28/09/2022
//

7 nuttige feitjes over rupsen en vlinders

vlinder

Oké, rupsen zijn niet de mooiste beestjes, maar ze ontpoppen zich tot mooie vlinders. Tijd dus om de rups en de vlinder in het zonnetje te zetten en wat nuttige (en niet zo nuttige) weetjes te verzamelen.

1.      Rupsen groeien supersnel

Een rups houd zich voornamelijk bezig met eten, omdat hij zoveel mogelijk wil groeien. Doordat rupsen snel groeien, vervellen ze snel en vaak. In hun leven vervellen ze vaak wel vier tot vijf keer.

2.      Niet alle rupsen overleven

Geen paniek als je plots een grote hoeveelheid rupseneitjes in je tuin ziet liggen. Slechts één tot vijf procent van de rupsen overleeft lang genoeg om aan paren toe te komen.

3.      Verlichting: vloek of zegen

Vlinders hebben een haat-liefde verhouding met licht. Veel vlindersoorten worden aangetrokken tot licht, maar dit heeft een negatief effect op hun biologische klok. Juist in het donker gaan zij op zoek naar voedsel en leggen ze eieren.

4.       Achteruit vliegen

Misschien dacht je dat vlinders enkele vooruit vliegen, maar dat is niet helemaal waar. De kolibrievlinder beweegt namelijk supersnel met zijn vleugels, waardoor hij in de lucht kan blijven hangen. Wanneer hij gedronken heeft, vliegt de kolibrievlinder achteruit. De kunsten van de kolibrievlinder zijn echter wel een uitzondering.

Gerelateerd nieuws  Feestdagen verlof: dit zijn de regels

5.       Rupsenbegrafenis

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups in opmars. Ter bestrijding worden eikenprocessierupsen vaak verwijderd met een zuiger. Er zijn echter meer manieren om eikenprocessierupsen te verwijderen. Je kunt deze rupsen namelijk ook begraven op een plek en deze enkele jaren onaangeroerd laten.

6.       Wat eten rupsen?

Rupsen zijn dol op koolsoorten, klavers en brandnetelsoorten. Rupsen zijn best kieskeurig wat betreft het kiezen van voedsel. Rupsen die later ontpoppen tot nachtvlinders, houden doorgaans ook van wortels. Sommige vlinders zoals de wachtervlinder en hyena zijn kannibalistisch en eten soortgenoten op.

7.       Belangrijke voedselbron

Rupsen zijn goed voor de biodiversiteit. Zelfs in de tuin kunnen ze goed van pas komen. Rupsen eten graag, maar ze zijn zelf ook een heerlijk maaltje voor vogels. Denk daarom na voordat je rupsen uit je tuin verwijdert. De kans dat je vogels in je tuin belanden, worden een stuk kleiner.

Meer in deze categorie

Zo ga je met een gerust hart op vakantie

Op vakantie gaan is hartstikke leuk, maar er komt vaak ook veel onnodige stress bij kijken. Heb jij een vakantie gepland en wil je ervoor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan? Dan hebben wij hier een aantal tips die je kunnen helpen om stressvrij te kunnen vertrekken, zodat je optimaal van je vakantie kunt genieten. Een goede voorbereiding Door je goed voor te bereiden, kan je al veel onnodige stress voorkomen. Maak voor dat je op vakantie gaat een lijstje van spullen en documenten die je mee moet nemen. Zorg er ook voor dat je op tijd begint met inpakken. Zo kun je je lijstje af gaan om te checken of je alle belangrijke spullen […]

3 tips om de boekhouding bij te houden

Of je nu pas bent begonnen met je bedrijf of al langer zelf bezig bent met de boekhouding, het is een terugkomende taak die moet en zal gebeuren. Tenminste, zolang je besluit je administratie niet uit te besteden aan boekhouders in Limburg bijvoorbeeld.  Zodoende kan je soms vast wel wat tips gebruiken om de boekhouding zo vlot mogelijk te laten verlopen. In deze blog hebben wij 3 tips voor ondernemers voor een perfect beheer van de boekhouding. Behoud je overzicht Een goed begin is het halve werk: zorg dat je werk- en privékosten gescheiden houdt. Voorkom dat jouw privézaken worden betrokken bij een controle door een zakelijke rekening te openen. Ook hoef je jouw privéadministratie slechts vijf jaar te bewaren, […]

Investeren in vastgoed: hier moet je op letten

Investeren in vastgoed kan een slimme zet voor wie op zoek is naar een stabiele bron van inkomsten of voor de groei van het vermogen. Er zijn wel een tal van factoren waar je rekening mee moet houden bij het investeren in vastgoed, denk aan de locatie van het pand tot aan de financiering ervan. In deze blog een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten bij het investeren in vastgoed. Het belang van de locatie Het is heel belangrijk een goede locatie te zoeken voor je vastgoedinvestering, het kan namelijk een enorme invloed hebben op de waarde van je investering. Stel je voor je overweegt een huis te kopen in Zuid-Limburg, dan is verstandig om rekening te houden met […]

Sprookjesachtig wonen in het buitenland

Het idee van sprookjesachtig wonen in het buitenland roept beelden op van pittoreske huisjes op in afgelegen gebieden, omringd door een prachtig landschap met rustgevende geluiden van de natuur. Het is een droom die heel veel mensen koesteren. Wilt je deze droom werkelijkheid maken, dan geven we je in deze blog een paar tips! Locatie Een van de eerste eisen als je sprookjesachtig wilt wonen is natuurlijk een prachtige omgeving. In Nederland zijn genoeg mooie gebieden waar dit kan, maar als je echt sprookjesachtig wilt leven, dan is een mooi pand in het buitenland perfect. Denk aan landen die bekend staan om hun prachtige natuur zoals, Duitsland, Oostenrijk, België in de Ardennen en Scandinavië.    In Duitsland heb je talloze […]

© Copyright Wynpust 2023
hello world!