28/09/2022
//

7 nuttige feitjes over rupsen en vlinders

vlinder

Oké, rupsen zijn niet de mooiste beestjes, maar ze ontpoppen zich tot mooie vlinders. Tijd dus om de rups en de vlinder in het zonnetje te zetten en wat nuttige (en niet zo nuttige) weetjes te verzamelen.

1.      Rupsen groeien supersnel

Een rups houd zich voornamelijk bezig met eten, omdat hij zoveel mogelijk wil groeien. Doordat rupsen snel groeien, vervellen ze snel en vaak. In hun leven vervellen ze vaak wel vier tot vijf keer.

2.      Niet alle rupsen overleven

Geen paniek als je plots een grote hoeveelheid rupseneitjes in je tuin ziet liggen. Slechts één tot vijf procent van de rupsen overleeft lang genoeg om aan paren toe te komen.

3.      Verlichting: vloek of zegen

Vlinders hebben een haat-liefde verhouding met licht. Veel vlindersoorten worden aangetrokken tot licht, maar dit heeft een negatief effect op hun biologische klok. Juist in het donker gaan zij op zoek naar voedsel en leggen ze eieren.

4.       Achteruit vliegen

Misschien dacht je dat vlinders enkele vooruit vliegen, maar dat is niet helemaal waar. De kolibrievlinder beweegt namelijk supersnel met zijn vleugels, waardoor hij in de lucht kan blijven hangen. Wanneer hij gedronken heeft, vliegt de kolibrievlinder achteruit. De kunsten van de kolibrievlinder zijn echter wel een uitzondering.

Gerelateerd nieuws  Waarom recyclen zo belangrijk is

5.       Rupsenbegrafenis

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups in opmars. Ter bestrijding worden eikenprocessierupsen vaak verwijderd met een zuiger. Er zijn echter meer manieren om eikenprocessierupsen te verwijderen. Je kunt deze rupsen namelijk ook begraven op een plek en deze enkele jaren onaangeroerd laten.

6.       Wat eten rupsen?

Rupsen zijn dol op koolsoorten, klavers en brandnetelsoorten. Rupsen zijn best kieskeurig wat betreft het kiezen van voedsel. Rupsen die later ontpoppen tot nachtvlinders, houden doorgaans ook van wortels. Sommige vlinders zoals de wachtervlinder en hyena zijn kannibalistisch en eten soortgenoten op.

7.       Belangrijke voedselbron

Rupsen zijn goed voor de biodiversiteit. Zelfs in de tuin kunnen ze goed van pas komen. Rupsen eten graag, maar ze zijn zelf ook een heerlijk maaltje voor vogels. Denk daarom na voordat je rupsen uit je tuin verwijdert. De kans dat je vogels in je tuin belanden, worden een stuk kleiner.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook kleur betekenis: dit betekenen verschillende kleuren.

Meer in deze categorie

De leukste duurzame cadeau-ideeën

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die steeds meer invloed heeft op hoe we consumeren als mensen. Cadeaus geven is een prachtige manier om liefde en waardering te tonen. Maar het kan ook een manier zijn om bewustzijn en respect voor het milieu te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de leukste duurzame cadeau-ideeën die bijzonder zijn. Wat is duurzaamheid? Duurzaamheid betekent het gebruik van middelen op een manier die de milieu-impact minimaliseert en toekomstige generaties niet benadeelt. In de context van cadeaus gaat het om het kiezen van producten die milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Ook gaat het om artikelen met een lange levensduur. Het idee is om geschenken te geven die de gever […]

De voor- en nadelen van een veranda

De laatste tijd is het laten plaatsen van een dak of het plaatsen van een overkapping in de tuin erg populair geworden. Voor veel mensen is dit een verstandig besluit, want door een overkapping te plaatsen, kun je jouw tuin in alle jaargetijden benutten. Als je een veranda wilt laten plaatsen, moet je natuurlijk alle voor- en nadelen op een rij zetten. Het is tenslotte een beslissing voor de lange termijn. In deze blog help ik je door alle voor- en nadelen van een veranda op een rijtje te zetten. De voordelen van een veranda Voordeel 1. Extra leefruimte Een veranda vergroot je leefruimte aanzienlijk. Je kunt er een tuinkamer van maken, waar je kunt loungen, eten, of zelfs werken. […]

Tips voor een eclectische stijl in huis

Als je huis toe is aan een vernieuwd interieur, maar je bent wel uitgekeken op het landelijke dan is een minder bekende optie de stijl voor jou. De eclectische stijl voegt een perfecte manier van moderne technologie en woonbaarheid samen. Wat is een eclectische stijl in huis? Een elektrische stijl in huis verwijst meestal naar een interieurontwerpstijl die geïnspireerd is op moderne technologie, futuristische elementen en innovatieve materialen. Het doel is om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Hierop wordt veelal de nadruk op geavanceerde elektronica, slimme apparaten en strakke, minimalistische ontwerpen gelegd. Dit kan in verschillende elementen teruggevonden worden. Denk bijvoorbeeld aan een slim beveiligingssysteem of een thermostaat die je van afstand al kan […]

Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping?

Een prieel en een overkapping lijken op het eerste gezicht op elkaar. Beide zijn ze constructies in de tuin die je beschutting bieden tegen de zon en regen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In deze tekst leggen we uit wat die verschillen zijn, zodat je kunt bepalen wat voor jouw tuin de beste keuze is. Wat is het verschil tussen een prieel en een overkapping? Kies je voor een prieel of een overkapping? Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je de verschillen goed weet. Hieronder leggen we alles uit over het verschil tussen een prieel en een overkapping! De vorm en functie zijn verschillend bij een prieel en overkapping Een prieel is […]

© Copyright Wynpust 2024
hello world!