor een lange tijd aan te houden. Denk hierbij aan een grote lamp die bedoeld is voor de thuiskomt.  
  • De sfeerverlichting: De betekenis zit eigenlijk al in het woord. Deze zorgt namelijk voor sfeer. Het licht van sfeerverlichting is over het algemeen warm, zacht en wat diffuus.
  • De functionele verlichting: Dit licht is er met een doel en dus ook praktisch. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • De accentverlichting: Wil je ergens de nadruk op leggen in je kamer? Denk hierbij aan een pronkstuk of een mooi schilderij. Dan gebruik je een lampje die dit accent verlicht in je interieur.
Gerelateerd nieuws  Floriade 2022, uitjestip voor het nieuwe jaar

Bedenk goed waar je in je kamer welk soort verlichting gaat gebruiken. Vervolgens kun je de verschillende soorten verlichting intekenen op je plattegrond, maar zorg er dan wel voor dat er overlap zit in de lichtcirkels. Zo zorg je ervoor dat het evenwicht verdeeld wordt. En vergeet de optie tot dimmers niet. Op deze manier kun jij een lamp zowel voor functionaliteit als voor sfeer gebruiken. Vaak zie je dat het maken van een goed lichtplan ontzettend lastig is, waardoor veel mensen dan toch een specialist raadplegen om dit te doen.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het artikel over vloerverwarming!

Meer in deze categorie

Top 5 mannelijke beroepen

In Nederland zijn er veel beroepen te vinden. Ondanks dat er steeds meer gelijkheid komt tussen de rechten van de vrouw en man, blijven er toch beroepen waar de man in de meerderheid is. Vaker iss te zien, dat de jeugd een invloed heeft gehad op het beroep. In deze blog zijn de mannelijkste beroepen te vinden. It-medewerker Bij de IT-afdelingen is een duidelijk verschil te zien tussen de mannen en vrouwen. De reden hiervoor is, dat vrouwen minder geïnteresseerd zijn in deze branche. Bij de mannen begint het al op jonge leeftijd met gamen. Hierdoor hebben de mannen op jonge leeftijd al vaker een technische voorsprong op de vrouwen. De vrouwen zijn vaker op deze leeftijd nog geïnteresseerd in […]

Zo krijg je bloed uit je kleding

Of je kinderen nou houden van buitenspelen, je een chronische bloedneus hebt of gewoon super onhandig bent. Bloed in je kleding is iets wat we allemaal wel eens tegenkomen. Het is extra frustrerend als je nét een nieuwe pure white hoodie gekocht hebt en er meteen een bloedvlek in zit. Wellicht heb je zo een belangrijke eerste date en komt er bloed op je outfit. In de onderstaande blog laten we je zien hoe je bloed uit je kleding krijgt. Niet treuzelen en pak koud water Wanneer je te lang wacht met bloed uit kleding te halen dan is het al te laat. Anders gaat de bloedvlek in de kleding trekken en krijg je een fenomeen genaamd ‘indroging’. Probeer zo […]

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een steeds belangrijker begrip geworden. De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de mens, het milieu en de samenleving. De verwachting is dat de komende jaren, dit alleen maar zal toenemen. Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op de drie p’s. deze drie P’s staan voor: Profit (winst): met deze P wordt bedoeld dat het ondernemen gericht is op economische prestaties. People (mens): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de sociale klant. Planet (wereld): met deze P wordt bedoeld dat er aandacht is voor de ecologische randvoorwaarden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de aanbeveling voor maatschappelijk verantwoord […]

Waarom recyclen zo belangrijk is

In de afgelopen 60 jaar zijn er 4.700.000.000 mensen bijgekomen op aarde. Voor 7,4 miljard mensen op aarde worden dus ook producten gemaakt die niet altijd makkelijk af te breken zijn. Wanneer deze miljarden niet af te breken producten in onze natuur terecht blijven komen hebben we allemaal een gigantisch probleem. Het doel van recyclen is het opnieuw kunnen gebruiken van materialen. Het gros van de grondstoffen die wij gebruiken in onze dagelijkse producten zal sneller opraken dan wij ons realiseren, daarom is het extra belangrijk dat wij hier zorgvuldig mee om gaan. Soms is het lastig om die eerste stap te zetten dus leggen wij hieronder uit welke kleine dingen jij kan doen om mee te helpen! Lever de […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!