05/08/2022
//

Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

Dakkapel

Tegenwoordig zijn we veel bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Je ziet ze niet meer alleen op de schuine daken in Nederland. Tussen weilanden, op grote parkeerplaatsen of op grote evenementhallen. Je komt ze steeds meer tegen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn zonnepanelen op het dakkapel laten installeren? In deze blog geven wij antwoord op die vraag.

Het dakkapel

Het dakkapel is meestal gemaakt van een houten constructie, die ingebouwd wordt in het dak. Dit dakkapel zal aardig wat kilo’s moeten kunnen verdragen voor de zonnepanelen. Een paneel weegt met ongeveer 20 kilo niet bijzonder veel. Wat het echter wel een stuk zwaarder maakt is de benodigde ballast. Zonnepanelen worden altijd met ballast verzwaard, dit wordt gedaan omdat ze anders tijdens een windhoos kunnen wegwaaien. Dit verschilt wel per regio. Woon je bijvoorbeeld dicht bij de kust? Zonnepanelen in Bloemendaal kunnen verzwaard worden tot wel 120 kilo per paneel! De constructie van het dakkapel moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen verdragen.

Voordelen van zonnepanelen op het dakkapel

Omdat er geen simpel antwoord bestaat op de vraag of zonnepanelen wel of niet op een dakkapel geplaatst kunnen worden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Als je ervoor kiest om panelen op het dakkapel te plaatsen, zijn deze minder zichtbaar dan wanneer je ze over het hele dak laat plaatsen. Dit staat misschien eens stuk mooier. Waar je ook de zonnepanelen laat plaatsen, ze laten altijd de waarde van je woning stijgen en het energielabel zakken. Dus ook met plaatsing op het dakkapel bespaar je op je energierekening.
Omdat de overheid streeft naar een samenleving met zo min mogelijk CO2 uitstoot, wordt de installatie van zonnepanelen enorm gestimuleerd. De overheid geeft in veel gevallen om die reden subsidies vrij aan huishoudens om deze te laten installeren. Hiermee verkort je dus de terugverdientijd. Je dakkapel kan als extra plek fungeren voor de zonnepanelen. Als de ene helft van je dak al vol ligt, kun je dus ook op je dakkapel zonnepanelen plaatsen om zo nog meer zonne-energie op te wekken.

Gerelateerd nieuws  Vloerverwarming op een houten vloer, is dat mogelijk?

Nadelen

Helaas kunnen aan het installeren van zonnepanelen op een dakkapel ook nadelen vastzitten. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een al bestaand dakkapel wilt installeren, is de kans groot dat deze het gewicht niet aankan. Ze werden vroeger namelijk niet gemaakt om het extra gewicht van zonnepanelen en ballast te verdragen. Dit is dus extra vervelend als je dus zonnepanelen in Bloemendaal wilt installeren, waar meer ballast gewicht nodig zal zijn.
Als je ervoor kiest om alleen zonnepanelen op je dakkapel te laten installeren, kan dit duurder uitvallen dan je denkt. Bij zonnepanelen geldt meestal dat hoe meer zonnepanelen je afneemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Op een dakkapel passen niet veel panelen, dus zal de prijs per paneel een stuk hoger uitvallen.

Wanneer je dus een nieuwe dakkapel gaat installeren, is het prima om hier zonnepanelen op te plaatsen. Je kunt namelijk bij de constructie extra rekening houden met het gewicht. Op een bestaande dakkapel raden wij de installatie van zonnepanelen echter af. Door het gewicht ontstaat er kans op verzakking, schade of verzakking.

Meer in deze categorie

Wat betekent het als de rentes stijgen?

Rente is de vergoeding voor het tijdelijke uitlenen van geld. Rente ontvang je bij de bank, op jouw spaargeld. Ook betaal je rente op leningen. Het kan zijn dat de rente stijgt? Wat gebeurd en dan precies als de rente stijgen? Is dit voordelig of werkt dit juist in het nadeel? In deze blog lees je wat het betekent als de rentes stijgen! Stijging van de rente op het krediet Krediet houdt in dat er nog een openstaande rekening is. Je zult dit bedrag eerst moeten aflossen. Het kan zijn dat er rente wordt berekend over krediet. Dit houdt in, dat je op het openstaande bedrag een percentage komt, die je extra dient te betalen. Als het rentepercentage op het […]

Achtertuin: Kleine tuin ideeën

Helaas kunnen we niet allemaal een grote tuin hebben, maar een kleine achtertuin kan toch een grote impact hebben. Terwijl sommige huiseigenaren misschien een mega tuin hebben om mee te spelen, hebben de meeste mensen in Nederland een vrij beperkt gebied om mee te werken. Uitzoeken wat je met een kleine achtertuin kunt doen kan een uitdaging zijn, maar er zijn genoeg ideeën om je ruimte te maximaliseren en een perfecte oase van rust te creëren. Kies multifunctioneel Met multifunctionele meubels kun je elke centimeter van je kleine tuin optimaal benutten. Denk bijvoorbeeld aan een L vormige bank met tuinkrukjes die kunnen dienen als tafeltjes én zitjes. Planten in potten met een kleurenschema Voor kleine tuintjes, balkons en stedelijke tussenruimtes […]

3 tips voor een klimaatneutraal terras

Klimaatneutraal betekent dat een proces niet bijdraagt aan de klimaatverandering. In andere woorden betekent dat het proces geen broeikasgassen uitstoot of dat de uitstoot wordt gecompenseerd. Het voordeel van een klimaatneutraal terras is dat je deelneemt aan de bescherming van de klimaat. In deze blog lees je drie tips die jou vertellen hoe jij kan zorgen voor een klimaatneutraal terras! Gebruik van planten en bloemen Het is belangrijk om op het terras genoeg gebruik te maken van planten en bloemen. Met een groen terras zorg je voor vele duurzame voordelen. Een groen terras stimuleert onder andere de biodiversiteit. Dit komt door een aantal redenen. Planten trekken dieren en insecten aan. Bovendien zijn planten en bloemen goed voor het CO2-gehalte in […]

Tips voor het opruimen van je huis

Zo nu en dan moet het gewoon gebeuren: je huis opruimen. Het is misschien niet het leukste klusje om te doen, zeker niet als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Met deze tips kun je sneller en efficiënter je huis opruimen. We hopen dat we het met deze tips een stukje makkelijker voor je kunnen maken en dat je, na het lezen van deze tips, een écht opgeruimd huis hebt. Dit is ook belangrijk voor het inrichten van je huis. Overzicht door geheugensteuntjes Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen aan het opruimen van je huis is het verstandig om eerst een overzicht te maken van wat je allemaal […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!