05/08/2022
//

Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

Dakkapel

Tegenwoordig zijn we veel bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Je ziet ze niet meer alleen op de schuine daken in Nederland. Tussen weilanden, op grote parkeerplaatsen of op grote evenementhallen. Je komt ze steeds meer tegen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn zonnepanelen op het dakkapel laten installeren? In deze blog geven wij antwoord op die vraag.

Het dakkapel

Het dakkapel is meestal gemaakt van een houten constructie, die ingebouwd wordt in het dak. Dit dakkapel zal aardig wat kilo’s moeten kunnen verdragen voor de zonnepanelen. Een paneel weegt met ongeveer 20 kilo niet bijzonder veel. Wat het echter wel een stuk zwaarder maakt is de benodigde ballast. Zonnepanelen worden altijd met ballast verzwaard, dit wordt gedaan omdat ze anders tijdens een windhoos kunnen wegwaaien. Dit verschilt wel per regio. Woon je bijvoorbeeld dicht bij de kust? Zonnepanelen in Bloemendaal kunnen verzwaard worden tot wel 120 kilo per paneel! De constructie van het dakkapel moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen verdragen.

Voordelen van zonnepanelen op het dakkapel

Omdat er geen simpel antwoord bestaat op de vraag of zonnepanelen wel of niet op een dakkapel geplaatst kunnen worden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Als je ervoor kiest om panelen op het dakkapel te plaatsen, zijn deze minder zichtbaar dan wanneer je ze over het hele dak laat plaatsen. Dit staat misschien eens stuk mooier. Waar je ook de zonnepanelen laat plaatsen, ze laten altijd de waarde van je woning stijgen en het energielabel zakken. Dus ook met plaatsing op het dakkapel bespaar je op je energierekening.
Omdat de overheid streeft naar een samenleving met zo min mogelijk CO2 uitstoot, wordt de installatie van zonnepanelen enorm gestimuleerd. De overheid geeft in veel gevallen om die reden subsidies vrij aan huishoudens om deze te laten installeren. Hiermee verkort je dus de terugverdientijd. Je dakkapel kan als extra plek fungeren voor de zonnepanelen. Als de ene helft van je dak al vol ligt, kun je dus ook op je dakkapel zonnepanelen plaatsen om zo nog meer zonne-energie op te wekken.

Gerelateerd nieuws  Vloerverwarming op een houten vloer, is dat mogelijk?

Nadelen

Helaas kunnen aan het installeren van zonnepanelen op een dakkapel ook nadelen vastzitten. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een al bestaand dakkapel wilt installeren, is de kans groot dat deze het gewicht niet aankan. Ze werden vroeger namelijk niet gemaakt om het extra gewicht van zonnepanelen en ballast te verdragen. Dit is dus extra vervelend als je dus zonnepanelen in Bloemendaal wilt installeren, waar meer ballast gewicht nodig zal zijn.
Als je ervoor kiest om alleen zonnepanelen op je dakkapel te laten installeren, kan dit duurder uitvallen dan je denkt. Bij zonnepanelen geldt meestal dat hoe meer zonnepanelen je afneemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Op een dakkapel passen niet veel panelen, dus zal de prijs per paneel een stuk hoger uitvallen.

Wanneer je dus een nieuwe dakkapel gaat installeren, is het prima om hier zonnepanelen op te plaatsen. Je kunt namelijk bij de constructie extra rekening houden met het gewicht. Op een bestaande dakkapel raden wij de installatie van zonnepanelen echter af. Door het gewicht ontstaat er kans op verzakking, schade of verzakking.

Meer in deze categorie

Waarom jij zou moeten investeren in een airco

Het is geen geheim dat het klimaat aan het veranderen is en dat de zomers steeds heter worden. In Nederland hebben we de laatste jaren regelmatig te maken gehad met hittegolven en het lijkt erop dat deze trend zich voortzet. Als je nog steeds twijfelt over de aanschaf van een airconditioner, dan is het hoog tijd om de voordelen ervan te overwegen. In deze blog zullen we bespreken waarom jij zou moeten investeren in een airco in Zuid Limburg en hoe dit apparaat je leven comfortabeler en gezonder kan maken. Comfort in extreme hitte Een van de meest voor de hand liggende redenen om te investeren in een airco is voor de comfort tijdens de hete zomermaanden. Als de temperatuur […]

Betrokken bij een ongeval? Dit moet je weten!

Een ongeval kan ons allemaal overkomen, of we nu achter het stuur zitten of gewoon op de verkeerde plaats en het verkeerde moment zijn. Het is een schrikbeeld dat we liever vermijden, maar soms is het onvermijdelijk. In deze blog wil ik met je delen wat je moet doen als je betrokken bent bij een ongeval. We zullen specifiek ingaan op wat te doen bij een verkeersongeval en hoe je als getuige een schade kunt melden. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, zodat je weet hoe je moet handelen als de situatie zich voordoet. Wat te doen bij een verkeersongeval Verkeersongevallen zijn helaas een veelvoorkomende realiteit op onze wegen. Of je nu zelf de bestuurder bent of het slachtoffer […]

7 redenen waarom een hond je gelukkig kan maken

Honden, de trouwe metgezellen van de mens, zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van onze samenleving. Ze bieden niet alleen gezelschap, maar hebben ook bewezen ons gelukkiger te maken. In deze blog zullen we daarom 7 redenen behandelen waarom een hond je gelukkig kan maken. Alleen zijn is over Honden staan bekend om hun onvoorwaardelijke liefde en toewijding. Ze begroeten je altijd met opwinding en genegenheid, ongeacht hoe je dag is geweest. Deze constante bron van liefde kan je stemming aanzienlijk verbeteren. Daarnaast staan honden bekend om hun komische capriolen en eigenzinnige gedragingen. Ze kunnen je dag opvrolijken met hun speelsheid en grappige acties. Een hond in huis hebben kan als laatste een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. Het […]

Zo zorg je voor meer aantrekkingskracht in je relatie

Hoe kort of lang je relatie ook mag zijn, soms kan het voorkomen dat niet alles meer even vers is als het ooit was. Dit kan aan een tal van redenen liggen die we niet voor je gaan invullen, want elke relatie is natuurlijk anders. Deze blog is gemikt op één specifiek probleem die voor kan komen binnen relaties, namelijk: aantrekkingskracht. Er komt een punt dat je niet meer in de honeymoon-fase zit, wanneer dit gebeurd dan is het normaal dat de aantrekkingskracht daalt. Dit betekent zeer zeker niet dat je niet van elkaar houdt, maar het kan alsnog tot problemen leiden. Daarom hebben wij deze blog geschreven, om er voor te zorgen dat je weer meer aantrekkingskracht krijgt in […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!