30/08/2022
//

Waarom een lichtplan maken een goed idee is

stoelhoezen

Het heeft lang geduurd, maar je hebt je droomkamer ingericht. Alles klopt, maar er ontbreekt nog iets. Zijn het toch de meubels of zijn het toch de verkeerde stoelhoezen? Je weet niet wat het is. Meestal is dit, omdat er geen lichtplan is gemaakt. Licht is binnen je huis ontzettend belangrijk.

Wat is het en waar moet jij op letten?

In veel verschillende woonprogramma’s hebben ze het erover, een lichtplan maken. Hoe pak je dit aan en hoezo zou je dit eigenlijk doen? Bij het creëren van sfeer in je kamer zijn lampen allesbepalend. Op het moment dat er te weinig verlichting is in een kamer is dit onpraktisch, omdat het dan te donker is. Maar als er te hard licht is, maakt dit je kamer meteen heel ongezellig. De belichting moet altijd goed worden verdeeld en dit kun je doen door middel van een lichtplan. Een lichtplan is een ontwerp waarop je duidelijk de indeling van de lampen kunt zien.

Vaak wordt er aangeraden om een plattegrond van de betreffende kamer op schaal te gebruiken. Op het moment dat jij je huis gekregen hebt, heb je een plattegrond van alle kamers gekregen. Het is handig om deze dan te gebruiken en hierop je schets op schaal te maken. De lampen in een woonkamer hebben allemaal verschillende functies. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Verschillende soorten verlichting

  • De basisverlichting: Dit is fel licht wat bedoeld is om snel even aan te zetten, maar niet voor een lange tijd aan te houden. Denk hierbij aan een grote lamp die bedoeld is voor de thuiskomt.  
  • De sfeerverlichting: De betekenis zit eigenlijk al in het woord. Deze zorgt namelijk voor sfeer. Het licht van sfeerverlichting is over het algemeen warm, zacht en wat diffuus.
  • De functionele verlichting: Dit licht is er met een doel en dus ook praktisch. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • De accentverlichting: Wil je ergens de nadruk op leggen in je kamer? Denk hierbij aan een pronkstuk of een mooi schilderij. Dan gebruik je een lampje die dit accent verlicht in je interieur.
Gerelateerd nieuws  Waar ga je best op een date? 

Bedenk goed waar je in je kamer welk soort verlichting gaat gebruiken. Vervolgens kun je de verschillende soorten verlichting intekenen op je plattegrond, maar zorg er dan wel voor dat er overlap zit in de lichtcirkels. Zo zorg je ervoor dat het evenwicht verdeeld wordt. En vergeet de optie tot dimmers niet. Op deze manier kun jij een lamp zowel voor functionaliteit als voor sfeer gebruiken. Vaak zie je dat het maken van een goed lichtplan ontzettend lastig is, waardoor veel mensen dan toch een specialist raadplegen om dit te doen.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het artikel over vloerverwarming of de voordelen van een auto huren!

Meer in deze categorie

Het belang van self-care

In onze drukke levens waarin werk, verantwoordelijkheden en verplichtingen vaak de overhand hebben vergeten we vaak het belangrijkste: onszelf. Self-care is een belangrijk aspect van het welzijn en geluk van een individu. Het is de kunst van het bewust investeren in je eigen gezondheid en welzijn wat op fysiek niveau nodig is, maar ook op mentaal niveau. In deze blog gaan we dieper in op waarom self-care zo belangrijk is en wat het voor jou kan betekenen. Waar is self-care goed voor? Het gaat verder dan een spa-dag of een avondje ontspannen met een goed boek op de bank. Self-care kan erbij helpen dat jij beter in je vel komt ze zitten. Een van de grootste boosdoeners voor lichamelijke en […]

Een thuisbar maken: diy tips

Wil jij je huis tot een gezellige feestplek omtoveren? Overweeg dan het creëren van een thuisbar! We hebben een aantal diy tips om het gemakkelijker te maken. Kies de geschikte plek Voordat je je eigen thuisbar gaat creëren, moet je overwegen op welke plek deze in huis wordt geplaatst. Goede opties zijn bijvoorbeeld een lege hoek in de woonkamer of een ongebruikte ruimte in de kelder. Zorg ervoor dat de bar op een handige plek staat en goed toegankelijk is. Ontwerp de bar Nu je weet waar de bar zich in huis zal bevinden, is het tijd om het ontwerp op papier te zetten. Kies een stijl die bij het interieur past. Het maakt niet uit welke stijl wordt gebruikt, […]

3 tips waarmee de batterij van je telefoon langer meegaat

Onze telefoons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We gebruiken ze echt bijna overal. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar telefoon zo lang mogelijk meegaat, want een lege batterij is super vervelend. Hieronder hebben wij drie tips voor jou neergezet, zodat jouw batterij minder snel leeg zal gaan. Minder helderheid om batterij te besparen Een van de grootste energievreters op je telefoon is natuurlijk het scherm. Om de levensduur van de batterij te verlengen is het slim om de helderheid van je scherm aan te passen. Je kunt de automatische helderheidsregeling inschakelen, zodat je telefoon de helderheid aanpast aan de omgeving. Ook kun je de helderheid handmatig omlaag doen als je in een donkere omgeving bent. […]

Zo zorg je voor meer aantrekkingskracht in je relatie

Hoe kort of lang je relatie ook mag zijn, soms kan het voorkomen dat niet alles meer even vers is als het ooit was. Dit kan aan een tal van redenen liggen die we niet voor je gaan invullen, want elke relatie is natuurlijk anders. Deze blog is gemikt op één specifiek probleem die voor kan komen binnen relaties, namelijk: aantrekkingskracht. Er komt een punt dat je niet meer in de honeymoon-fase zit, wanneer dit gebeurd dan is het normaal dat de aantrekkingskracht daalt. Dit betekent zeer zeker niet dat je niet van elkaar houdt, maar het kan alsnog tot problemen leiden. Daarom hebben wij deze blog geschreven, om er voor te zorgen dat je weer meer aantrekkingskracht krijgt in […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!