30/08/2022
//

Waarom een lichtplan maken een goed idee is

stoelhoezen

Het heeft lang geduurd, maar je hebt je droomkamer ingericht. Alles klopt, maar er ontbreekt nog iets. Zijn het toch de meubels of zijn het toch de verkeerde stoelhoezen? Je weet niet wat het is. Meestal is dit, omdat er geen lichtplan is gemaakt. Licht is binnen je huis ontzettend belangrijk.

Wat is het en waar moet jij op letten?

In veel verschillende woonprogramma’s hebben ze het erover, een lichtplan maken. Hoe pak je dit aan en hoezo zou je dit eigenlijk doen? Bij het creëren van sfeer in je kamer zijn lampen allesbepalend. Op het moment dat er te weinig verlichting is in een kamer is dit onpraktisch, omdat het dan te donker is. Maar als er te hard licht is, maakt dit je kamer meteen heel ongezellig. De belichting moet altijd goed worden verdeeld en dit kun je doen door middel van een lichtplan. Een lichtplan is een ontwerp waarop je duidelijk de indeling van de lampen kunt zien.

Vaak wordt er aangeraden om een plattegrond van de betreffende kamer op schaal te gebruiken. Op het moment dat jij je huis gekregen hebt, heb je een plattegrond van alle kamers gekregen. Het is handig om deze dan te gebruiken en hierop je schets op schaal te maken. De lampen in een woonkamer hebben allemaal verschillende functies. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

Verschillende soorten verlichting

  • De basisverlichting: Dit is fel licht wat bedoeld is om snel even aan te zetten, maar niet voor een lange tijd aan te houden. Denk hierbij aan een grote lamp die bedoeld is voor de thuiskomt.  
  • De sfeerverlichting: De betekenis zit eigenlijk al in het woord. Deze zorgt namelijk voor sfeer. Het licht van sfeerverlichting is over het algemeen warm, zacht en wat diffuus.
  • De functionele verlichting: Dit licht is er met een doel en dus ook praktisch. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • De accentverlichting: Wil je ergens de nadruk op leggen in je kamer? Denk hierbij aan een pronkstuk of een mooi schilderij. Dan gebruik je een lampje die dit accent verlicht in je interieur.
Gerelateerd nieuws  Waar ga je best op een date? 

Bedenk goed waar je in je kamer welk soort verlichting gaat gebruiken. Vervolgens kun je de verschillende soorten verlichting intekenen op je plattegrond, maar zorg er dan wel voor dat er overlap zit in de lichtcirkels. Zo zorg je ervoor dat het evenwicht verdeeld wordt. En vergeet de optie tot dimmers niet. Op deze manier kun jij een lamp zowel voor functionaliteit als voor sfeer gebruiken. Vaak zie je dat het maken van een goed lichtplan ontzettend lastig is, waardoor veel mensen dan toch een specialist raadplegen om dit te doen.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het artikel over vloerverwarming of de voordelen van een auto huren!

Meer in deze categorie

De leukste duurzame cadeau-ideeën

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die steeds meer invloed heeft op hoe we consumeren als mensen. Cadeaus geven is een prachtige manier om liefde en waardering te tonen. Maar het kan ook een manier zijn om bewustzijn en respect voor het milieu te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de leukste duurzame cadeau-ideeën die bijzonder zijn. Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid betekent het gebruik van middelen op een manier die de milieu-impact minimaliseert en toekomstige generaties niet benadeelt. In de context van cadeaus gaat het om het kiezen van producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Ook gaat het om artikelen met een lange levensduur. Het idee is om geschenken te geven die de gever […]

Tips voor het organiseren van een succesvol evenement of feest

Er wordt aan jou gevraagd om een evenement te gaan organiseren, maar waar moet je beginnen? Je wilt natuurlijk dat het evenement succesvol verloopt. In deze blog geven wij je enkele handvaten om een onvergetelijk feest te organiseren. Doelgroep Voordat je iets gaat regelen, is het goed om stil te staan bij het doel van je evenement en voor wie je het organiseert. Het is handig om te weten of je vooral jonge bezoekers wilt trekken of juist een oudere doelgroep. Dit bepaalt onder andere de keuze voor de locatie, de aankleding, muziek en de manier van uitnodigen. Organiseren en communiceren Bij het organiseren draait alles om communiceren. Denk aan contacten met het publiek, sprekers, artiesten, maar ook de exploitant […]

Tips om de kinderkamer in te richten

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Ga je een nieuwe babykamer inrichten of de slaapkamer van je groeiende kind een make-over geven? Er zijn genoeg manieren om een gezellige en functionele ruimte te creëren waarin je kind zich prettig voelt. In deze blog geven we jou enkele handige tips om de perfecte kinderkamer te ontwerpen. Kies een thema Een thema kan de leidraad vormen voor de inrichting van de kinderkamer. Denk aan sprookjes, dieren, ruimtevaart of een favoriete tekenfilm. Het thema kan als inspiratie dienen voor kleuren, meubels en decoraties. Zorg ervoor dat het thema leeftijdsgeschikt is en gemakkelijk aan te passen is naarmate je kind ouder wordt. Een vintage interieur zal voor kinderen […]

Waarom je een personenbusje moet huren voor jouw groepsuitje

Het organiseren van een groepsuitje is een leuke manier zijn om qualitytime door te brengen met vrienden, familie of collega's. Maar om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en iedereen op de bestemming aankomt, is het overwegen van een personenbusje een slimme keuze. In deze blog bespreken de redenen waarom het huren van een personenbusje een goed idee is voor jouw volgende groepsuitje! Ruime en comfortabele zitplaatsen Een van de belangrijkste voordelen van een personenbusje is de ruimte en comfortabele zitplaatsen die het biedt. In vergelijking met krappe auto's kunnen passagiers in een personenbusje gemakkelijk zitten en zich ontspannen tijdens de reis. Tip: Controleer van tevoren het aantal zitplaatsen om er zeker van te zijn dat er voldoende […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!