05/08/2022
//

Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

Dakkapel

Tegenwoordig zijn we veel bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Je ziet ze niet meer alleen op de schuine daken in Nederland. Tussen weilanden, op grote parkeerplaatsen of op grote evenementhallen. Je komt ze steeds meer tegen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn zonnepanelen op het dakkapel laten installeren? In deze blog geven wij antwoord op die vraag.

Het dakkapel

Het dakkapel is meestal gemaakt van een houten constructie, die ingebouwd wordt in het dak. Dit dakkapel zal aardig wat kilo’s moeten kunnen verdragen voor de zonnepanelen. Een paneel weegt met ongeveer 20 kilo niet bijzonder veel. Wat het echter wel een stuk zwaarder maakt is de benodigde ballast. Zonnepanelen worden altijd met ballast verzwaard, dit wordt gedaan omdat ze anders tijdens een windhoos kunnen wegwaaien. Dit verschilt wel per regio. Woon je bijvoorbeeld dicht bij de kust? Zonnepanelen in Bloemendaal kunnen verzwaard worden tot wel 120 kilo per paneel! De constructie van het dakkapel moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen verdragen.

Voordelen van zonnepanelen op het dakkapel

Omdat er geen simpel antwoord bestaat op de vraag of zonnepanelen wel of niet op een dakkapel geplaatst kunnen worden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Als je ervoor kiest om panelen op het dakkapel te plaatsen, zijn deze minder zichtbaar dan wanneer je ze over het hele dak laat plaatsen. Dit staat misschien eens stuk mooier. Waar je ook de zonnepanelen laat plaatsen, ze laten altijd de waarde van je woning stijgen en het energielabel zakken. Dus ook met plaatsing op het dakkapel bespaar je op je energierekening.
Omdat de overheid streeft naar een samenleving met zo min mogelijk CO2 uitstoot, wordt de installatie van zonnepanelen enorm gestimuleerd. De overheid geeft in veel gevallen om die reden subsidies vrij aan huishoudens om deze te laten installeren. Hiermee verkort je dus de terugverdientijd. Je dakkapel kan als extra plek fungeren voor de zonnepanelen. Als de ene helft van je dak al vol ligt, kun je dus ook op je dakkapel zonnepanelen plaatsen om zo nog meer zonne-energie op te wekken.

Gerelateerd nieuws  Floriade 2022, uitjestip voor het nieuwe jaar

Nadelen

Helaas kunnen aan het installeren van zonnepanelen op een dakkapel ook nadelen vastzitten. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een al bestaand dakkapel wilt installeren, is de kans groot dat deze het gewicht niet aankan. Ze werden vroeger namelijk niet gemaakt om het extra gewicht van zonnepanelen en ballast te verdragen. Dit is dus extra vervelend als je dus zonnepanelen in Bloemendaal wilt installeren, waar meer ballast gewicht nodig zal zijn.
Als je ervoor kiest om alleen zonnepanelen op je dakkapel te laten installeren, kan dit duurder uitvallen dan je denkt. Bij zonnepanelen geldt meestal dat hoe meer zonnepanelen je afneemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Op een dakkapel passen niet veel panelen, dus zal de prijs per paneel een stuk hoger uitvallen.

Wanneer je dus een nieuwe dakkapel gaat installeren, is het prima om hier zonnepanelen op te plaatsen. Je kunt namelijk bij de constructie extra rekening houden met het gewicht. Op een bestaande dakkapel raden wij de installatie van zonnepanelen echter af. Door het gewicht ontstaat er kans op verzakking, schade of verzakking.

Meer in deze categorie

Zonnepanelen op jouw dak?

De naam zonnepanelen verklapt de functie eigenlijk al. Namelijk het opwekken van zonne-energie door middel van panelen. Dit is een vorm van duurzaam energie opwekken omdat enkel de zon wordt gebruikt voor de winst van elektriciteit. Een paneel bestaat uit zonnecellen die vaak gemaakt worden van een materiaal genaamd silicium. Zodra er licht op valt, ontstaat gelijkstroom. Dit is het ontstaan van elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading onder de cel. In deze blog beschrijven we de voor- en nadelen van zonnepanelen. Ideaal voor als je twijfelt over de aanschaf hiervan. De voordelen Tegenwoordig wordt de aanschaf van zonnepanelen in Limburg enorm gestimuleerd. Dit omdat het een duurzame manier van stroomopwekking is. Het […]

Floriade 2022, uitjestip voor het nieuwe jaar

Wellicht dat je bekend bent met de floriade en als eens eerdere edities hebt bezocht. Aangezien deze wereldtuinbouwtentoonstelling maar 1 keer in de 10 jaar plaatsvind, is het goed mogelijk dat dit de eerste keer dat er van hoort of je nu pas in staat bent een bezoekje te brengen. Komend jaar zal Floriade 2022, de 7e editie plaatsvinden In Almere. De tentoonstelling zal gedurende een half jaar van 14 april t/m 9 oktober open zijn voor bezoekers. Wat is Floriade? Floriade is een tentoonstelling voor zowel Nederlandse als internationale tuinbouw die sinds 1960 een keer in de 10 jaar wordt gehouden. De tuinbouwsector laat hier zijn mooiste en meest innovatieve kant zien, o.a. op gebied van groen, voedesel en […]

Belastingvrij schenken 2022, wat verandert er?

In Nederland is het zo geregeld dat je als ontvanger van een belastingvrije schenking vanaf een bepaald bedrag belasting moet betalen. Dit is de schenkbelasting. In 2021 was het reguliere belastingvrije bedrag in verband met de coronacrisis verhoogd, waardoor het €1000 hoger lag. Vanaf 1 januari 2022 is belastingvrij schenken weer mogelijk tot een lager bedrag, maar er zijn ook bedragen verhoogd. Bedragen belastingvrij schenken 2022 en 2021 vergeleken In 2021 lag het jaarlijkse schenkbedrag aan kinderen dat was vrijgesteld van schenkbelasting op €6.604. In 2022 zal dit belastingvrij gedeelte weer naar beneden bijgesteld worden. Vanaf dan ligt het bedrag op €5.677. Ook het bedrag dat belastingvrij aan derden geschonken kan worden gaat terug naar beneden. In 2021 lag dit […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!