30/08/2022
//

Waarom een lichtplan maken een goed idee is

stoelhoezen

Het heeft lang geduurd, maar je hebt je droomkamer ingericht. Alles klopt, maar er ontbreekt nog iets. Zijn het toch de meubels of zijn het toch de verkeerde stoelhoezen? Je weet niet wat het is. Meestal is dit, omdat er geen lichtplan is gemaakt. Licht is binnen je huis ontzettend belangrijk.

Wat is het en waar moet jij op letten?

In veel verschillende woonprogramma’s hebben ze het erover, een lichtplan maken. Hoe pak je dit aan en hoezo zou je dit eigenlijk doen? Bij het creëren van sfeer in je kamer zijn lampen allesbepalend. Op het moment dat er te weinig verlichting is in een kamer is dit onpraktisch, omdat het dan te donker is. Maar als er te hard licht is, maakt dit je kamer meteen heel ongezellig. De belichting moet altijd goed worden verdeeld en dit kun je doen door middel van een lichtplan. Een lichtplan is een ontwerp waarop je duidelijk de indeling van de lampen kunt zien.

Vaak wordt er aangeraden om een plattegrond van de betreffende kamer op schaal te gebruiken. Op het moment dat jij je huis gekregen hebt, heb je een plattegrond van alle kamers gekregen. Het is handig om deze dan te gebruiken en hierop je schets op schaal te maken. De lampen in een woonkamer hebben allemaal verschillende functies. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Verschillende soorten verlichting

  • De basisverlichting: Dit is fel licht wat bedoeld is om snel even aan te zetten, maar niet voor een lange tijd aan te houden. Denk hierbij aan een grote lamp die bedoeld is voor de thuiskomt.  
  • De sfeerverlichting: De betekenis zit eigenlijk al in het woord. Deze zorgt namelijk voor sfeer. Het licht van sfeerverlichting is over het algemeen warm, zacht en wat diffuus.
  • De functionele verlichting: Dit licht is er met een doel en dus ook praktisch. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • De accentverlichting: Wil je ergens de nadruk op leggen in je kamer? Denk hierbij aan een pronkstuk of een mooi schilderij. Dan gebruik je een lampje die dit accent verlicht in je interieur.
Gerelateerd nieuws  Waar ga je best op een date? 

Bedenk goed waar je in je kamer welk soort verlichting gaat gebruiken. Vervolgens kun je de verschillende soorten verlichting intekenen op je plattegrond, maar zorg er dan wel voor dat er overlap zit in de lichtcirkels. Zo zorg je ervoor dat het evenwicht verdeeld wordt. En vergeet de optie tot dimmers niet. Op deze manier kun jij een lamp zowel voor functionaliteit als voor sfeer gebruiken. Vaak zie je dat het maken van een goed lichtplan ontzettend lastig is, waardoor veel mensen dan toch een specialist raadplegen om dit te doen.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het artikel over vloerverwarming of de voordelen van een auto huren!

Meer in deze categorie

Verschillende soorten beginners camera

Wil je gaan beginnen met fotografie, maar weet je niet welke camera voor jou het meest geschikt is? Er zijn veel soorten camera’s met elk hun eigen kwaliteit. Het is belangrijk om te bepalen wat je gaat fotograferen met een camera. Zo kun je makkelijker je keuze maken welk model het beste bij je keuze past. In deze blog lees je verschillende soorten beginners camera. Welke camera soorten zijn er? Voor elke soort fotografie is er een camera die er perfect bij past zodat jij de mooiste foto’s kan maken. Maar om te weten welke camera soort je nodig hebt is het belangrijk om eerst te weten welke soorten er zijn. Hieronder lees je vier verschillende soorten camera’s 1.      Compact […]

Zo creëer jij je ideale interieur

Een interieur laat zien wat jouw persoonlijke stijl en smaak is. Je kiest niet voor een interieur dat niet bij je past, maar je zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en genieten als je thuis komt. En daar heeft een passend interieur invloed op. Maar hoe creëer je een ideaal interieur? Lees dan deze blog verder en creëer je ideale interieur! Kies een stijl met passende thema’s Voordat je jouw huidige interieur gaat veranderen is het belangrijk om te weten wat voor stijl je gaat kiezen en welke thema’s hier bij passen. Ga je voor een landelijke stijl of eerder bohemian? Ga bij jezelf na wat jij het mooiste vindt. Kies vervolgens passende thema’s bij de gekozen interieurstijl die je […]

De beste manier om je vitaliteit te verbeteren

Wil jij je vitaliteit verbeteren, maar weet je niet wat je daarvoor nodig hebt? Een gezonde levensstijl is de beste manier om je vitaliteit te verbeteren. Een gezonde levensstijl houdt zowel lichamelijk als mentaal in dat je gezond bent en dat je bezig bent om gezond te zijn. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en daardoor levenskracht, ook wel vitaliteit genoemd. In deze blog lees je hoe je een gezonde levensstijl creëert. Bewegen Bij een gezonde levensstijl hoort bewegen. Zorg voor minimaal 30 minuten beweging per dag. Wat voor soort beweging dat is aan jou. Kies een beweging die je leuk vindt of waar je goed in bent, want je gaat elke dag bewegen dus zorg dat het […]

Kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren

De kijk van het leven wordt verrijkt door kleur. Je staat er waarschijnlijk niet ieder moment bij stil, maar al die kleuren die jij waarneemt hebben verschillende betekenissen. De kleur paars zorgt voor het geven van inspiratie aan bijvoorbeeld spiritueel ontwikkelden. Is paars jouw lievelingskleur en wil je ervaren wat spiritueel ontwikkelden kunnen doen voor jou? Probeer een magnetisering in Limburg. Ben je benieuwd wat andere kleuren betekenen? Lees dan deze blog. Kleur rood Rood wordt geassocieerd met gevaar, kracht, energie, oorlog en vastberadenheid. Rood is de kleur van liefde, passie en verlangen. De kleur rood heeft een hoge zichtbaarheid en wordt daarom ook gebruikt voor signaalkleuren wereldwijd. Denk aan stopborden, brandblussers of stoplichten. Kleur oranje Oranje is een warme […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!