28/09/2022
//

7 nuttige feitjes over rupsen en vlinders

vlinder

Oké, rupsen zijn niet de mooiste beestjes, maar ze ontpoppen zich tot mooie vlinders. Tijd dus om de rups en de vlinder in het zonnetje te zetten en wat nuttige (en niet zo nuttige) weetjes te verzamelen.

1.      Rupsen groeien supersnel

Een rups houd zich voornamelijk bezig met eten, omdat hij zoveel mogelijk wil groeien. Doordat rupsen snel groeien, vervellen ze snel en vaak. In hun leven vervellen ze vaak wel vier tot vijf keer.

2.      Niet alle rupsen overleven

Geen paniek als je plots een grote hoeveelheid rupseneitjes in je tuin ziet liggen. Slechts één tot vijf procent van de rupsen overleeft lang genoeg om aan paren toe te komen.

3.      Verlichting: vloek of zegen

Vlinders hebben een haat-liefde verhouding met licht. Veel vlindersoorten worden aangetrokken tot licht, maar dit heeft een negatief effect op hun biologische klok. Juist in het donker gaan zij op zoek naar voedsel en leggen ze eieren.

4.       Achteruit vliegen

Misschien dacht je dat vlinders enkele vooruit vliegen, maar dat is niet helemaal waar. De kolibrievlinder beweegt namelijk supersnel met zijn vleugels, waardoor hij in de lucht kan blijven hangen. Wanneer hij gedronken heeft, vliegt de kolibrievlinder achteruit. De kunsten van de kolibrievlinder zijn echter wel een uitzondering.

Gerelateerd nieuws  Waarom recyclen zo belangrijk is

5.       Rupsenbegrafenis

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups in opmars. Ter bestrijding worden eikenprocessierupsen vaak verwijderd met een zuiger. Er zijn echter meer manieren om eikenprocessierupsen te verwijderen. Je kunt deze rupsen namelijk ook begraven op een plek en deze enkele jaren onaangeroerd laten.

6.       Wat eten rupsen?

Rupsen zijn dol op koolsoorten, klavers en brandnetelsoorten. Rupsen zijn best kieskeurig wat betreft het kiezen van voedsel. Rupsen die later ontpoppen tot nachtvlinders, houden doorgaans ook van wortels. Sommige vlinders zoals de wachtervlinder en hyena zijn kannibalistisch en eten soortgenoten op.

7.       Belangrijke voedselbron

Rupsen zijn goed voor de biodiversiteit. Zelfs in de tuin kunnen ze goed van pas komen. Rupsen eten graag, maar ze zijn zelf ook een heerlijk maaltje voor vogels. Denk daarom na voordat je rupsen uit je tuin verwijdert. De kans dat je vogels in je tuin belanden, worden een stuk kleiner.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren.

Meer in deze categorie

Waarom jij zou moeten investeren in een airco

Het is geen geheim dat het klimaat aan het veranderen is en dat de zomers steeds heter worden. In Nederland hebben we de laatste jaren regelmatig te maken gehad met hittegolven en het lijkt erop dat deze trend zich voortzet. Als je nog steeds twijfelt over de aanschaf van een airconditioner, dan is het hoog tijd om de voordelen ervan te overwegen. In deze blog zullen we bespreken waarom jij zou moeten investeren in een airco in Zuid Limburg en hoe dit apparaat je leven comfortabeler en gezonder kan maken. Comfort in extreme hitte Een van de meest voor de hand liggende redenen om te investeren in een airco is voor de comfort tijdens de hete zomermaanden. Als de temperatuur […]

Betrokken bij een ongeval? Dit moet je weten!

Een ongeval kan ons allemaal overkomen, of we nu achter het stuur zitten of gewoon op de verkeerde plaats en het verkeerde moment zijn. Het is een schrikbeeld dat we liever vermijden, maar soms is het onvermijdelijk. In deze blog wil ik met je delen wat je moet doen als je betrokken bent bij een ongeval. We zullen specifiek ingaan op wat te doen bij een verkeersongeval en hoe je als getuige een schade kunt melden. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, zodat je weet hoe je moet handelen als de situatie zich voordoet. Wat te doen bij een verkeersongeval Verkeersongevallen zijn helaas een veelvoorkomende realiteit op onze wegen. Of je nu zelf de bestuurder bent of het slachtoffer […]

7 redenen waarom een hond je gelukkig kan maken

Honden, de trouwe metgezellen van de mens, zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van onze samenleving. Ze bieden niet alleen gezelschap, maar hebben ook bewezen ons gelukkiger te maken. In deze blog zullen we daarom 7 redenen behandelen waarom een hond je gelukkig kan maken. Alleen zijn is over Honden staan bekend om hun onvoorwaardelijke liefde en toewijding. Ze begroeten je altijd met opwinding en genegenheid, ongeacht hoe je dag is geweest. Deze constante bron van liefde kan je stemming aanzienlijk verbeteren. Daarnaast staan honden bekend om hun komische capriolen en eigenzinnige gedragingen. Ze kunnen je dag opvrolijken met hun speelsheid en grappige acties. Een hond in huis hebben kan als laatste een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. Het […]

Zo zorg je voor meer aantrekkingskracht in je relatie

Hoe kort of lang je relatie ook mag zijn, soms kan het voorkomen dat niet alles meer even vers is als het ooit was. Dit kan aan een tal van redenen liggen die we niet voor je gaan invullen, want elke relatie is natuurlijk anders. Deze blog is gemikt op één specifiek probleem die voor kan komen binnen relaties, namelijk: aantrekkingskracht. Er komt een punt dat je niet meer in de honeymoon-fase zit, wanneer dit gebeurd dan is het normaal dat de aantrekkingskracht daalt. Dit betekent zeer zeker niet dat je niet van elkaar houdt, maar het kan alsnog tot problemen leiden. Daarom hebben wij deze blog geschreven, om er voor te zorgen dat je weer meer aantrekkingskracht krijgt in […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!