28/09/2022
//

7 nuttige feitjes over rupsen en vlinders

vlinder

Oké, rupsen zijn niet de mooiste beestjes, maar ze ontpoppen zich tot mooie vlinders. Tijd dus om de rups en de vlinder in het zonnetje te zetten en wat nuttige (en niet zo nuttige) weetjes te verzamelen.

1.      Rupsen groeien supersnel

Een rups houd zich voornamelijk bezig met eten, omdat hij zoveel mogelijk wil groeien. Doordat rupsen snel groeien, vervellen ze snel en vaak. In hun leven vervellen ze vaak wel vier tot vijf keer.

2.      Niet alle rupsen overleven

Geen paniek als je plots een grote hoeveelheid rupseneitjes in je tuin ziet liggen. Slechts één tot vijf procent van de rupsen overleeft lang genoeg om aan paren toe te komen.

3.      Verlichting: vloek of zegen

Vlinders hebben een haat-liefde verhouding met licht. Veel vlindersoorten worden aangetrokken tot licht, maar dit heeft een negatief effect op hun biologische klok. Juist in het donker gaan zij op zoek naar voedsel en leggen ze eieren.

4.       Achteruit vliegen

Misschien dacht je dat vlinders enkele vooruit vliegen, maar dat is niet helemaal waar. De kolibrievlinder beweegt namelijk supersnel met zijn vleugels, waardoor hij in de lucht kan blijven hangen. Wanneer hij gedronken heeft, vliegt de kolibrievlinder achteruit. De kunsten van de kolibrievlinder zijn echter wel een uitzondering.

Gerelateerd nieuws  Feestdagen verlof: dit zijn de regels

5.       Rupsenbegrafenis

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups in opmars. Ter bestrijding worden eikenprocessierupsen vaak verwijderd met een zuiger. Er zijn echter meer manieren om eikenprocessierupsen te verwijderen. Je kunt deze rupsen namelijk ook begraven op een plek en deze enkele jaren onaangeroerd laten.

6.       Wat eten rupsen?

Rupsen zijn dol op koolsoorten, klavers en brandnetelsoorten. Rupsen zijn best kieskeurig wat betreft het kiezen van voedsel. Rupsen die later ontpoppen tot nachtvlinders, houden doorgaans ook van wortels. Sommige vlinders zoals de wachtervlinder en hyena zijn kannibalistisch en eten soortgenoten op.

7.       Belangrijke voedselbron

Rupsen zijn goed voor de biodiversiteit. Zelfs in de tuin kunnen ze goed van pas komen. Rupsen eten graag, maar ze zijn zelf ook een heerlijk maaltje voor vogels. Denk daarom na voordat je rupsen uit je tuin verwijdert. De kans dat je vogels in je tuin belanden, worden een stuk kleiner.

Meer in deze categorie

Wat betekent het als de rentes stijgen?

Rente is de vergoeding voor het tijdelijke uitlenen van geld. Rente ontvang je bij de bank, op jouw spaargeld. Ook betaal je rente op leningen. Het kan zijn dat de rente stijgt? Wat gebeurd en dan precies als de rente stijgen? Is dit voordelig of werkt dit juist in het nadeel? In deze blog lees je wat het betekent als de rentes stijgen! Stijging van de rente op het krediet Krediet houdt in dat er nog een openstaande rekening is. Je zult dit bedrag eerst moeten aflossen. Het kan zijn dat er rente wordt berekend over krediet. Dit houdt in, dat je op het openstaande bedrag een percentage komt, die je extra dient te betalen. Als het rentepercentage op het […]

Achtertuin: Kleine tuin ideeën

Helaas kunnen we niet allemaal een grote tuin hebben, maar een kleine achtertuin kan toch een grote impact hebben. Terwijl sommige huiseigenaren misschien een mega tuin hebben om mee te spelen, hebben de meeste mensen in Nederland een vrij beperkt gebied om mee te werken. Uitzoeken wat je met een kleine achtertuin kunt doen kan een uitdaging zijn, maar er zijn genoeg ideeën om je ruimte te maximaliseren en een perfecte oase van rust te creëren. Kies multifunctioneel Met multifunctionele meubels kun je elke centimeter van je kleine tuin optimaal benutten. Denk bijvoorbeeld aan een L vormige bank met tuinkrukjes die kunnen dienen als tafeltjes én zitjes. Planten in potten met een kleurenschema Voor kleine tuintjes, balkons en stedelijke tussenruimtes […]

3 tips voor een klimaatneutraal terras

Klimaatneutraal betekent dat een proces niet bijdraagt aan de klimaatverandering. In andere woorden betekent dat het proces geen broeikasgassen uitstoot of dat de uitstoot wordt gecompenseerd. Het voordeel van een klimaatneutraal terras is dat je deelneemt aan de bescherming van de klimaat. In deze blog lees je drie tips die jou vertellen hoe jij kan zorgen voor een klimaatneutraal terras! Gebruik van planten en bloemen Het is belangrijk om op het terras genoeg gebruik te maken van planten en bloemen. Met een groen terras zorg je voor vele duurzame voordelen. Een groen terras stimuleert onder andere de biodiversiteit. Dit komt door een aantal redenen. Planten trekken dieren en insecten aan. Bovendien zijn planten en bloemen goed voor het CO2-gehalte in […]

Tips voor het opruimen van je huis

Zo nu en dan moet het gewoon gebeuren: je huis opruimen. Het is misschien niet het leukste klusje om te doen, zeker niet als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Met deze tips kun je sneller en efficiënter je huis opruimen. We hopen dat we het met deze tips een stukje makkelijker voor je kunnen maken en dat je, na het lezen van deze tips, een écht opgeruimd huis hebt. Dit is ook belangrijk voor het inrichten van je huis. Overzicht door geheugensteuntjes Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen aan het opruimen van je huis is het verstandig om eerst een overzicht te maken van wat je allemaal […]

© Copyright Wynpust 2022
hello world!