07/10/2022
//

Last van slecht slapen in de overgang? Dit kun je ertegen doen

verzwaringsdeken

Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met lichamelijke en psychische veranderingen. Maar liefst 40 procent van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor slaapt u slechter?

Het slechter slapen tijdens de overgang komt meestal door het nachtelijk transpireren en opvliegers. Dit zijn twee klachten die vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang. Daarnaast kan er ook stress of spannen worden ervaren tijdens de menopauze waardoor u slechter slaapt. Ik ga nu een aantal tips bespreken waardoor u beter kunt slapen tijdens de overgang.

Een vast slaapritueel

Probeer alles wat je voor het slapen doet, iedere dag in een vaste volgorde te doen. Denk hierbij aan het douchen, pyjama aandoen, lichten dimmen, nog even lezen etc. Voor je geest en lichaam is het fijn als je alles via een herkenbaar patroon hanteer om in je slaapstand te komen. Het kan helpen om hiervoor iedere avond een herinnering te zetten waardoor je dit niet vergeet.

Zet je apparatuur op tijd uit

Je telefoon, laptop en televisie. Probeer dit soort apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. De schermen hebben blauw licht en dit remt de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’: Dit is het hormoon wat je slaperig maakt. Als jij een uur voordat je gaat slapen niet meer op dit soort schermen kijkt, krijgt je lichaam de kans om melatonine aan te maken. Daarnaast hebben sommige apparaten een ‘avondstand’ waarbij het blauwe licht geblokkeerd wordt.

Goed ventileren

Als je in de overgang zit kun je last krijgen van nachtzweten. Hierdoor kun je slechter gaan slapen en dit wordt veroorzaakt door een warme slaapkamer. Het is voor jou en je lichaam beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer te slapen. Probeer dus altijd een raam open te zetten waardoor je kamer goed kan ventileren. Daarnaast helpt het ook om met nat haar te slapen, dit houdt het lichaam ook koeler.

Gerelateerd nieuws  Zo krijg je bloed uit je kleding

Vermijd alcohol en cafeïne

Door een drankje val je toch sneller in slaap? Dit klopt, maar alcohol zorgt ervoor dat je door de nacht heen moeilijker in je diepe slaap komt. Hierdoor zul je vaker wakker worden en onregelmatiger slapen. Daarnaast kan alcohol je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je sneller last kan krijgen van opvliegers. Ook moet je opletten met de inname van cafeïne. Producten zoals koffie, thee, chocolade en cola bevatten deze stof die zorgt voor slapeloosheid.  

Ga vaker naar buiten

Ga overdag naar buiten. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine: Deze stof is een voorloper van het hormoon melatonine dat je lichaam in de avond moe laat voelen. Daarnaast bevordert beweging de aanmaak van serotonine. Het kan dus helpen om extra te bewegen als je slecht slaapt. En al helemaal als je buiten gaat sporten!

Dit waren ze dan, de 5 tips om beter te slapen tijdens de overgang. Probeer eens een aantal tips uit en kijk welke bij jou werken. Naast de tips heb je ook nog altijd producten waardoor je beter slaapt zoals bijvoorbeeld een verzwaarde deken.

Meer in deze categorie

Alles wat je moet weten over sneakers

Sneakers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn populair onder jong en oud. Of je nu sportief of casual gekleed gaat, ze passen bij elke outfit. Ze bieden comfort en stijl in één. De welbekende scheon is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen uit sportieve modellen of juist trendy designs. Je bent vast benieuwd hoe deze schoenen zo populair zijn geworden. Het is interessant om te ontdekken hoe sneakers door de jaren heen zijn geëvolueerd. In deze blog duiken we in de wereld van sneakers. We geven je tips en informatie om je kennis over de populaire schoensoort te vergroten. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over deze veelzijdige schoenen. […]

Boho thema feest: dit mag niet ontbreken

Een boho feest is de perfecte manier om een ontspannen, creatieve en stijlvolle sfeer te creëren voor jou en je gasten. Of je nu een verjaardag, bruiloft of gewoon een zomerse bijeenkomst plant, een boho feest zal zeker indruk maken. Daarom hebben wij een complete gids voor je opgesteld om het perfecte boho thema feest te organiseren. Pampas gras Iets wat niet weg te denken is tijdens een boho feest is pampas gras. Je kunt het gebruiken ter decoratie op de muur, maar ook op een tafel of op de taart. Ook wordt het vaak gebruikt bij een welkomstbord bij de entree. Het staat speels en chique tegelijkertijd. Lantaarns en kaarsen Voeg een warme en uitnodigende gloed toe met lantaarns, […]

De leukste duurzame cadeau-ideeën

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die steeds meer invloed heeft op hoe we consumeren als mensen. Cadeaus geven is een prachtige manier om liefde en waardering te tonen. Maar het kan ook een manier zijn om bewustzijn en respect voor het milieu te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de leukste duurzame cadeau-ideeën die bijzonder zijn. Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid betekent het gebruik van middelen op een manier die de milieu-impact minimaliseert en toekomstige generaties niet benadeelt. In de context van cadeaus gaat het om het kiezen van producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Ook gaat het om artikelen met een lange levensduur. Het idee is om geschenken te geven die de gever […]

Tips voor het organiseren van een succesvol evenement of feest

Er wordt aan jou gevraagd om een evenement te gaan organiseren, maar waar moet je beginnen? Je wilt natuurlijk dat het evenement succesvol verloopt. In deze blog geven wij je enkele handvaten om een onvergetelijk feest te organiseren. Doelgroep Voordat je iets gaat regelen, is het goed om stil te staan bij het doel van je evenement en voor wie je het organiseert. Het is handig om te weten of je vooral jonge bezoekers wilt trekken of juist een oudere doelgroep. Dit bepaalt onder andere de keuze voor de locatie, de aankleding, muziek en de manier van uitnodigen. Organiseren en communiceren Bij het organiseren draait alles om communiceren. Denk aan contacten met het publiek, sprekers, artiesten, maar ook de exploitant […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!