07/10/2022
//

Last van slecht slapen in de overgang? Dit kun je ertegen doen

verzwaringsdeken

Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met lichamelijke en psychische veranderingen. Maar liefst 40 procent van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor slaapt u slechter?

Het slechter slapen tijdens de overgang komt meestal door het nachtelijk transpireren en opvliegers. Dit zijn twee klachten die vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang. Daarnaast kan er ook stress of spannen worden ervaren tijdens de menopauze waardoor u slechter slaapt. Ik ga nu een aantal tips bespreken waardoor u beter kunt slapen tijdens de overgang.

Een vast slaapritueel

Probeer alles wat je voor het slapen doet, iedere dag in een vaste volgorde te doen. Denk hierbij aan het douchen, pyjama aandoen, lichten dimmen, nog even lezen etc. Voor je geest en lichaam is het fijn als je alles via een herkenbaar patroon hanteer om in je slaapstand te komen. Het kan helpen om hiervoor iedere avond een herinnering te zetten waardoor je dit niet vergeet.

Zet je apparatuur op tijd uit

Je telefoon, laptop en televisie. Probeer dit soort apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. De schermen hebben blauw licht en dit remt de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’: Dit is het hormoon wat je slaperig maakt. Als jij een uur voordat je gaat slapen niet meer op dit soort schermen kijkt, krijgt je lichaam de kans om melatonine aan te maken. Daarnaast hebben sommige apparaten een ‘avondstand’ waarbij het blauwe licht geblokkeerd wordt.

Goed ventileren

Als je in de overgang zit kun je last krijgen van nachtzweten. Hierdoor kun je slechter gaan slapen en dit wordt veroorzaakt door een warme slaapkamer. Het is voor jou en je lichaam beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer te slapen. Probeer dus altijd een raam open te zetten waardoor je kamer goed kan ventileren. Daarnaast helpt het ook om met nat haar te slapen, dit houdt het lichaam ook koeler.

Gerelateerd nieuws  Zo krijg je bloed uit je kleding

Vermijd alcohol en cafeïne

Door een drankje val je toch sneller in slaap? Dit klopt, maar alcohol zorgt ervoor dat je door de nacht heen moeilijker in je diepe slaap komt. Hierdoor zul je vaker wakker worden en onregelmatiger slapen. Daarnaast kan alcohol je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je sneller last kan krijgen van opvliegers. Ook moet je opletten met de inname van cafeïne. Producten zoals koffie, thee, chocolade en cola bevatten deze stof die zorgt voor slapeloosheid.  

Ga vaker naar buiten

Ga overdag naar buiten. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine: Deze stof is een voorloper van het hormoon melatonine dat je lichaam in de avond moe laat voelen. Daarnaast bevordert beweging de aanmaak van serotonine. Het kan dus helpen om extra te bewegen als je slecht slaapt. En al helemaal als je buiten gaat sporten!

Dit waren ze dan, de 5 tips om beter te slapen tijdens de overgang. Probeer eens een aantal tips uit en kijk welke bij jou werken. Naast de tips heb je ook nog altijd producten waardoor je beter slaapt zoals bijvoorbeeld een verzwaarde deken.

Meer in deze categorie

Zo zorg je voor meer aantrekkingskracht in je relatie

Hoe kort of lang je relatie ook mag zijn, soms kan het voorkomen dat niet alles meer even vers is als het ooit was. Dit kan aan een tal van redenen liggen die we niet voor je gaan invullen, want elke relatie is natuurlijk anders. Deze blog is gemikt op één specifiek probleem die voor kan komen binnen relaties, namelijk: aantrekkingskracht. Er komt een punt dat je niet meer in de honeymoon-fase zit, wanneer dit gebeurd dan is het normaal dat de aantrekkingskracht daalt. Dit betekent zeer zeker niet dat je niet van elkaar houdt, maar het kan alsnog tot problemen leiden. Daarom hebben wij deze blog geschreven, om er voor te zorgen dat je weer meer aantrekkingskracht krijgt in […]

3 tips om te ontspannen: Vind je innerlijke rust

In onze drukke levens is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen en tot rust te komen. Ontspanning speelt een cruciale rol in het behouden van onze fysieke en mentale gezondheid. Het stelt ons in staat om spanning los te laten, stress te verminderen en nieuwe energie op te doen. In deze blog zullen we je vertellen waarom ontspannen zo belangrijk is, en ook krijg je drie tips die je gaan helpen bij het vinden van rust. Waarom is ontspannen van belang? Ontspannen is van vitaal belang voor ons welzijn en algemene gezondheid. In ons moderne leven worden we voortdurend blootgesteld aan stressfactoren zoals werkdruk, deadlines, verantwoordelijkheden en sociale verplichtingen. Deze constante spanning kan een negatieve […]

Schokken in slaap: dit betekent het

Je denkt op sommige momenten: nog even in bed liggen om in slaap te vallen. Net als je op het punt staat in een diepe slaap te vallen, word je plotseling gewekt door een hevige stuiptrekking. Of je hebt het gevoel dat je in een groot, diep gat bent gevallen, alsof je bed eronderuit is verdwenen. Wat is dat vreemde gevoel? In deze blog wordt alles uitgelegd over schokken in de slaap.  De reden van schokken in je slaap Schokken tijdens de slaap kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de normale activiteit van het zenuwstelsel bij de overgang van de ene slaapfase naar de andere. Deze aanvallen, ook wel hypnagogische aanvallen genoemd, zijn meestal onschuldig en komen vaak voor […]

Verschillende soorten beginners camera

Wil je gaan beginnen met fotografie, maar weet je niet welke camera voor jou het meest geschikt is? Er zijn veel soorten camera’s met elk hun eigen kwaliteit. Het is belangrijk om te bepalen wat je gaat fotograferen met een camera. Zo kun je makkelijker je keuze maken welk model het beste bij je keuze past. In deze blog lees je verschillende soorten beginners camera. Welke camera soorten zijn er? Voor elke soort fotografie is er een camera die er perfect bij past zodat jij de mooiste foto’s kan maken. Maar om te weten welke camera soort je nodig hebt is het belangrijk om eerst te weten welke soorten er zijn. Hieronder lees je vier verschillende soorten camera’s 1.      Compact […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!