27/02/2024
//

Wat zijn hedendaags de baankansen in de farmacie?

Farmaceut

Door continue medische ontwikkelingen, een bevolkingsvergrijzing en de groeiende vraag naar zorgpersoneel, zijn de baankansen voor medewerkers in deze sector groter dan ooit. Maar wat betekent dit nou precies voor de farmaceut? In deze blog vertellen we alles dat je moet weten over de hedendaagse baankansen in de farmacie.

Studieloopbaan

Om jezelf officieel farmaceut te mogen noemen, dien je acht tot tien jaar gestudeerd te hebben. Je begint met de vierjarige bacheloropleiding Farmacie. Tijdens deze opleiding leg je de basis en leer je onder andere over geneesmiddelen. Na de bachelor volg je de driejarige master om farmaceut te worden. Hierna kun je je specialiseren in onder andere openbare of ziekenhuis farmaceut. Deze specialisatie duurt twee jaar.

Na deze specialisatie ben je klaar met studeren. Wel dien je je nog in te schrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). In dit register staan de zogeheten beschermede beroepstitels. Hieronder vallen onder andere farmaceuten (apothekers), artsen, tandartsen en verpleegkundige. Wanneer je staat ingeschreven in het BIG-register mag je zelfstandig handelingen uitvoeren die horen bij jouw beschermd beroep.

Meer weten over farmacie en gezondheid? Lees hier meer over de Opiumwet.

Carrièremogelijkheden

Dat er een personeelstekort is, zal je niet zijn ontgaan. Als farmaceut kun je bij een ziekenhuisapotheek, openbare apotheek of farmaceutische industrie vaak direct aan de slag. Als afgestudeerde farmaceut kun je dus vrijwel direct het werkveld in en beginnen met het opbouwen van een carrière.

Openbare en ziekenhuisfarmaceut

Als ziekenhuisfarmaceut is het je taak om ervoor te zorgen dat de patiënten van het ziekenhuis de juiste medicijnen krijgen. Een ziekenhuisfarmaceut werkt nauw samen met artsen en specialiseten uit het ziekenhuis en is niet direct in contact met de patiënten.

De vraag naar openbare farmaceuten is in de loop van de jaren steeds harder gegroeid. Hierdoor is het takenpakket van de huidige openbare farmaceut uitgebreid. Door deze taakuitbreiding is het personeelstekort in de zorg al voor een gedeelte beperkt gebleven, maar nog lang niet opgelost. Openbare farmaceuten zorgen ervoor dat je je medicatie zo snel mogelijk na je doktersbezoek kunt ophalen bij de lokale apotheek en dat de juiste medicijnen bij de juiste patiënt terecht komt. Openbare farmaceuten werken daarom vaak vanuit of met huisartspraktijken.

Gerelateerd nieuws  3 tips om de boekhouding bij te houden

Farmaceutische industrie

Als je je meer wilt specialiseren in de ontwikkeling en procesverbetering van medicijnen, is de farmaceutische industrie wellicht iets voor jou. Binnen deze tak van farmacie heb je weinig tot geen contact met patiënten en wordt vooral gestuurd op ontwikkeling en scholing. In de farmaceutische industrie ontwikkel je nieuwe geneesmiddelen die mensen over de hele wereld helpen genezen en ziektes bestrijden en voorkomen.

Duurzaamheid speelt steeds een grotere rol in iedere sector, zo ook in de farmaceutische industrie. Het gebruik van duurzame materialen voor het produceren en transporteren van producten is voor veel mensen steeds belangrijker. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de ecologische voetafdruk die ze achterlaten en vinden duurzaamheid belangrijk. Als farmaceutisch bedrijf is het dan ook essentieel om hier ook aan bij te dragen en milieubewuste keuzes te maken. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld gebruik te werken met duurzame en milieubewuste apparaten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de cold seal machines van Ecobliss. Door midel van cold seal machines kan energie worden bespaard. Dit komt doordat er geen warmte wordt gebruikt om de medicijnen te sealen.

Waar je je carrière ook wilt voortzetten, door dagelijkse ontwikkelingen blijven altijd nieuwe baankansen ontstaan in de gezondheidszorg. Na je afstuderen ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en is het vinden van een baan vaak niet al te moeilijk. Bedrijven staan te springen om nieuwe kennis en inzichten aan te nemen.

Benieuwd naar meer blogs over gezondheid? Lees hier meer over schokken in je slaap.

Meer in deze categorie

De kracht van klantloyaliteit

Klantloyaliteit wordt gezien als een van de belangrijkste aspecten av elk succesvol bedrijf. Het gaat hierbij verder dan alleen terugkerende aankopen. Het draait op het opbouwen van sterke en langdurig relaties met klanten. In een wereld waarin de concurrentie steeds hoger wordt, is het creëren en behouden van klantloyaliteit erg belangrijk. In deze blog vertellen wij meer over de kracht van klantloyaliteit. Het belang van klantloyaliteit Klantloyaliteit gaat verder dan simpelweg de frequentie van aankopen bij een bedrijf. Het weerspiegelt namelijk ook de mate van verbondenheid die een klant voelt met een merk. Hierbij draait het om vertrouwen, tevredenheid en de consistentie in de relatie tussen een bedrijf en zijn klant. Loyale klanten keren niet alleen terug, maar geven ook […]

Essentie van houdbaarheidsdatum op producten

In onze moderne samenleving, waar voedsel in overvloed aanwezig is en gemakkelijk verkrijgbaar lijkt te zijn speelt de houdbaarheidsdatum een belangrijke rol. Het is een klein label op verpakkingen dat veel meer betekent dan alleen een datum. Het zorgt voor een balans tussen voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Maar wat betekent deze datum eigenlijk? Hoe moeten we het interpreteren? En welke impact heeft het op ons dagelijks leven en onze omgeving? Wat is houdbaarheidsdatum? De houdbaarheidsdatum is een label dat aangeeft tot wanneer een product zijn optimale kwaliteit behoudt of veilig kan worden geconsumeerd. Het wordt meestal weergegeven als "ten minste houdbaar tot" (THT). Voor producten met een langere houdbaarheid wordt het weergegeven als "te gebruiken tot" (TGT) voor bederfelijke producten, […]

Duurzame en veilige materialen op een rijtje

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt is de keuze van materialen een stap naar een groenere toekomst. Hier zijn zes duurzame materialen die niet alleen veilig zijn voor het milieu, maar ook bijdragen aan een meer verantwoorde levensstijl. Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen welke eigenschappen duurzaam materiaal definiëren. Duurzame materialen zijn diegene die minimale belasting op het milieu met zich meebrengen of zelfs bijdragen aan het verbeteren ervan. Duurzaam materiaal kan verschillende vormen aannemen. Het kan op duurzame wijze worden geproduceerd of gerecycled, vereist minder grondstoffen, is hernieuwbaar en heeft een tijdloze uitstraling. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor toekomstige generaties. Hout: een tijdloos duurzaam materiaal Hout is een klassiek voorbeeld van duurzaamheid. Het […]

De rol van VR in de auto-industrie

VR is een technologie die steeds bekender aan het worden is. Het heeft een impact op verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie. De auto-industrie kan deze technologie gebruiken om producten te verbeteren, beter te ontwerpen en klanten meer te betrekken. In deze blog gaan we het hebben over wat de rol van VR in de auto-industrie is. Wat is VR? VR staat voor virtual reality. Dit is een technologie waarbij mensen die het gebruiken een digitale omgeving kunnen zien. Met behulp van speciale VR-headsets, zoals de Apple Vision Pro, kan een persoon zich verplaatsen in een digitale wereld alsof ze echt daadwerkelijk daar zijn. De auto-industrie gaat ook gebruik maken van deze technologie. Ontwerp en prototyping VR zorgt ervoor dat ontwerpers […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!