17/10/2022
//

Een marketing strategie voor je bedrijf bepalen

kosten pr bureau

Wanneer jij succesvol wilt worden in wat je doet is het belangrijk om een sterke marketingstrategie te hebben. Veel bedrijven doen over het algemeen gewoon maar iets, omdat de concurrent het bijvoorbeeld ook doet. Ze gebruiken Facebook of kijken wat de kosten zijn van een pr bureau. Vroeger verkocht een goed product zichzelf, maar tegenwoordig heb je echt een goed plan nodig. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je kunt beginnen met de marketingstrategie.

1.      Stel concrete doelstellingen op

Wanneer je een goede strategie op wilt zetten moet je beginnen met het opstellen van doelstellingen. Voordat je kiest welke marketingmiddelen je wilt gaan gebruiken, moet je eerste voor ogen hebben wat je wilt bereiken. `

Wanneer jij meer conversies wilt realiseren zoals verkopen, inschrijvingen en nieuwsbrief inschrijvingen moet je andere middelen gebruiken dan dat je je naamsbekendheid wilt vergroten. Splits je doelstellingen op in de volgende zaken:

 • Marketingdoelstellingen
 • Salesdoelstellingen
 • Bedrijfsdoelstellingen

En maak deze doelstellingen dan ook SMART

2.      Bepaal wie je doelgroep is

Als ondernemer wil je proberen om altijd vanuit de klant te denken en hun gedrag te begrijpen. Je zou kunnen starten met het opschrijven van alle doelgroepen die behoefte hebben aan je product of dienst. Vervolgens kun je de doelgroepen specificeren op de volgende kenmerken:

 • Geografische kenmerken: Waar bevindt je doelgroep zich? Waar werken, wonen en consumeren ze? Denk hierbij aan fysieke plekken zoals landen, steden en dorpen.
 • Demografische kenmerken: Probeer hierbij te denken aan de leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, geloof, gezinsgrootte, levensfase etc.
 • Sociaaleconomische kenmerken: Hierbij gaat het over het opleidingsniveau van je doelgroep, inkopen, de sociale klasse en het beroep dat ze uitoefenen.
 • Levenscyclus: In welk stadium begeeft je doelgroep zich in het leven? Hebben ze kinderen? Zijn ze getrouwd of zijn ze vrijgezel? Enz.
Gerelateerd nieuws  Zonnepanelen op het dakkapel: zo doe je dat

3.      Breng je concurrenten in kaart

In een ideale wereld zou je de enige zijn in jouw branche, maar dit ben je vast en zeker niet. Je concurrentie ligt altijd op de loer om marktaandeel te winnen. Probeer je concurrentie daarom altijd in de gaten te houden, want je kunt hierdoor beter anticiperen op hun acties en daarnaast kun je je daardoor onderscheiden.

Breng je concurrentie daarom ook in kaart. Maak een lijst van je indirecte en directe concurrenten. Stel jezelf per concurrent de volgende vragen:

 • Hoe onderscheiden ze zich?
 • Wat zijn hun USP’s?
 • Wat zijn hun prijzen?
 • Welke kwaliteiten leveren zij?
 • Hoe profileren ze zich? (reclame en communicatie)
 • Wat zijn hun sterke- en zwakke punten
 • Op welke doelgroepen leggen zij de nadruk

Dit waren ze dan. Drie tips waardoor jij een goede marketingstrategie kan bepalen. Pak pen en papier erbij en schrijf alles eens uit en ik weet zeker dat jij een beter inzicht krijgt in je doelgroep en weet welke marketing strategie je moet gebruiken.

Vond je dit artikel nu interessant? Lees dan het volgende artikel over zonnepanelen.

Meer in deze categorie

Zo ga je met een gerust hart op vakantie

Op vakantie gaan is hartstikke leuk, maar er komt vaak ook veel onnodige stress bij kijken. Heb jij een vakantie gepland en wil je ervoor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan? Dan hebben wij hier een aantal tips die je kunnen helpen om stressvrij te kunnen vertrekken, zodat je optimaal van je vakantie kunt genieten. Een goede voorbereiding Door je goed voor te bereiden, kan je al veel onnodige stress voorkomen. Maak voor dat je op vakantie gaat een lijstje van spullen en documenten die je mee moet nemen. Zorg er ook voor dat je op tijd begint met inpakken. Zo kun je je lijstje af gaan om te checken of je alle belangrijke spullen […]

3 tips om de boekhouding bij te houden

Of je nu pas bent begonnen met je bedrijf of al langer zelf bezig bent met de boekhouding, het is een terugkomende taak die moet en zal gebeuren. Tenminste, zolang je besluit je administratie niet uit te besteden aan boekhouders in Limburg bijvoorbeeld.  Zodoende kan je soms vast wel wat tips gebruiken om de boekhouding zo vlot mogelijk te laten verlopen. In deze blog hebben wij 3 tips voor ondernemers voor een perfect beheer van de boekhouding. Behoud je overzicht Een goed begin is het halve werk: zorg dat je werk- en privékosten gescheiden houdt. Voorkom dat jouw privézaken worden betrokken bij een controle door een zakelijke rekening te openen. Ook hoef je jouw privéadministratie slechts vijf jaar te bewaren, […]

Investeren in vastgoed: hier moet je op letten

Investeren in vastgoed kan een slimme zet voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten of voor de groei van het vermogen. Er zijn wel een tal van factoren waar je rekening mee moet houden bij het investeren in vastgoed, denk aan de locatie van het pand tot aan de financiering ervan. In deze blog een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten bij het investeren in vastgoed. Het belang van de locatie Het is heel belangrijk een goede locatie te zoeken voor je vastgoedinvestering, het kan namelijk een enorme invloed hebben op de waarde van je investering. Stel je voor je overweegt een huis te kopen in Zuid-Limburg, dan is verstandig om rekening te houden met […]

Sprookjesachtig wonen in het buitenland

Het idee van sprookjesachtig wonen in het buitenland roept beelden op van pittoreske huisjes op in afgelegen gebieden, omringd door een prachtig landschap met rustgevende geluiden van de natuur. Het is een droom die heel veel mensen koesteren. Wilt je deze droom werkelijkheid maken, dan geven we je in deze blog een paar tips! Locatie Een van de eerste eisen als je sprookjesachtig wilt wonen is natuurlijk een prachtige omgeving. In Nederland zijn genoeg mooie gebieden waar dit kan, maar als je echt sprookjesachtig wilt leven, dan is een mooi pand in het buitenland perfect. Denk aan landen die bekend staan om hun prachtige natuur zoals, Duitsland, Oostenrijk, België in de Ardennen en Scandinavië.    In Duitsland heb je talloze […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!