07/10/2022
//

Last van slecht slapen in de overgang? Dit kun je ertegen doen

verzwaringsdeken

Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met lichamelijke en psychische veranderingen. Maar liefst 40 procent van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor slaapt u slechter?

Het slechter slapen tijdens de overgang komt meestal door het nachtelijk transpireren en opvliegers. Dit zijn twee klachten die vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang. Daarnaast kan er ook stress of spannen worden ervaren tijdens de menopauze waardoor u slechter slaapt. Ik ga nu een aantal tips bespreken waardoor u beter kunt slapen tijdens de overgang.

Een vast slaapritueel

Probeer alles wat je voor het slapen doet, iedere dag in een vaste volgorde te doen. Denk hierbij aan het douchen, pyjama aandoen, lichten dimmen, nog even lezen etc. Voor je geest en lichaam is het fijn als je alles via een herkenbaar patroon hanteer om in je slaapstand te komen. Het kan helpen om hiervoor iedere avond een herinnering te zetten waardoor je dit niet vergeet.

Zet je apparatuur op tijd uit

Je telefoon, laptop en televisie. Probeer dit soort apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. De schermen hebben blauw licht en dit remt de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’: Dit is het hormoon wat je slaperig maakt. Als jij een uur voordat je gaat slapen niet meer op dit soort schermen kijkt, krijgt je lichaam de kans om melatonine aan te maken. Daarnaast hebben sommige apparaten een ‘avondstand’ waarbij het blauwe licht geblokkeerd wordt.

Goed ventileren

Als je in de overgang zit kun je last krijgen van nachtzweten. Hierdoor kun je slechter gaan slapen en dit wordt veroorzaakt door een warme slaapkamer. Het is voor jou en je lichaam beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer te slapen. Probeer dus altijd een raam open te zetten waardoor je kamer goed kan ventileren. Daarnaast helpt het ook om met nat haar te slapen, dit houdt het lichaam ook koeler.

Gerelateerd nieuws  Zo krijg je bloed uit je kleding

Vermijd alcohol en cafeïne

Door een drankje val je toch sneller in slaap? Dit klopt, maar alcohol zorgt ervoor dat je door de nacht heen moeilijker in je diepe slaap komt. Hierdoor zul je vaker wakker worden en onregelmatiger slapen. Daarnaast kan alcohol je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je sneller last kan krijgen van opvliegers. Ook moet je opletten met de inname van cafeïne. Producten zoals koffie, thee, chocolade en cola bevatten deze stof die zorgt voor slapeloosheid.  

Ga vaker naar buiten

Ga overdag naar buiten. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine: Deze stof is een voorloper van het hormoon melatonine dat je lichaam in de avond moe laat voelen. Daarnaast bevordert beweging de aanmaak van serotonine. Het kan dus helpen om extra te bewegen als je slecht slaapt. En al helemaal als je buiten gaat sporten!

Dit waren ze dan, de 5 tips om beter te slapen tijdens de overgang. Probeer eens een aantal tips uit en kijk welke bij jou werken. Naast de tips heb je ook nog altijd producten waardoor je beter slaapt zoals bijvoorbeeld een verzwaarde deken.

Meer in deze categorie

Achtertuin: Kleine tuin ideeën

Helaas kunnen we niet allemaal een grote tuin hebben, maar een kleine achtertuin kan toch een grote impact hebben. Terwijl sommige huiseigenaren misschien een mega tuin hebben om mee te spelen, hebben de meeste mensen in Nederland een vrij beperkt gebied om mee te werken. Uitzoeken wat je met een kleine achtertuin kunt doen kan een uitdaging zijn, maar er zijn genoeg ideeën om je ruimte te maximaliseren en een perfecte oase van rust te creëren. Kies multifunctioneel Met multifunctionele meubels kun je elke centimeter van je kleine tuin optimaal benutten. Denk bijvoorbeeld aan een L vormige bank met tuinkrukjes die kunnen dienen als tafeltjes én zitjes. Planten in potten met een kleurenschema Voor kleine tuintjes, balkons en stedelijke tussenruimtes […]

Voordelen van een auto huren

Over het algemeen gaan veel mensen op vakantie met het vliegtuig. Dit is dan ook wel logisch, want het is een snelle manier om jezelf te verplaatsen. Het nadeel van een vliegtuig is echter wel dat je niet zo mobiel bent. Je hebt geen eigen auto bij je. Gelukkig kun je er nog altijd eentje huren. In dit artikel ga ik jou de voordelen van het huren van een auto op een rijtje zetten. Ontdekken van jouw favoriete vakantiebestemming Er zijn mensen die het fantastisch vinden om de hele vakantie aan het strand of aan het zwembad te liggen. Echter zijn er ook mensen die graag op pad gaan. Je kunt bijvoorbeeld de omgeving verkennen, historische plekken bezoeken en ga […]

Spanning in de slaapkamer

Spanning in de slaapkamer behouden is cruciaal voor een gezonde relatie. Toch is dit niet zo gemakkelijk als het lijkt aan het begin van de relatie. Om de relatie gezond te houden is het echter wel belangrijk dat hier aan gewerkt blijft worden. In deze blog geven we je een aantal tips om de spanning terug op te bouwen of te behouden in de slaapkamer. Begin in de ochtend We hebben allemaal haast in de ochtend, dus terwijl jullie nog samen in bed liggen na het afgaan van de wekker, kun je een moment nemen om je partner aan te raken, te strelen en op te winden.  Maar bewaar het orgasme voor de avond als je thuiskomt. Dit houdt de […]

Simpele stappen voor een goede huidverzorging

Een mooie huid is niet alleen een kwestie van DNA. Je dagelijkse routines hebben een grote invloed op wat je in de spiegel ziet. Maar afhankelijk van welke productbeoordelingen je leest of welke artsen je raadpleegt, is er een duizelingwekkend aantal meningen over alles van hoe je moet hydrateren tot hoe je jezelf moet beschermen tegen UV-stralen. Uiteindelijk is huidverzorging gewoon persoonlijk. We raden aan om altijd natuurlijke cosmetica te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke stoffen. Was je gezicht Spoel je gezicht 's morgens en 's avonds af met water en wrijf een kleine hoeveelheid zachte reiniger tussen schone handpalmen. Masseer de gezichtsreiniger met zachte druk over je hele gezicht. Spoel je handen af en masseer je […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!