07/10/2022
//

Last van slecht slapen in de overgang? Dit kun je ertegen doen

verzwaringsdeken

Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met lichamelijke en psychische veranderingen. Maar liefst 40 procent van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor slaapt u slechter?

Het slechter slapen tijdens de overgang komt meestal door het nachtelijk transpireren en opvliegers. Dit zijn twee klachten die vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang. Daarnaast kan er ook stress of spannen worden ervaren tijdens de menopauze waardoor u slechter slaapt. Ik ga nu een aantal tips bespreken waardoor u beter kunt slapen tijdens de overgang.

Een vast slaapritueel

Probeer alles wat je voor het slapen doet, iedere dag in een vaste volgorde te doen. Denk hierbij aan het douchen, pyjama aandoen, lichten dimmen, nog even lezen etc. Voor je geest en lichaam is het fijn als je alles via een herkenbaar patroon hanteer om in je slaapstand te komen. Het kan helpen om hiervoor iedere avond een herinnering te zetten waardoor je dit niet vergeet.

Zet je apparatuur op tijd uit

Je telefoon, laptop en televisie. Probeer dit soort apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. De schermen hebben blauw licht en dit remt de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’: Dit is het hormoon wat je slaperig maakt. Als jij een uur voordat je gaat slapen niet meer op dit soort schermen kijkt, krijgt je lichaam de kans om melatonine aan te maken. Daarnaast hebben sommige apparaten een ‘avondstand’ waarbij het blauwe licht geblokkeerd wordt.

Goed ventileren

Als je in de overgang zit kun je last krijgen van nachtzweten. Hierdoor kun je slechter gaan slapen en dit wordt veroorzaakt door een warme slaapkamer. Het is voor jou en je lichaam beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer te slapen. Probeer dus altijd een raam open te zetten waardoor je kamer goed kan ventileren. Daarnaast helpt het ook om met nat haar te slapen, dit houdt het lichaam ook koeler.

Gerelateerd nieuws  Zo krijg je bloed uit je kleding

Vermijd alcohol en cafeïne

Door een drankje val je toch sneller in slaap? Dit klopt, maar alcohol zorgt ervoor dat je door de nacht heen moeilijker in je diepe slaap komt. Hierdoor zul je vaker wakker worden en onregelmatiger slapen. Daarnaast kan alcohol je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je sneller last kan krijgen van opvliegers. Ook moet je opletten met de inname van cafeïne. Producten zoals koffie, thee, chocolade en cola bevatten deze stof die zorgt voor slapeloosheid.  

Ga vaker naar buiten

Ga overdag naar buiten. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine: Deze stof is een voorloper van het hormoon melatonine dat je lichaam in de avond moe laat voelen. Daarnaast bevordert beweging de aanmaak van serotonine. Het kan dus helpen om extra te bewegen als je slecht slaapt. En al helemaal als je buiten gaat sporten!

Dit waren ze dan, de 5 tips om beter te slapen tijdens de overgang. Probeer eens een aantal tips uit en kijk welke bij jou werken. Naast de tips heb je ook nog altijd producten waardoor je beter slaapt zoals bijvoorbeeld een verzwaarde deken.

Meer in deze categorie

Tips om de kinderkamer in te richten

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Ga je een nieuwe babykamer inrichten of de slaapkamer van je groeiende kind een make-over geven? Er zijn genoeg manieren om een gezellige en functionele ruimte te creëren waarin je kind zich prettig voelt. In deze blog geven we jou enkele handige tips om de perfecte kinderkamer te ontwerpen. Kies een thema Een thema kan de leidraad vormen voor de inrichting van de kinderkamer. Denk aan sprookjes, dieren, ruimtevaart of een favoriete tekenfilm. Het thema kan als inspiratie dienen voor kleuren, meubels en decoraties. Zorg ervoor dat het thema leeftijdsgeschikt is en gemakkelijk aan te passen is naarmate je kind ouder wordt. Een vintage interieur zal voor kinderen […]

Waarom je een personenbusje moet huren voor jouw groepsuitje

Het organiseren van een groepsuitje is een leuke manier zijn om qualitytime door te brengen met vrienden, familie of collega's. Maar om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en iedereen op de bestemming aankomt, is het overwegen van een personenbusje een slimme keuze. In deze blog bespreken de redenen waarom het huren van een personenbusje een goed idee is voor jouw volgende groepsuitje! Ruime en comfortabele zitplaatsen Een van de belangrijkste voordelen van een personenbusje is de ruimte en comfortabele zitplaatsen die het biedt. In vergelijking met krappe auto's kunnen passagiers in een personenbusje gemakkelijk zitten en zich ontspannen tijdens de reis. Tip: Controleer van tevoren het aantal zitplaatsen om er zeker van te zijn dat er voldoende […]

Groen en duurzaam: sedumplanten rondom je woning?

In onze zoektocht naar duurzaam wonen en milieuvriendelijke oplossingen, worden sedumplanten steeds vaker gebruikt in en rondom onze woningen. Deze vetplanten bieden niet alleen een meer groen in je leefomgeving, maar ze dragen ook bij aan een gezonder milieu. In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van sedumplanten rondom je woning en welke milieuvriendelijke voordelen ze bieden. Oorsprong van Sedum in duurzaamheid De groeiende bezorgdheid over klimaatverandering heeft geleid tot een groter bewustzijn in het zoeken naar duurzamere oplossingen. Het gebruik van planten zoals sedum helpt de impact van de bebouwde omgeving op het milieu te verminderen. Sedum op je dak Een van de meest opvallende toepassingen van sedum is op groene daken. Door sedumplanten op je […]

Het belang van self-care

In onze drukke levens waarin werk, verantwoordelijkheden en verplichtingen vaak de overhand hebben vergeten we vaak het belangrijkste: onszelf. Self-care is een belangrijk aspect van het welzijn en geluk van een individu. Het is de kunst van het bewust investeren in je eigen gezondheid en welzijn wat op fysiek niveau nodig is, maar ook op mentaal niveau. In deze blog gaan we dieper in op waarom self-care zo belangrijk is en wat het voor jou kan betekenen. Waar is self-care goed voor? Het gaat verder dan een spa-dag of een avondje ontspannen met een goed boek op de bank. Self-care kan erbij helpen dat jij beter in je vel komt ze zitten. Een van de grootste boosdoeners voor lichamelijke en […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!