28/09/2022
//

7 nuttige feitjes over rupsen en vlinders

vlinder

Oké, rupsen zijn niet de mooiste beestjes, maar ze ontpoppen zich tot mooie vlinders. Tijd dus om de rups en de vlinder in het zonnetje te zetten en wat nuttige (en niet zo nuttige) weetjes te verzamelen.

1.      Rupsen groeien supersnel

Een rups houd zich voornamelijk bezig met eten, omdat hij zoveel mogelijk wil groeien. Doordat rupsen snel groeien, vervellen ze snel en vaak. In hun leven vervellen ze vaak wel vier tot vijf keer.

2.      Niet alle rupsen overleven

Geen paniek als je plots een grote hoeveelheid rupseneitjes in je tuin ziet liggen. Slechts één tot vijf procent van de rupsen overleeft lang genoeg om aan paren toe te komen.

3.      Verlichting: vloek of zegen

Vlinders hebben een haat-liefde verhouding met licht. Veel vlindersoorten worden aangetrokken tot licht, maar dit heeft een negatief effect op hun biologische klok. Juist in het donker gaan zij op zoek naar voedsel en leggen ze eieren.

4.       Achteruit vliegen

Misschien dacht je dat vlinders enkele vooruit vliegen, maar dat is niet helemaal waar. De kolibrievlinder beweegt namelijk supersnel met zijn vleugels, waardoor hij in de lucht kan blijven hangen. Wanneer hij gedronken heeft, vliegt de kolibrievlinder achteruit. De kunsten van de kolibrievlinder zijn echter wel een uitzondering.

Gerelateerd nieuws  Waarom recyclen zo belangrijk is

5.       Rupsenbegrafenis

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups in opmars. Ter bestrijding worden eikenprocessierupsen vaak verwijderd met een zuiger. Er zijn echter meer manieren om eikenprocessierupsen te verwijderen. Je kunt deze rupsen namelijk ook begraven op een plek en deze enkele jaren onaangeroerd laten.

6.       Wat eten rupsen?

Rupsen zijn dol op koolsoorten, klavers en brandnetelsoorten. Rupsen zijn best kieskeurig wat betreft het kiezen van voedsel. Rupsen die later ontpoppen tot nachtvlinders, houden doorgaans ook van wortels. Sommige vlinders zoals de wachtervlinder en hyena zijn kannibalistisch en eten soortgenoten op.

7.       Belangrijke voedselbron

Rupsen zijn goed voor de biodiversiteit. Zelfs in de tuin kunnen ze goed van pas komen. Rupsen eten graag, maar ze zijn zelf ook een heerlijk maaltje voor vogels. Denk daarom na voordat je rupsen uit je tuin verwijdert. De kans dat je vogels in je tuin belanden, worden een stuk kleiner.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren.

Meer in deze categorie

Waarom je een personenbusje moet huren voor jouw groepsuitje

Het organiseren van een groepsuitje is een leuke manier zijn om qualitytime door te brengen met vrienden, familie of collega's. Maar om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en iedereen op de bestemming aankomt, is het overwegen van een personenbusje een slimme keuze. In deze blog bespreken de redenen waarom het huren van een personenbusje een goed idee is voor jouw volgende groepsuitje! Ruime en comfortabele zitplaatsen Een van de belangrijkste voordelen van een personenbusje is de ruimte en comfortabele zitplaatsen die het biedt. In vergelijking met krappe auto's kunnen passagiers in een personenbusje gemakkelijk zitten en zich ontspannen tijdens de reis. Tip: Controleer van tevoren het aantal zitplaatsen om er zeker van te zijn dat er voldoende […]

Wat betekent de Opiumwet?

De Opiumwet is een cruciale wetgeving in Nederland die de regulering van verdovende middelen en psychotrope stoffen beheert. Deze wet is van groot belang, omdat ze de basis vormt voor het beheer van drugs en de handhaving van drugswetten in het land. In deze blog gaan we dieper in op de Opiumwet, wat deze wet inhoudt, hoe deze is gestructureerd en waarom ze zo belangrijk is voor de Nederlandse samenleving. De oorsprong van de Opiumwet De geschiedenis van de Opiumwet gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1912 werd de eerste Opiumwet ingevoerd, gericht op het reguleren van opium, morfine en cocaïne. Later, in 1928, volgde een herziening van de wet om ook cannabis te omvatten. Deze […]

De trends voor interieurdesign in 2024

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om vooruit te kijken naar de trends die op kunnen komen door heen jaar 2024 heen. Of je nu van plan bent om je huis op te frissen, een nieuw project te starten of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er in de wereld van interieurdesign gaande is. Wij gaan voor jou de opkomende trends uitlichten, zodat jij voorbereid bent op het nieuwe jaar. Biophilic design Een van de meest opvallende trends in het interieurdesign voor 2024 is de voortdurende opkomst van biophilic design. Deze benadering streeft ernaar om de natuur naar binnen te brengen door middel van gebruik te maken van natuurlijke materialen, veel planten en organische vormen. […]

Leuke ideeën voor een vrouwenavond

Gezelligheid, lachen en ontspanning zijn essentieel voor een geslaagde vrouwenavond. Of het nu een reünie is met oude vriendinnen of een gezellig samenzijn met de buren, het organiseren van een avondje uit (of thuis) met fantastische vrouwen belooft altijd plezier. In deze blog zullen we je een aantal leuke ideeën geven, om je volgende vrouwenavond onvergetelijk te maken. Doe wat inspiratie op en organisatie een perfecte avond voor vriendinnen onder elkaar. Thema-avond Een thema-avond is een fantastische manier om de avond een speciaal tintje te geven. Of je nu kiest voor een retro jaren '80 discoavond, een elegante Great Gatsby-stijl feest of een relaxte Hawaiiaanse luau, een thema zorgt voor extra enthousiasme en plezier. Het helpt ook bij het kiezen […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!