05/08/2022
//

Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

Dakkapel

Tegenwoordig zijn we veel bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Je ziet ze niet meer alleen op de schuine daken in Nederland. Tussen weilanden, op grote parkeerplaatsen of op grote evenementhallen. Je komt ze steeds meer tegen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn zonnepanelen op het dakkapel laten installeren? In deze blog geven wij antwoord op die vraag.

Het dakkapel

Het dakkapel is meestal gemaakt van een houten constructie, die ingebouwd wordt in het dak. Dit dakkapel zal aardig wat kilo’s moeten kunnen verdragen voor de zonnepanelen. Een paneel weegt met ongeveer 20 kilo niet bijzonder veel. Wat het echter wel een stuk zwaarder maakt is de benodigde ballast. Zonnepanelen worden altijd met ballast verzwaard, dit wordt gedaan omdat ze anders tijdens een windhoos kunnen wegwaaien. Dit verschilt wel per regio. Woon je bijvoorbeeld dicht bij de kust? Zonnepanelen in Bloemendaal kunnen verzwaard worden tot wel 120 kilo per paneel! De constructie van het dakkapel moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen verdragen.

Voordelen van zonnepanelen op het dakkapel

Omdat er geen simpel antwoord bestaat op de vraag of zonnepanelen wel of niet op een dakkapel geplaatst kunnen worden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Als je ervoor kiest om panelen op het dakkapel te plaatsen, zijn deze minder zichtbaar dan wanneer je ze over het hele dak laat plaatsen. Dit staat misschien eens stuk mooier. Waar je ook de zonnepanelen laat plaatsen, ze laten altijd de waarde van je woning stijgen en het energielabel zakken. Dus ook met plaatsing op het dakkapel bespaar je op je energierekening.
Omdat de overheid streeft naar een samenleving met zo min mogelijk CO2 uitstoot, wordt de installatie van zonnepanelen enorm gestimuleerd. De overheid geeft in veel gevallen om die reden subsidies vrij aan huishoudens om deze te laten installeren. Hiermee verkort je dus de terugverdientijd. Je dakkapel kan als extra plek fungeren voor de zonnepanelen. Als de ene helft van je dak al vol ligt, kun je dus ook op je dakkapel zonnepanelen plaatsen om zo nog meer zonne-energie op te wekken.

Gerelateerd nieuws  Vloerverwarming op een houten vloer, is dat mogelijk?

Nadelen

Helaas kunnen aan het installeren van zonnepanelen op een dakkapel ook nadelen vastzitten. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een al bestaand dakkapel wilt installeren, is de kans groot dat deze het gewicht niet aankan. Ze werden vroeger namelijk niet gemaakt om het extra gewicht van zonnepanelen en ballast te verdragen. Dit is dus extra vervelend als je dus zonnepanelen in Bloemendaal wilt installeren, waar meer ballast gewicht nodig zal zijn.
Als je ervoor kiest om alleen zonnepanelen op je dakkapel te laten installeren, kan dit duurder uitvallen dan je denkt. Bij zonnepanelen geldt meestal dat hoe meer zonnepanelen je afneemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Op een dakkapel passen niet veel panelen, dus zal de prijs per paneel een stuk hoger uitvallen.

Wanneer je dus een nieuwe dakkapel gaat installeren, is het prima om hier zonnepanelen op te plaatsen. Je kunt namelijk bij de constructie extra rekening houden met het gewicht. Op een bestaande dakkapel raden wij de installatie van zonnepanelen echter af. Door het gewicht ontstaat er kans op verzakking, schade of verzakking.

Meer in deze categorie

De voor- en nadelen van een veranda

De laatste tijd is het laten plaatsen van een dak of het plaatsen van een overkapping in de tuin erg populair geworden. Voor veel mensen is dit een verstandig besluit, want door een overkapping te plaatsen, kun je jouw tuin in alle jaargetijden benutten. Als je een veranda wilt laten plaatsen, moet je natuurlijk alle voor- en nadelen op een rij zetten. Het is tenslotte een beslissing voor de lange termijn. In deze blog help ik je door alle voor- en nadelen van een veranda op een rijtje te zetten. De voordelen van een veranda Voordeel 1. Extra leefruimte Een veranda vergroot je leefruimte aanzienlijk. Je kunt er een tuinkamer van maken, waar je kunt loungen, eten, of zelfs werken. […]

De kracht van klantloyaliteit

Klantloyaliteit wordt gezien als een van de belangrijkste aspecten av elk succesvol bedrijf. Het gaat hierbij verder dan alleen terugkerende aankopen. Het draait op het opbouwen van sterke en langdurig relaties met klanten. In een wereld waarin de concurrentie steeds hoger wordt, is het creëren en behouden van klantloyaliteit erg belangrijk. In deze blog vertellen wij meer over de kracht van klantloyaliteit. Het belang van klantloyaliteit Klantloyaliteit gaat verder dan simpelweg de frequentie van aankopen bij een bedrijf. Het weerspiegelt namelijk ook de mate van verbondenheid die een klant voelt met een merk. Hierbij draait het om vertrouwen, tevredenheid en de consistentie in de relatie tussen een bedrijf en zijn klant. Loyale klanten keren niet alleen terug, maar geven ook […]

Tips voor een eclectische stijl in huis

Als je huis toe is aan een vernieuwd interieur, maar je bent wel uitgekeken op het landelijke dan is een minder bekende optie de stijl voor jou. De eclectische stijl voegt een perfecte manier van moderne technologie en woonbaarheid samen. Wat is een eclectische stijl in huis? Een elektrische stijl in huis verwijst meestal naar een interieurontwerpstijl die geïnspireerd is op moderne technologie, futuristische elementen en innovatieve materialen. Het doel is om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Hierop wordt veelal de nadruk op geavanceerde elektronica, slimme apparaten en strakke, minimalistische ontwerpen gelegd. Dit kan in verschillende elementen teruggevonden worden. Denk bijvoorbeeld aan een slim beveiligingssysteem of een thermostaat die je van afstand al kan […]

Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping?

Een prieel en een overkapping lijken op het eerste gezicht op elkaar. Beide zijn ze constructies in de tuin die je beschutting bieden tegen de zon en regen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In deze tekst leggen we uit wat die verschillen zijn, zodat je kunt bepalen wat voor jouw tuin de beste keuze is. Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping? Kies je voor een prieel of een overkapping? Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je de verschillen goed weet. Hieronder leggen we alles uit over het verschil tussen een prieel en een overkapping! De vorm en functie zijn verschillend bij een prieel en overkapping Een prieel is […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!