07/10/2022
//

Last van slecht slapen in de overgang? Dit kun je ertegen doen

verzwaringsdeken

Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met lichamelijke en psychische veranderingen. Maar liefst 40 procent van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waardoor slaapt u slechter?

Het slechter slapen tijdens de overgang komt meestal door het nachtelijk transpireren en opvliegers. Dit zijn twee klachten die vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang. Daarnaast kan er ook stress of spannen worden ervaren tijdens de menopauze waardoor u slechter slaapt. Ik ga nu een aantal tips bespreken waardoor u beter kunt slapen tijdens de overgang.

Een vast slaapritueel

Probeer alles wat je voor het slapen doet, iedere dag in een vaste volgorde te doen. Denk hierbij aan het douchen, pyjama aandoen, lichten dimmen, nog even lezen etc. Voor je geest en lichaam is het fijn als je alles via een herkenbaar patroon hanteer om in je slaapstand te komen. Het kan helpen om hiervoor iedere avond een herinnering te zetten waardoor je dit niet vergeet.

Zet je apparatuur op tijd uit

Je telefoon, laptop en televisie. Probeer dit soort apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. De schermen hebben blauw licht en dit remt de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’: Dit is het hormoon wat je slaperig maakt. Als jij een uur voordat je gaat slapen niet meer op dit soort schermen kijkt, krijgt je lichaam de kans om melatonine aan te maken. Daarnaast hebben sommige apparaten een ‘avondstand’ waarbij het blauwe licht geblokkeerd wordt.

Goed ventileren

Als je in de overgang zit kun je last krijgen van nachtzweten. Hierdoor kun je slechter gaan slapen en dit wordt veroorzaakt door een warme slaapkamer. Het is voor jou en je lichaam beter om een koele, goed geventileerde slaapkamer te slapen. Probeer dus altijd een raam open te zetten waardoor je kamer goed kan ventileren. Daarnaast helpt het ook om met nat haar te slapen, dit houdt het lichaam ook koeler.

Gerelateerd nieuws  Zo krijg je bloed uit je kleding

Vermijd alcohol en cafeïne

Door een drankje val je toch sneller in slaap? Dit klopt, maar alcohol zorgt ervoor dat je door de nacht heen moeilijker in je diepe slaap komt. Hierdoor zul je vaker wakker worden en onregelmatiger slapen. Daarnaast kan alcohol je bloedvaten tijdelijk wijder maken, waardoor je sneller last kan krijgen van opvliegers. Ook moet je opletten met de inname van cafeïne. Producten zoals koffie, thee, chocolade en cola bevatten deze stof die zorgt voor slapeloosheid.  

Ga vaker naar buiten

Ga overdag naar buiten. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine: Deze stof is een voorloper van het hormoon melatonine dat je lichaam in de avond moe laat voelen. Daarnaast bevordert beweging de aanmaak van serotonine. Het kan dus helpen om extra te bewegen als je slecht slaapt. En al helemaal als je buiten gaat sporten!

Dit waren ze dan, de 5 tips om beter te slapen tijdens de overgang. Probeer eens een aantal tips uit en kijk welke bij jou werken. Naast de tips heb je ook nog altijd producten waardoor je beter slaapt zoals bijvoorbeeld een verzwaarde deken.

Meer in deze categorie

De beste eiwitrijke voeding voor ouderen

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstoffen voor je botten, spieren en andere weefsels. Ouderen verliezen uiteindelijk hun kracht, spier en botmassa. Door te sporten en goede voeding kunnen ouderen ervoor zorgen dat dit onderhouden wordt. Eiwitten zijn dus echt super belangrijk voor ouderen om te eten. In deze blog lees je meer over de beste eiwitrijke voeding voor ouderen! Functie van eiwitten Eiwitten zijn nodig voor de aanmaak van weefsel, enzymen en hormonen. Eiwitten bestaan uit aminozuren, in totaal zijn dit er 26, waarvan 9 je lichaam zelf niet kan aanmaken. Deze 9 moet je dus via voeding binnenkrijgen en die worden essentiële aminozuren genoemd. Je hebt dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees en zuivel […]

Nieuwe trend: het Japandi interieur

Regelmatig is er een andere stijl die helemaal trendy is. Het ene moment een vintage interieur, dan weer de industriële stijl. In Woonmagazines en op Pinterest zien we momenteel een nieuwe trend, namelijk het Japandi interieur. In deze blog lees je wat het is, waarom het zo populair is en hoe jij het in jouw eigen woonkamer kunt toepassen. Lees snel verder! Wat is het Japandi interieur? De afgelopen tijd wordt er steeds meer gesproken over een nieuwe trend: het Japandi interieur. Maar wat is dat nu eigenlijk voor een stijl? Het is een combinatie van Japanse en Scandinavische stijlen. Wanneer je deze twee stijlen combineert, creëer je een rustgevende, serene en minimalistische sfeer. Het is gericht op het combineren […]

Wat projectinrichting kan betekenen voor jouw bedrijf

Ben je op zoek naar manieren om de efficiëntie en productiviteit van jouw bedrijf te verbeteren? Dan is het tijd om te kijken naar de werkplekinrichting. Een slimme en doordachte inrichting van de werkruimte kan niet alleen de sfeer verbeteren, maar ook het welzijn van medewerkers verhogen en de productiviteit stimuleren. In deze blog meer over de projectinrichting en hoe het jouw bedrijf kan helpen om beter te presteren. De invloed van kleur op productiviteit Kleuren kunnen het gedrag, de emotie of het gevoel van mensen beïnvloeden, daarom spelen kleuren een belangrijke rol op de werkvloer. Daarnaast kan het productiviteit opwekken. Bijvoorbeeld als er op de werkvloer gebrek aan inspiratie of energie ontbreekt, kun je oranje aan het interieur toevoegen […]

Alles over een keto dieet

Het keto dieet begint steeds populairder te worden onder sporters die ook creatine kopen, maar wat is het nou precies? In deze blog kom je alles te weten over het dieet en hoe je het kunt toepassen. Wat is het? Bij een keto dieet eet je zo min mogelijk koolhydraten, de grens is ongeveer 50 gram koolhydraten per dag. Zodra je lichaam zo weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal het overgaan op het verbranden van je vetzuur. Door het verbranden van deze vetzuren ontstaan er ketonen en dit kan je lichaam als brandstof gebruiken, in plaats van de koolhydraten. Tijdens een keto dieet eet je vooral veel vetten en eiwitten om je lichaam te voorzien van energie. De combinatie met sporten Een […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!