05/08/2022
//

Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

Dakkapel

Tegenwoordig zijn we veel bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Je ziet ze niet meer alleen op de schuine daken in Nederland. Tussen weilanden, op grote parkeerplaatsen of op grote evenementhallen. Je komt ze steeds meer tegen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn zonnepanelen op het dakkapel laten installeren? In deze blog geven wij antwoord op die vraag.

Het dakkapel

Het dakkapel is meestal gemaakt van een houten constructie, die ingebouwd wordt in het dak. Dit dakkapel zal aardig wat kilo’s moeten kunnen verdragen voor de zonnepanelen. Een paneel weegt met ongeveer 20 kilo niet bijzonder veel. Wat het echter wel een stuk zwaarder maakt is de benodigde ballast. Zonnepanelen worden altijd met ballast verzwaard, dit wordt gedaan omdat ze anders tijdens een windhoos kunnen wegwaaien. Dit verschilt wel per regio. Woon je bijvoorbeeld dicht bij de kust? Zonnepanelen in Bloemendaal kunnen verzwaard worden tot wel 120 kilo per paneel! De constructie van het dakkapel moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht te kunnen verdragen.

Voordelen van zonnepanelen op het dakkapel

Omdat er geen simpel antwoord bestaat op de vraag of zonnepanelen wel of niet op een dakkapel geplaatst kunnen worden, zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

Als je ervoor kiest om panelen op het dakkapel te plaatsen, zijn deze minder zichtbaar dan wanneer je ze over het hele dak laat plaatsen. Dit staat misschien eens stuk mooier. Waar je ook de zonnepanelen laat plaatsen, ze laten altijd de waarde van je woning stijgen en het energielabel zakken. Dus ook met plaatsing op het dakkapel bespaar je op je energierekening.
Omdat de overheid streeft naar een samenleving met zo min mogelijk CO2 uitstoot, wordt de installatie van zonnepanelen enorm gestimuleerd. De overheid geeft in veel gevallen om die reden subsidies vrij aan huishoudens om deze te laten installeren. Hiermee verkort je dus de terugverdientijd. Je dakkapel kan als extra plek fungeren voor de zonnepanelen. Als de ene helft van je dak al vol ligt, kun je dus ook op je dakkapel zonnepanelen plaatsen om zo nog meer zonne-energie op te wekken.

Gerelateerd nieuws  Vloerverwarming op een houten vloer, is dat mogelijk?

Nadelen

Helaas kunnen aan het installeren van zonnepanelen op een dakkapel ook nadelen vastzitten. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op een al bestaand dakkapel wilt installeren, is de kans groot dat deze het gewicht niet aankan. Ze werden vroeger namelijk niet gemaakt om het extra gewicht van zonnepanelen en ballast te verdragen. Dit is dus extra vervelend als je dus zonnepanelen in Bloemendaal wilt installeren, waar meer ballast gewicht nodig zal zijn.
Als je ervoor kiest om alleen zonnepanelen op je dakkapel te laten installeren, kan dit duurder uitvallen dan je denkt. Bij zonnepanelen geldt meestal dat hoe meer zonnepanelen je afneemt, hoe goedkoper de prijs per paneel. Op een dakkapel passen niet veel panelen, dus zal de prijs per paneel een stuk hoger uitvallen.

Wanneer je dus een nieuwe dakkapel gaat installeren, is het prima om hier zonnepanelen op te plaatsen. Je kunt namelijk bij de constructie extra rekening houden met het gewicht. Op een bestaande dakkapel raden wij de installatie van zonnepanelen echter af. Door het gewicht ontstaat er kans op verzakking, schade of verzakking.

Meer in deze categorie

Zo ga je met een gerust hart op vakantie

Op vakantie gaan is hartstikke leuk, maar er komt vaak ook veel onnodige stress bij kijken. Heb jij een vakantie gepland en wil je ervoor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan? Dan hebben wij hier een aantal tips die je kunnen helpen om stressvrij te kunnen vertrekken, zodat je optimaal van je vakantie kunt genieten. Een goede voorbereiding Door je goed voor te bereiden, kan je al veel onnodige stress voorkomen. Maak voor dat je op vakantie gaat een lijstje van spullen en documenten die je mee moet nemen. Zorg er ook voor dat je op tijd begint met inpakken. Zo kun je je lijstje af gaan om te checken of je alle belangrijke spullen […]

3 tips om de boekhouding bij te houden

Of je nu pas bent begonnen met je bedrijf of al langer zelf bezig bent met de boekhouding, het is een terugkomende taak die moet en zal gebeuren. Tenminste, zolang je besluit je administratie niet uit te besteden aan boekhouders in Limburg bijvoorbeeld.  Zodoende kan je soms vast wel wat tips gebruiken om de boekhouding zo vlot mogelijk te laten verlopen. In deze blog hebben wij 3 tips voor ondernemers voor een perfect beheer van de boekhouding. Behoud je overzicht Een goed begin is het halve werk: zorg dat je werk- en privékosten gescheiden houdt. Voorkom dat jouw privézaken worden betrokken bij een controle door een zakelijke rekening te openen. Ook hoef je jouw privéadministratie slechts vijf jaar te bewaren, […]

Investeren in vastgoed: hier moet je op letten

Investeren in vastgoed kan een slimme zet voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten of voor de groei van het vermogen. Er zijn wel een tal van factoren waar je rekening mee moet houden bij het investeren in vastgoed, denk aan de locatie van het pand tot aan de financiering ervan. In deze blog een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten bij het investeren in vastgoed. Het belang van de locatie Het is heel belangrijk een goede locatie te zoeken voor je vastgoedinvestering, het kan namelijk een enorme invloed hebben op de waarde van je investering. Stel je voor je overweegt een huis te kopen in Zuid-Limburg, dan is verstandig om rekening te houden met […]

Sprookjesachtig wonen in het buitenland

Het idee van sprookjesachtig wonen in het buitenland roept beelden op van pittoreske huisjes op in afgelegen gebieden, omringd door een prachtig landschap met rustgevende geluiden van de natuur. Het is een droom die heel veel mensen koesteren. Wilt je deze droom werkelijkheid maken, dan geven we je in deze blog een paar tips! Locatie Een van de eerste eisen als je sprookjesachtig wilt wonen is natuurlijk een prachtige omgeving. In Nederland zijn genoeg mooie gebieden waar dit kan, maar als je echt sprookjesachtig wilt leven, dan is een mooi pand in het buitenland perfect. Denk aan landen die bekend staan om hun prachtige natuur zoals, Duitsland, Oostenrijk, België in de Ardennen en Scandinavië.    In Duitsland heb je talloze […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!